SME

Zuberec - Roháče turistika. Tipy na túry v Roháčoch

Roháče turistika. Zuberec Turistka. Najkrajšie tipy na túry v Roháčoch.

Miesto s najkrajším panoramatickým výhľadom na Orave v Západných Tatrách sa týči nad učupenou obcou Zuberec pod majestátnym horstvom Roháče.

Hrdo sa vypína nad Smutnou dolinou, nad Jamnickou dolinou s večne sa usmievavými Jamnickými plesami, nad dlhočiznou Chocholovskou dolinou. Leží v  nadmorskej výške 2064 m a je najvďačnejším cieľom milovníkov Roháčov, ktorý sa túžia ponoriť v diaľavách do nemej fascinujúcej nádhery prírody, nekonečného  reťazca vrcholov Nízkych Tatier slovenských i poľských Vysokých Tatier,  Západných Tatier,  Skorušinského pohoria, Babej hory, Piľska,  Oravskej priehrady, Chočského pohoria a najmä ako na dlani ležiacich vrcholov Roháčov i pod nimi  na pozdrav žmurkajúcich  roháčskych plies. Leží v  hlavnom hrebeni Západných Tatier, tvorí  križovatku turistických trás. V minulosti sa tu pásli statné voly a aj pre svoje obrie rozmery dostal priliehavé pomenovanie Volovec.

volovec-a-ostry-rohac-1437-r863_res.jpg

Túra veľmi zaujímavá a vhodná aj pre rodiny s deťmi

Turistická túra na Volovec je stredne náročná túra, bez exponovaných úsekov, zato má však veľké výškové prevýšenie. Počas túry na Volovec sa odkrývajú jedinečné panoramatické výhľady na všetky svetové strany. Je dostupná i pre rodiny so staršími deťmi. Turistická trasa: parkovisko Roháče pri lyžiarskom stredisku Roháče - Spálená, Roháčska dolina, Ťatliakova chata,sedlo Zábraď, Rákoň, Volovec. Predpokladaný čas 3:21 hod.

zapadnetatry-liet-bystra1mftr-1-r746_res.jpg

Na úvod omámi a osvieži rozvoniavajúci horský vzduch

Východiskovým bodom je centrálne parkovisko Roháče situované pri lyžiarskom stredisku Spálená - Roháče. Na okraji parkoviska v jeho hornej časti je smerovník. Od smerovníka po zelenej značke za 8 min. sa dostaneme na k rázcestiu pod Šindlovcom. Pokračujeme po červenej značke, ktorá vedie po asfaltovej ceste hore Roháčskou dolinou k bývalej Ťatliakovej chate. Výstup trvá   70 min. Cestou sa nám odkrývajú Roháče v plnej nádhere. Vpravo sa týčia vrcholy Brestovej, Salatína, Spálenej pod nimi tmavozelené doliny zvažujúce sa do Roháčkej doliny. Vľavo od asfaltovej cesty po ktorej vystupujeme čnie dlhý hrebeň bočnej rázsochy nazývaný Šindľovec. Na polceste v mieste bývalej poľany Adamcuľa po pol hodine cesty je  prvá križovatka. Odbočením vpravo by sne išli k Roháčskemu vodopádu, Roháčskym plesám, alebo do Banikovského sedla.

Už pohľady cestou na majestát hôr sú lákadlom i veľkou výzvou.

My pokračujeme po asfaltovej ceste priamo k bývalej Ťatliakovej chate. Rekonštruovaná a rozšírená pôvodná lyžiareň chaty je v letnej sezóne otvorená. Tu sa môžeme občerstviť nápojmi a posilniť teplými jedlami. Chvíľu oddychu si doprajme  ešte vedľa objektu bufetu pri Ťatliakovom pliesku s nádherným výhľadom na vrcholy Volovec, Ostrý Roháč, Plačlivô. Podľa vrcholu Ostrého Roháča bolo odvodené pomenovanie Roháče. Hladina jazera často zrkadlí nádheru tohto špicatého rozoklaného končiara.

Oproti vchodu do chaty sa nachádza turistický smerovník, kde si musíme dať pozor. Z tohto bodu vedú dve zelené značky. Jedna do Smutnej doliny k Roháčskym plesám a druhá zelená značka do sedla Zábrať. My sa vyberie vľavo do sedla Zábrať.  Výstup trvá 45 minút. V lete a na jeseň rozvoniavajú okolo chodníka dozreté čučoriedky.

rohacevres-r383_res.jpg

 

Roháče a ich prírodné skvosty máme pred sebou ako na dlani

Zo sedla Zábraď obdivujeme z ľavej strany vrchol Osobitej, Lúčnu, pod nami Látanú dolinu s štátnou prírodnou rezerváciou Kotlov žľab. Keď sa otočíme do strany Roháčskej doliny očarí nás panoráma Roháčov, reťaz vrcholov sprava Spálená, Pachoľa, Banikov, Hrubá kopa, Tri kopy. Zelené.

Otočením pohľadu vľavo  do Smutnej doliny nás z diaľky pozdravia ostré rozoklané vrcholy Plačlivého, Ostrého Roháča, homoľovitého zrázmeho Volovca a  pred nami týčiaceho sa Rákoňa. Postupujeme po zelenej značke až na vrchol Rákoňa . Z vrcholu máme ešte krajšie výhľady na celé Roháče, ale začíname obdivovať aj nádhernú poľskú časť západných Tatier a pod nami dlhú poľskú Chocholovskú dolinu s turistickou trasou označenou ako cesta svätého Jána Pavla II.

latana-dolina-zapadne-tatry-1403-r474_res.jpg

8dc6ebb5b2c1cbe11f992ec698e7640a-1-r643_res.jpg

Učebnicové panaromatické výhľady na nádheru prírody sú najkrajšou odmenou za  vynaloženú námahu

Z Rákoňa na vrchol Volovec nás vyvedie modro značený chodník. Vystupovaním pri troche šťastia  stretneme pasúcu sa čriedu kamzíc s mladými kamzíkmi. Stúpanie po a po temene vrcholu Volovec je často pretkávané aj pozdravmi návštevníkov tohto vrcholu z Poľska. Výstupom na vrchol sme prekonali viac ako 1034 výškových metrov. Odmenou za túto námahu je najkrajší výhľad v Západných Tatrách. Skvostné učebnicové panoramatické pohľady na Nízke Tatry, Vysoké Tatry, Západné Tatry, Skorušinské pohorie a Chočské pohorie. Z vrcholu Volovec je úžasný pohľad na trblietajúcu sa hladinu Roháčskych plies, Smutnú dolinu i celú Roháčsku dolinu. Zostup dolu sa môže voliť po tej istej trase alebo dvoma smermi  dlhším a kratším do Látanej doliny.

43893872670a698c8205o-r483_res.jpg

ydl233124m-r823_res.jpg

Každý kto navštívi tento kraj s otvoreným srdcom rád sa tu vracia. Štýlové ubytovanie na Orave v Zuberci ponúka, penzión Škerda Zuberec- Roháče

Milovníkov roháčskej prírody prichýli penzión Škerda v Zuberci, typický štýlový oravský penzión. Cenné rady a informácie, skutočné príhody z hôr a zo záchranných akcií sa môžete dozvedieť od majiteľa penziónu Škerda, ktorý je člen horskej služby a bývalý horský vodca v Roháčoch. 

 img1152-r130_res.jpg

 img9228-r560_res.jpg

penzion-zuberec-skerda-r937_res.jpg

penzion-skerda-zuberec-ubytovanie-r908_res.jpg

 zariadenie-5-r252_res.jpg

Penzión Škerda Zuberec- ubytovanie v štýlových apartmánoch pod RoháčmiPod Lánom 473Zuberec 027 32www.skerda.sk

 

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 598
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 532
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 808
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 010
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 960
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 634
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 605
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 4 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 17 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu