SME

Ako investovať v druhom štvrťroku 2014?

Saxo Bank predstavuje svoju analýzu na druhý štvrťrok tohto roka, v ktorej sa zameriava aj na výhľad európskych krajín.

Saxo Bank predstavuje svoju analýzu na druhý štvrťrok tohto roka, v ktorej sa zameriava aj na výhľad európskych krajín.

Európsky výhľad: Spojené štáty európske?

Po množstve falošných štartov zažije pravdepodobne európska ekonomika v druhom štvrťroku ďalšie ťažkosti, uvádza sa vo výhľade Saxo Bank na druhý štvrťrok tohto roka. Koncom druhého štvrťroka sa zrejme začne Európska centrálna banka obávať deflácie a absencie rastu a pravdepodobne bude signalizovať nové kvantitatívne uvoľňovanie a ďalšiu várku nekonvenčných opatrení. Európa tak zažije asi najťažšiu volebnú bitku od 70. rokov, pretože priepasť medzi skutočnými názormi európskych voličov a ich eurooptimistickými politikmi je väčšia ako kedykoľvek predtým. Zdá sa, že v dôsledku májových volieb do Európskeho parlamentu dôjde k vytvoreniu veľkého euroskeptického bloku, ktorý sa stane jedným z najväčších poslaneckých klubov v novom Európskom parlamente. Ak bude Brusel načúvať voličom, môže to znamenať rozhodujúci obrat v zlyhávajúcom experimente menom Európska únia. Zatiaľ to ale vyzerá, že politický status quo bude skôr zachovaný.

Podľa ekonomického výhľadu sa síce zdá, že situácia v Španielsku, Portugalsku aj Grécku sa bude zlepšovať, ale v skutočnosti ide o prevod problémov krajín „južanského klubu" na Francúzsko a onedlho aj Nemecko, ktoré sa pravdepodobne koncom roka priblížia recesii. Francúzsko i Nemecko budú tiež zrejme trpieť poklesom vývozu, najmä v oblasti luxusného tovaru, pretože dochádza k ochladzovaniu ázijského rastu. Steen Jakobsen, hlavný ekonóm a riaditeľ pre investície Saxo Bank v tejto súvislosti uviedol: „Členské štáty EÚ síce prekvapili svojou politickou solidaritou počas posledných niekoľkých rokov krízy EÚ, ale elektorát je stále nepokojnejší a euroskeptické strany získavajú davy nových voličov, čo nemôže establishment ponechať bez povšimnutia. Okrem toho tu máme ten večný problém, že EÚ úplne chýba zdravý a dlhodobý ekonomický základ. V túto dobu, na začiatku roka 2014, je samoľúbosť EÚ najväčšia v dejinách a reálna politická aj ľudová entropia dajú onedlho jej prítomnosť pocítiť."

Globálny výhľad: „Stav premenlivosti"

„Krehká päťka" (Južná Afrika, Brazília, India, Indonézia a Turecko), ktorá sa spoločne s Argentínou, Ruskom a Čile nedávno stala „Krehkou osmičkou“, je v procese nachádzania rovnováhy, pretože obmedzenie expanzívnej politiky FEDu oslabilo ich meny a vynútilo si reštriktívne opatrenia, ktoré zabrzdia rast a narovná štrukturálne nevyváženosti, ktoré narástli v uplynulých niekoľkých rokoch. „Stav premenlivosti“  je všeobecne vzaté pozitívnym vývojom, ale o rovnakú vec - devalváciu a zvýšenie exportu - sa pokúša súčasne príliš veľa krajín, takže ich rast pravdepodobne oslabí štruktúrne aj cyklicky kvôli predchádzajúcim úverovým excesom.

Ako poznamenáva Jakobsen: „Keďže sme sa koncentrovali na spasenie sveta, bánk a politického systému, prehliadali sme ľudí, vzdelávanie, infraštruktúru, inovácie i technológie. Na tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu existencia EÚ nestojí a nepadá, ale zásadné bude, ako budú politici a ich verní byrokrati reagovať na spomalenie a následnú novú rovnováhu vo svete."

Kľúčové témy investícií pre rok 2014

Pevný príjem:  štátne dlhopisy budú jediným investičným nástrojom, ktorý je v 1. štvrťroku 2014 vyššie ako v 1. štvrťroku 2015 (nová rovnováha a nedostatok produktivity).

Forex: menový pár EURUSD dosiahne maximum približne na hodnote 1.4000/1.4050 a potom sa otočí k 1.2500 (ECB by mala byť kvôli deflácii v lete aktivizovaná). Menový pár USDJPY by mohol dosiahnuť 95.00 bodov kvôli DPH a počiatočným signálom zlyhávania Abenomiky. „Krehká päťka" spadne o ďalších päť percent.

Komodity: komoditám sa bude v 2. štvrťroku dariť, pretože reálne sadzby budú klesať, ale môžu znovu spadnúť na konci roka. Výber ziskov v 3. štvrťroku.

Akcie: S&P 500 dosiahne maximum na 1 900 až 1 950 bodoch, potom korekcia 30% dole. Akcie sú jediným investičným nástrojom, ktorý zatiaľ nebol poškodený meniacim sa ekonomickým cyklom.

Úplný štvrťročný výhľad Steena Jakobsena zo Saxo Bank, vrátane podrobnejšieho výhľadu pre individuálne triedy aktív, nájdete tu: www.saxobank.sk

peter-tickersme-r288_res.jpg

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 643
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 580
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 091
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 3 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 3 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 3 h
SkryťZatvoriť reklamu