SME

Roháče - prírodný klenot Slovenska

Roháče - úchvatné, záhadné a stále vábivé. Od ostrého divokého tvaru skalných štítov. Vnútornú rovnováhu ponúka návštevníkom ubytovanie Zuberec, rodinný penzión Zuberec Škerda.

Roháče - úchvatné, záhadné a stále vábivé. Od ostrého  divokého tvaru skalných  štítov,  špicatých zvieracích rohov dostali priliehavé pomenovanie. Na veľmi malom území je koncentrované obrovské množstvo prírodných krás. Hovorí sa, že pri rozdávaní darov prírody sa  tu podľa legendy Pánu Bohu najviac natrhlo vrece a najkrajšie sa  vysypali nad Zubercom. V posvätnom tichu so zatajeným dychom vnímame ohromujúcu krásu tohto klenotu tatranskej prírody. Odniesť si hlboký zážitok na duši i nájsť vnútornú rovnováhu ponúka návštevníkom ubytovanie Zuberec, rodinný penzión Zuberec Škerda.

rohace-plesa-penzion-skerda-zuberec-r874_res.jpg

Zvieracie rohy boli impulzom k  pomenovaniu časti horstva Západných Tatier

Už z veľkej diaľky lákajú a priťahujú ľudí  severné vrcholy horských velikánov  Roháčov. Hrdo sa vypínajú  nad  Zuberskou kotlinou. Sily vetra, snehu, ľadu, tečúcej vody a horúčav vytvorili tento jedinečný príťažlivý kút Oravy. Pod týmito skalnými obrami ležia hlboko zarezané doliny.  Oživujú ich čarovné  vysokohorské plesá, mohutné vodopády, úzke strmé tiesňavy, náhliace sa bystriny a jaskyne. Sú popretkávané pestrým kobercom rastlín sýtych farieb príťažlivých vôní. Cez doliny i hrebene  vedú horské chodníky lemované v dolnej časti ozrutnými smrekmi a vyššie kosodrevinou.  Žijú tu  aj veľmi  vzácne živočíchy, ktoré sa zachovali ešte z doby ľadovej.

Unikátne klenoty, prírodné rezervácie Roháčov sú silným magnetom

Unikátnosť a atraktívnosť prostredia Roháčov priťahuje čoraz viac návštevníkov Západných Tatier z domova i zahraničia. Dôvodom je silná koncentrácia prírodných krás na veľmi malom, dostupnom vysokohorskom území Tatier. Najcennejšie prírodné hodnoty tvorí šesť štátnych prírodných rezervácií, ktoré sú predmetom záujmu nielen milovníkov prírody z radov turistov, lyžiarov, horolezcov, ale i cestovateľov, umelcov, fotografov, výskumníkov.

Skvostom Roháčov sú Roháčske plesá

 Mimoriadnu prírodovednú hodnotu nad Zubercom majú Roháčske plesá.  Sú perlami tohto prostredia a zároveň skutočnými pamätníkmi doby ľadovej. Zachovali sa vo forme prírodných jazier na granitovom jadre. Obkolesuje ich sýto tmavozelená rozvoniavajúca  kosodrevina, ktorá zvýrazňuje ich očarujúcu krásu. Tesne popri nich sa vinie obľúbený chodník. Je  pekne upravený, vedie  najkrajšou scenériou rezervácie okolo šiestich plies i mohutného Roháčskeho vodopádu. Každý sa pri nich zastaví, chvíľu pri nich pobudne obdivuje čaro vody a ich nádheru. Odmenou za nemú tichú úctu a poklonu sú tóny jemnej  skladby hôr. Jej tvorcom sú k nám sa ponáhľajúce rozihrané jazerné žblnkajúce vlnky. Na vodnej ploche jazier sa zrkadlia týčia do neba vrcholy hlavného hrebeňa  Roháčov, ktoré si pritúlením  k sebe chránia tieto prírodné perly vo svojom náručí.

Najmilšie z nich je Opálové pliesko. Pomenovanie dostalo od nádherného dúhového sfarbenia dna, navlas sa podobajúceho drahokamu opálu. Pliesko svojimi dokorán otvorenými úsmevnými  očami vľúdne prijíma, každé po láske a šťastí pištiace srdce.  Pohľadom do jeho lásky plných očí, sa doň zamiluje každý  na prvý pohľad. Pohnuté našim bezprostredným opätovaním lásky na Vás už aj pri slabulinkom vánku nežne zažmurká.  A vtedy, najmä zahraničný návštevníci, túto bezhraničnú čistú lásku vďačne ocenia vhodením mince a hladinu tohto plieska. Všetci čo tu zakusujú šťastie vedia, že čím väčšie kruhy po vhodení  mince sa na hladine jazera utvoria, tým v živote väčšia hojnosť šťastia a zdravia  postretne človeka.  Ak sa nezainteresovaní čudujú a kladú otázku prečo ľudia z domova i zo sveta neustále hľadajú ubytovanie v Zuberci, či penzión v Zuberci a radi sa tu vracajú, našli tú najúprimnejšiu odpoveď.

Prvé roháčske pleso je rozlohou najväčšie.  Druhé a tretie pleso ležia v tesnej blízkosti a rastie v nich veľmi vzácna rastlina ježohlav úzkolistý. Zbadáme ju šikovne vynárajúc sa nad hladinu jazera a úctivo sa klaňajúc zo všetkých strán na pozdrav každému, kto zavítal do týchto výšok obdivovať práve jej krásu.

Štvrté pleso je najvyššie položené a zároveň najhlbšie. Pri zotrvaní v jeho blízkosti svojou silne vyžarujúcou energiou každého jemne hladí po srdci. Ako náhle sa zdvihneme, dojemne sa s nami lúči. Jej krásnym darčekom za chvíľku načúvania tlkotu jeho srdiečka na cestu do údolia je radostné mávanie trblietajúcej sa hladiny.

Po celej trase návštevy tohto rozprávkového kúta Roháčov sa pristavením pri vkusne osadených tabuliach Tatranského národného parku pútavou formou zoznámime, kto sa najviac zaslúžil o modelovanie čarokrásnych povrchových tvarov rezervácie, o živočíchoch, ktoré sa  prispôsobili  na život v drsnom tatranskom podnebí o rastlinstve, ktoré sa predbieha hýrením oku lahodiacimi sýtymi farbami okoloidúcim obdivovateľom. Informácie získame aj o kúzle vody, ale aj jej nespútanej ničivej sile, ktorej sa ani tieto skalné giganty nikdy neskrížili  cestu. Ak si nezabudneme zobrať so sebou ďalekohľad, tak sa budeme môcť nielen tejto krásy dotýkať srdcom. Pritom ani nevyrušíme na strmej stráni pasúcu sa čriedu kamzíkov, na slniečku sa vyhrievajúcu kolóniu svišťou, plachtiacich orlov počas lovu na oblohe, či na potulkách za potravou kráľa týchto končín medveďa hnedého.

Prijmite naše pozvanie do Zuberca a Roháčov- do penziónu Škerda Zuberec pod Roháčmi. 

www.skerda.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 695
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 377
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 11 768
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 676
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 983
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 627
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 10 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


19 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


19 h
SkryťZatvoriť reklamu