SME

Zuberec, Roháče - diamantové očká v prstenci Tatier

Ubytovanie Zuberec, penzión Zuberec Škerda

Vstupnou brána do Roháčov  je obec Zuberec.  Prichýlenie návštevníkov poskytuje s otvoreným srdcom ubytovanie Zuberec, penzión Škerda Zuberec. Cenné rady, veselé i smutné zážitky a príhody tatranského sveta hôr Vám vyrozpráva majiteľ penziónu, člen Horskej služby Západné Tatry - Roháče,  bývalý horský vodca. 

 Mystika a majestátnosť horstva Roháče

Naše hory od nepamäti vzbudzujú  záujem človeka. Sú skvostom, ktoré sme  dostali do vienka . Ako silný magnet priťahuje a nesmierne láka ich majestátnosť a nádhera.  Hoci sú  najmenšími veľhorami sveta, vynikajú svojou jedinečnosťou i krásou a zároveň vzbudzujú rešpekt i obdiv. Roháče patriace do Západných Tatier sú nezameniteľnou prírodnou perlou v  mohutnom prstenci Tatier.  Ich ostré do neba sa týčiace štíty si vynútili priliehavé pomenovanie Roháče.  Príchod návštevníkov do východiskovej obce Zuberec poskytujúcej ubytovanie na oravskej strane je okorenený túžbou ich dokonale spoznať a i vystúpiť na najvyššie vrcholy.

Roháče, Západné Tatry -  fascinujúci svet superlatívov krásy prírody.

Málokde na svete sa nájde toľko prírodných klenotov  koncentrovaných na tak malej ploche. Tento fascinujúci svet  prírodnej krásy prináša pre každého návštevníka  ojedinelé zážitky.  Medzi  najvzácnejšie, najkrajšie trasy, zaujímavosti a miesta patria Roháčske plesá. 

 2668983522d74b966489o-r303_res.jpg

Roháčske plesá - diamantové očká horstva Tatry nad Zubercom

Východiskovým bodom je centrálne parkovisko Roháče Spálená. Z parkoviska prepojovacím  chodníkom prídeme na  červenú značku vedenú asfaltovou cestou hore Roháčskou dolinou.  Už na začiatku nášho putovania nás omámi svieži smolou rozvoniavajúci horský vzduch.  

43893872670a698c8205o-r535_res.jpg

Jedinečné panoramatické výhľady

Každým krokom sa otvárajú a neustále menia jedinečné  panoramatické výhľady na vrcholy hlavného hrebeňa Roháčov. Sprava sú to vrcholy Brestová, Salatín, Spálená, Pachoľa. Centrálna skupina vrcholov pokračuje najvyšším vrcholom Roháčov Baníkovom 2178 m.n.m., Hrubou kopou, Troma kopami. Impozantne z diaľky všetkých návštevníkov z oravskej strany ďalej po ceste z diaľky pozdravujú a vítajú vrcholy Plačlivého, Ostrého Roháča a Volovca. Cestou si môžeme posedieť pod prístreškami pri ceste, občerstviť sa,  priblížiť si ďalekohľadom alebo zvečniť fotografiou obklopujúcu  nádheru. Svoju krásu postupne odhalia i na strmo padajúce stráne skalistých i tmavozelených dolín cez ktoré sa predierame kosodrevinou lemujúcou chodníky.

 Rázcestie  Adamcuľa miesto oddychu a  výberu trasy

 V polovici cesty sa nachádza rázcestie,  smer priamo k bývalej Ťatliakovej chate s pokračovaním k Roháčskym plesám, alebo smer vpravo  k Roháčskemu vodopádu a na Roháčske plesá. My pokračujeme priamo k bývalej Tatliakovej chate.

Impozatná kulisa ostrých štítov  odpoveďou na názov Roháče

Tu sa zastavíme pri  malebnom Ťatliakovom pliesku s pozadím triumvirátu horkých velikánov Volovca, Ostrého Roháča a Plačlivého.  Od Ostrého Roháča bolo odvodené pomenovanie horstva. V priestoroch bývalej Tatliakovej chaty sa môžeme v čase letnej turistickej sezóny občerstviť a ponúknuť sa teplou varenou stravou. Nasleduje stúpanie  Smutnou dolinou. Cestou máme možnosť zastaviť sa pri informačných tabuliach. Tu sa dozvieme zaujímavosti o živočíchoch, rastlinách nachádzajúcich sa tejto jedinečnej prírodnej rezervácii i vzniku plies činnosťou ľadovcov. V  Smutnej doline odbočíme  vpravo do kotlinky štyroch roháčskych  plies.

43893891472b6339e7bbo-r958_res.jpg

Storočia vábia každého svojim príťažlivým čarom

Podľa vžitého úzu nemajú tieto štyri po sebe nasledujúce plesá názvy, iba číselné označenia podľa výškovej polohy. Prvé je plochou najväčšie, druhé a tretie je charakteristické tým, že tu rastie veľmi vzácna rastlina ježohlav úzkolistý, ktorú spozorujeme vyčnievať nad vodnou hladinou. Štvrté pleso je položené na trase najvyššie v nadmorskej výške 1718 metrov a zároveň je z nich najhlbšie 8,1 metra. Pri každom plese si môžeme na lavičkách posedieť, oddýchnuť, pokochať sa scenériami obkolesujúceho venca vrcholov hlavného horského hrebeňa centrálnej skupiny Roháčov, na jar pozorovať na trblietajúcej sa hladine plies páry divých  kačíc. Ak máme  so sebou ďalekohľad môžeme pozorovať na stráňach sa pasúce kamzíky vrchovské tatranské, zrána aj ranostajov doliny svište vrchovské tatranské, ktoré už z diaľky vítajú každého ostrým pískaním. Pri troche šťastia obdivovať na oblohe majestátne plachtiace orly počas lovu. Od toho bodu nasleduje klesanie do Zelenej doliny k Opálovému pliesku.

prosieckakvacianskadolinajpg-r187_res.jpg

Najkrajší dar každému - okúzľujúci drahokam pre šťastie 

Pri pohľade zhora má toto milé malé pliesko, šieste v poradí identické sfarbenie ako drahokam opál, od ktorého bolo odvodené jeho pomenovanie Na dne jazierka sú hodené mince pre šťastie podľa starej povery, že sa po vhodení sa na toto miesto opäť zdravý vrátime, alebo sa nám splní naša prosba. Ďalším miestom hodným na zastavenie je mohutný Roháčsky vodopád, ku ktorému musíme odbočiť 30 metrov vpravo z chodníka na čo nás upozorní smerová tabuľa. Dĺžka padajúcej vody zo skalného prahu doliny do údolia  je 24 metrov. Táto dĺžka narastá v období jarného topenia snehu a počas daždivých období pričom v koryte rieky sa vytvoria kaskády vody. V lete nás s hukotom doliny padajúca a na kameňoch prskajúca voda osvieži. V zime počas mrazov vodopád namŕza a vytvorí sa obrovský ľadopád  tyrkysovej farby. Každý rok má iný tvar i iné sfarbenie ľadu a tak ho môžeme zakaždým vidieť v inej umeleckej nádhere stvorenej darom zimnej prírody.  Po zostupe nižšie prídeme na stromami už zarastenú poľanu Adamcuľa, predtým nazývanú Skorušova poľana a opäť na rázcestie, dole k parkovisku lyžiarskeho strediska Spálená, smerom hore k bývalej Tatiakovej chate.

mod1-r704_res.jpg

Dôležitá je vždy Ideálna voľba smeru  turistickej trasy

Aký okruh si najlepšie zvoliť? Je to individuálne. Smer okolo bývalej Ťatliakovej chaty v smere hodinových ručičiek je charakteristický pozvoľným, stúpaním k Štvrtému najvyššiemu roháčskemu plesu s pomerne prudkým klesaním na poľanu Adamcuľa. Volia si ho najčastejšie mladý ľudia a rodičia s deťmi . Smer okolo vodopádu, to znamená pomerne prudké stúpanie k Štvrtému roháčskemu plesu si volia ľudia trpiaci na prudkú záťaž kĺbov pri zostupoch. Tento smer je síce namáhavejší, ale zato šetriaci nárazy na kĺby. Na záver túry sa môžeme opäť občerstviť v zariadeniach vo východiskovom mieste na dne Roháčskej doliny.

obec-zuberec-panorama-obce-zuberec-r770_res.jpeg

Ubytovanie Zuberec, penzión Zuberec Škerda

Tento príspevok je pozvaním milovníkov hôr k nám do Západných Tatier - Roháčov, aby všetci objavili nevšednú krásu našich hôr, oddýchli si a načerpali nové sily. Ubytovanie v Zuberci poskytujú početné penzióny, hotely, chaty i  domy na súkromí. Osobitné miesto zaujíma medzi nimi štýlový tatranský penzión Škerda, ubytovanie Zuberec.

 img1148-r751_res.jpg

 penzion-zuberec-skerda-r287_res.jpg

      penzion-skerda-zuberec-ubytovanie-r837_res.jpg                                                                                       

 zariadenie-5-r889_res.jpg

 

Penzión Škerda- ubytovanie v Zuberci pod RoháčmiPod Lánom 473 www.skerda.sk  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 699
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 519
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 689
  5. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 10 594
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 991
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 683
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 419
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 11 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


20 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


20 h
SkryťZatvoriť reklamu