Podporte nápady, ktoré reštartujú Slovensko

Desiatim finalistom súťaže ReŠtart Slovensko 2013 môžete na www.restart.ludialudom.sk do 3.12.2013 dať hlas i finančný dar.

Desiatim finalistom súťaže ReŠtart Slovensko 2013 môžete na www.restart.ludialudom.sk do 3.12.2013 dať hlas i finančný dar.

Súťaž ReŠtart Slovensko sa od 4. novembra posúva do ďalšej fázy. Odborná porota z 27 predložených nápadov na online riešenia rôznych spoločenských problémov vybrala desať finalistov, ktorí sa nasledujúci mesiac budú snažiť presvedčiť verejnosť o tom, že ich riešenie dokáže Slovensko posunúť a bude pre spoločnosť tým najužitočnejším.

Na platforme darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk na podstránke súťaže www.restart.ludialudom.sk majú finalisti vytvorené výzvy, ktorými sa uchádzajú o priazeň verejnosti. „Výzvu je možné podporiť hlasom i finančným darom,“ popisuje ďalšiu časť súťaže jej koordinátor Miro Lacko z Centra pre filantropiu. „Pri hlasovaní darom pritom nie je podstatná jeho výška, ale počet individuálnych darcov. Pri konečnom  spočítavaní sa bude každý darca rátať ako dva hlasy,“ vysvetľuje spôsob hlasovania.

Finančný dar je možné poslať aj prostredníctvom mobilnej aplikácie. Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk totiž ako prvý na Slovensku spustil vlastnú mobilnú aplikáciu, ktorá umožňuje používateľom prehliadať si výzvy uverejnené na portáli a priamo ich podporiť zo svojho telefónu. „Používateľ si nielen prezrie výzvu, môže sa tiež rozhodnúť akou sumou ju podporí a aplikácia ho rovno posunie do prostredia jeho banky,“ hovorí o aplikácii šéf tohto projektu Roland Kyška a dodáva, že mobilná aplikácia poskytuje priateľské prostredie, ktoré umožňuje darcom jednoducho pomáhať prostredníctvom mobilného telefónu. Aplikácia je prístupná pre operačné systémy Android, iOS (iPhone) aj pre Windows Phone.

Hlasovanie verejnosti na stránke súťaže bude prebiehať do 2. decembra 2013, prostredníctvom mobilnej aplikácie bude možné zasielať dary, a teda podporiť súťažiacich dvomi hlasmi, aj 3. decembra 2013. V tento deň budú počas slávnostného Gala podujatia zároveň vyhlásení víťazi súťaže. „Keďže jednou z možností ako podporiť niektorého z finalistov Reštart Slovensko 2013 je aj finančný dar, rozhodli sme sa, že tento spôsob hlasovania umožníme až do poslednej chvíle,“ vysvetľuje zámer organizátorov súťaže Roland Kyška z portálu ĽudiaĽuďom.sk. „Tak aj účastníci Gala večera budú môcť ešte priamo v sále, zo svojich mobilných zariadení, podporiť svojho favorita,“ dodáva.

Medzi desiatimi finalistami, z ktorých traja môžu získať 5-tisíc eur na rozbeh svojho projektu od spoločnosti SK-NIC, je stránka mapujúca nehodovosť a zločinnosť v SR (Mapa zločinu),  mobilná aplikácia, ktorá upozorní používateľov na rôzne demagogické výroky politikov (Demagóg do vrecka) i stránka, ktorá  zlepší a sprehľadní vyhľadávanie v projektoch s interaktívnymi štatistikami (Otvorené projekty). Ďalší z finalistov chce pomôcť žiakom a študentom vybrať si svoje povolanie prostredníctvom stránky s kariérnymi videami (čo Robím), časová banka zase umožní výmenu akýchkoľvek služieb medzi ľuďmi za čas (BartTime/ časová banka a swapbox)

„Sme radi, že u predkladateľov zarezonovala aj téma rovnosť a tolerancia, ktorá je tento rok nová a že sa do finále dostali aj tri projekty zamerané na menšiny,  internetový portál, ktorý bude pomáhať ľuďom v zložitých životných situáciách a stránka podporujúca obete sexuálneho násilia,“ hovorí o finalistoch druhá koordinátorka súťaže Ivana Brezinská. Či sa víťazom súťaže stane mapa  menšinových miest -  etnických reštaurácií, kultúrnych inštitútov, pamätníkov v Bratislave (Multikultimapa), web o správaní sa v našich podnikoch a inštitúciách k menšinám (Menšiny vítané) alebo nový portál pre tých, čo chcú obyvateľom marginalizovaných rómskych osád poskytnúť pôžičku na výstavby bývania (Budujeme nádej), rozhodne už iba verejnosť. O jej podporu sa ešte uchádza  mobilná a webová aplikácia, ktorá bude nablízku vždy, keď to človek potrebuje (VŽDY A VŠADE - Pomoc na dosah) a stránka ktorá pomôže prekonať traumu znásilneným ženám i mužom (Portál pre obete sexuálneho násilia).

Druhý ročník súťaže Reštart Slovensko realizuje Centrum pre filantropiu n. o. vďaka podpore Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny.

Centrum pre filantropiu n. o. je nezisková organizácia, ktorá už od roku 2002 prispieva k rozvoju občianskej spoločnosti a kultivácii darcovstva na Slovensku.

Kontakt: Centrum pre filantropiu, Kozia 11, 811 03 Bratislava, 0918/ 905 801, www.cpf.sk

email: lacko@changenet.skbrezinska@changenet.sk

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 701
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 708
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 721
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 996
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 739
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 9 149
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 479
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 13 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

21 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

22 h
SkryťZatvoriť reklamu