SME

Architekt radí

Ako rekonštruovať a nezblázniť sa pri tom? Ako vkusne, esteticky, funkčne a prakticky zariadiť starý, novo zakúpený byt, alebo si obnoviť Váš vlastný, ktorý už dlho čaká na zmenu?

Ako rekonštruovať a nezblázniť sa pri tom? Ako vkusne, esteticky, funkčne a prakticky zariadiť starý, novo zakúpený byt, alebo si obnoviť Váš vlastný, ktorý už dlho čaká na zmenu? Ako technicky zabezpečiť fungovanie a ergonómiu interiéru a vytvoriť si tak harmonický domov?

Pustili ste sa do rekonštrukcie bytu, všetko je hore nohami, máte dosť prachu, hluku, neschopných robotníkov, pri ktorých trávite hodiny drahocenného času a aj tak nie je všetko ako ste si predstavovali? Preplatili ste nekvalitnú, zbytočne časovo náročnú rekonštrukciu a teraz znechutene pozeráte na nedostatky a najradšej by ste kadečo ešte prerobili, ale váš finančný rozpočet je už dávno prečerpaný? Priestory sú nefunkčné, elektroinštalácie a osvetlenie nepraktické, chýbajú úložné priestory... Kde sa stala chyba?

architekt radí

Investičný zámer  - dôležitá prvotná fáza pri rekonštrukcii

Pred každou rekonštrukciou je potrebné sa dôkladne pripraviť. Okrem rozvrhnutia finančných prostriedkov je v prvom rade dôležité dať si vypracovať navrh bytu, projekt interiéru, stavebné riešenia, dispozičné riešenia a 3D vizualizácie priestoru (v dnešnej dobe bežná prax), kde môžete dopodrobna zapracovať všetky svoje predstavy ako farebnosť interiéru, rozloženie a tvar nábytku a celkový kontext priestorov. Takto si najlepšie viete vizuálne overiť a predstaviť si, či sa výsledný efekt bude podobať vášmu vysnívanému bytu a bude spĺňať všetky požadované kritéria.

Funkčnosť, praktickosť, komfort, kvalita, harmónia, nápadité a invenčné nadčasové riešenia sú benefity, ktoré prinesie návrh rekonštrukcie bytu pod vedením bytového architekta alebo interiérového dizajnéra, ktorý na základe komunikácie s klientom, vyformuje filozofiu riešenia bytu „na mieru“ pre každého klienta.

architekt radí

Projekt - návrh

Byt funguje ako celistvý organizmus, jeho jednotlivé priestory by mali spolu vytvárať jeden kompaktný, harmonický celok, domov, vlastný svet, vyjadrujúci vlastnú osobnosť, v ktorom bude zreteľne cítiť a vidieť vzťah človek – priestor.

Pri navrhovaní rekonštrukcie treba logicky usporiadať jednotlivé priestory a ich nadväznosti. Od vstupných priestorov (zádveria) by mala byť nadväznosť na hlavné denné časti bytu (obývacia izba s kuchyňou) a následne plynulý prechod do nočnej časti (spálne a izieb). Praktické zónovanie bytu zabezpečí maximálne využitie priestoru a ľahkú udržiavateľnosť, vyhne sa nelogickým, nepekným a zbytočným uskočeniam a nepríjemným rohom, smerujúcim k  predraženiu prác pri realizácii. Oživenie priestorov treba prenechať estetickým stavebným detailom, ktoré zabezpečia originalitu priestorov (otvory, niky, atď.), a osobitý dizajn bytu. Dôležité je zabezpečiť funkčnosť dispozičného riešenia, a ergonómiu, pretože ako inde, aj tu platí : „v jednoduchosti je krása“.

architekt radí

Farba a materiál

V zmysle tohto hesla treba pristúpiť aj k materiálovému, farebnému a tvarovému riešeniu interiéru. Jednoduchosť v kontraste s oživujúcim prvkom -  dominantou, záujmovým bodom, ktorý by mal vychádzať z prevádzkových vzťahov. Na prvý pohlaď pritiahne pri vstupe do priestoru pozornosť každého a spraví ho neopakovateľným. Každoročne do módy prichádzajú nové trendy a farby interiérového dizajnu, ktoré sú nám beznátlakovo podsúvane z časopisov a relácií a my po nich zatúžime v snahe prispôsobiť sa módnej vlne. Tu si treba uvedomiť, že výber farieb nás bude dlhodobo ovplyvňovať, naše emócie, nálady a preto treba zvážiť výber farieb skôr, ako začneme krvopotne premýšľať nad tým, ako premaľovať krikľavo červenú stenu. Dobrým kompromisom sú farebné doplnky, ktoré sa dajú vymeniť kedykoľvek a bez námahy. Väčšinou malý priestor bytu vhodne oživia farebné zariaďovacie predmety a doplnky, ktoré sa budú vynímať na monotónnom pozadí stien. V dennej časti bytu, v priestoroch obývacej izby a kuchyne, podnietia živosť a kreativitu, naopak v nočnej časti bytu (spálni) harmonickými prvkami a farbami navodíte pokojnú atmosféru pre dobrý spánok. Dôležitá je nielen farba povrchov, ale aj vhodný povrchový materiál, ktorý v nás vyvoláva rôzne pocity – hrejivý pocit dreva, elegantný prírodný  kameň, či na pohľad zaujímavý povrch tapety či 3D omietky. Na štruktúru a farbu každého materiálu má vplyv svetlo a tieň, ktoré tvoria silnejšie kontrasty, rozžiaria farby a vytvárajú atmosféru. Farbu, intenzitu a typ osvetlenia volíme do  jednotlivých priestoroch podľa ich využitia a funkčnosti, aby sme dosiahli želaný efekt pri každodenných činnostiach.

porovnanie-r113.jpg

Realizácia

Po dôkladnom naplánovaní všetkých detailov môžeme pristúpiť k samotnej realizácii. Tu sa spravidla začnú kopiť problémy schované v umakartových jadrách, či pod starým linoleom alebo nevysvetliteľné praskliny na stene a strope. V tejto fáze je dôležité, aby si zastal svoju úlohu architekt a od „papierového“ projektu pristúpil k nájdeniu vhodného riešenia priamo na stavbe, vyriešil problémy a dohliadol na dodržanie postupov pri prácach tak, aby sa dosiahol požadovaný výsledok bez ustupovania od pôvodného návrhu interiéru.

Ing. arch. Martin Ondrašovič

D.O.M. s.r.o.  
Design by Ondrašovič Martin
Interiérové štúdio
+421 908 323 920
martin@dom-ondrasovic.sk
www.dom-ondrasovic.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 558
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 430
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 913
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 266
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 102
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 845
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 763
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 3 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 3 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 14 h
SkryťZatvoriť reklamu