SME

Chládok aj bez klímy

Ako si vybrať efektívne tienenie - žalúzie, rolety, markízy.

Ako si vybrať efektívne tienenie - žalúzie, rolety, markízy.

Poznáte ten pocit? Už 2 týždňe sú vonku 40ky teploty a obláčik som nevidel ani
nepamätám.. Večer prídem domov z práce a celý byt je taký zohriaty, že nepomôže ani dvojhodinové vetranie. Tejto situácii je možné predísť pomocou exteriérového tienenia - zachytí slnečné lúče skôr ako dopadnú na sklá okien. Tým sa zabezpečí veľmi efektívna izolácia a večer sa môžeme tešiť z vychladeného bytu.

markíza na zimnú záhradu

Exteriérové vs interiérové tienenie

Interiérové tienenie predstavujú horizontálne a vertikálne žalúzie, látkové rolety, japonské posuvné steny a novodobé závesy. Tvoria doplnok interiéru - ľahko sa zladia s farbami nábytku, sú dizajnovým prvkom bytových a nebytových priestorov. Ako je to ale s účinnosťou tienenia? Jedno je jasné: Interiérové tieniace prvky Vás ochránia pred svetlom. To znamená, že ak si chcete čítať článok na iPade a slnko Vám bráni, zatiahnete závesy a problém je vyriešený. Vypnúť klimatizáciu Vám ale nepomôžu. Efektívne tieniť znamená tieniť ZVONKU - pred tým ako slnečné lúče dopadnú na sklá okien. Exteriérové hliníkové žalúzie  dnes predstavujú najefektívnejšiu formu tienenia. Tým, že zabránia slnku žiariť na okná, môžu zmierniť jeho vplyv na prehrievanie až o 90%. To znamená menšie náklady na klimatizáciu v lete, menej potu a väčšie pohodlie. Môžete si však povedať - ok, ale čo v zime? Dobrá správa! V zime sú cez deň žalúzie vytiahnuté - slnko hreje a v noci stiahnuté. Takto zabraňujú tepelným únikom cez okná a znižujú náklady na kúrenie.

efektívna izolácia

Dva krát meraj, raz strihaj

Ak plánujete stavať dom a ste v projektovej fáze - určite si dopredu naplánujte tienenie. Žalúzie s podomietkovým prevedením jasne vyhrávajú pred dodatočne riešenými viditeľnými kastlíkmi. Výška naskladanej žalúzie sa pohybuje v rozmedzí od 12 do 42 cm a tento balík je praktickejšie skryť nad okno pod omietku, namiesto uberania svetlej výšky okna. Pri projektovaní zvolajte poradu so zodpovedými za okná, zateplovanie, elektriku, fasádu a firma zaoberajúca sa tieniacou technikou sa s nimi dohodne na detailoch. Ak ste to už nestihli nezúfajte - krycie plechy je možné vyrobiť v akejkoľvek RAL farbe  a tak zladiť s fasádou či oknami. Či sa jedná o žalúzie, rolety či markízy - je možné si zvoliť aj manuálne ovládanie. Ak sa človek rozhodne pre ručné ovládanie, je to väčšinou z dôvodu nepripravenosti stavby na elektrické ovládanie. Cena za motorické ovládanie nie je oveľa vyššia, no komfort a bezpečnosť sú neporovnateľné. Elektriku je možné dodatočne získať z exteriérového osvetlenia alebo prevŕtaním steny z interiéru, kábel sa “skryje” do lišty. Keď však plánujete projekt stavby od nuly, je rozumné pripraviť napájanie vopred.

exteriérové žalúzie

Roleta sa roluje

Žalúzie či rolety? Látkové rolety  majú veľkú výhodu - priehľadnosť. Je cez ne vidieť zvnútra von, naopak nie. Žalúzie majú veľkú výhodu - naklápanie. To znamená možnosť zvoliť intenzitu tienenia bez nutnosti vytiahnutia. Žalúzie aj rolety môžu byť akejkoľvek farby, na motor či kľuku. Žalúzie tvoria silný stavebný prvok - menia vzhľad fasády, čo je veľmi moderné. V konečnom dôsledku záleží na Vašom vkuse a takisto na peňaženke - kvalitné látkové rolety veľkých rozmerov sú spravidla drahšie ako porovnateľné žalúzie. V prípade ručného ovládania a menších rozmerov platí opak - rolety sú lacnejšie. Hliníkové rolety plnia navyše bezpečnostnú funkciu - ak ich zatiahnete, nie je možné ich nadvihnúť a ničenie hliníkových lamiel je pre zlodejov veľmi hlučné.

látkové rolety

Výhody motorického ovládania

Stalo sa Vám, že ste odišli z domu a zabudli vypnúť svetlo, kúrenie, dokonca šporák alebo vodu? A čo keď príde hurikán? Zatiahol som markízu? Vytiahol žalúzie? Extrémne silné nárazové vetry dokážu zničiť hliníkové lamely, polámať aj najkvalitnejšie ramená markízy a následne rozbiť nábytok či okná. Zachráni Vás senzor na vietor a slnko . Ak rýchlosť vetra prekoná určenú hranicu, senzor vyšle povel do motora a ten markízu či žalúzie vytiahne do bezpečnej zatvorenej polohy. Podobne funguje senzor na slnečné žiarenie - urobí prácu za Vás. Ak bude slnko piecť určitý čas - senzor vyšle signál a žalúzie sa zatiahnu. To zabezpečí chládok a úsporu za vypnutú klimatizáciu. Ďalšie výhody sú samozrejme diaľkové ovládanie a časové hodiny. Pre náročnejších je možné tienenie napojiť na centrálny riadiaci system a ovládať napríklad mobilným telefónom alebo tabletom. Diaľkovým ovládaním je možné ovládať jednotlivé produkty alebo skupiny produktov. Je veľmi komfortné napr. pred odchodom z domu jedným tlačítkom stiahnuť všetky rolety. Pomocou časových hodín je možné nastaviť čas, v ktorom sa budú produkty automaticky pohybovať. Počas dňa je možné zvoliť až 6 rôznych časov a to na každý deň v týždni osobitne.

diaľkové ovládanie

Markíza je viac ako televízia

Existuje množstvo typov a prevedení markíz. Základný rozdiel vo vzhľade je medzi kazetovou a otvorenou markízou. Záleží od vkusu, ceny a funkcie. Ak by na markízu mohlo pršať či snežiť - je bezpečnejšie vybrať si kazetové prevedenie. Najpopulárnejšie sú markízy na terasy . Sú namontované na stene alebo v strope či na krokvách. Výsuv je zabezpečený kĺbovými ramenami, maximálne až neuveriteľných 450cm. Zapadajúce slnko vie spôsobiť problémy - dokáže “podliesť” markízu. Tento problém vyrieši váriovolán - dodatočná látka, ktorá sa vertikálne vysúva z konca markízy a je ho možné využiť aj ako plátno na premietanie filmov cez videoprojektor. Ak už máte markízu, existuje možnosť vymeniť starú látku za novú. Ďalším druhom sú markízy na zimné záhrady a stojace markízy s obojstranným výsuvom - vhodné pre reštaurácie alebo veľké dvory. Bočné markízy poslúžia na zakrytie strán altánkov či ako oddelenie priestoru.

markíza na terasu

Výrobky šité na mieru

Všetky výrobky sa vyrábajú na milimeter podľa požiadavky. Preto je potrebné si vopred nechať naceniť približné rozmery a typ, ovládanie, doplnky atď.. Výsledkom je orientačná cenová ponuka , na základe ktorej sa tiež viete rozhodnúť pre správny výrobok. Okrem ceny je dôležitý servis a povesť firmy, ktorá Vám produkty nainštaluje. Exteriérové tienenie je v západných krajinách štandardom a rovnaký trend existuje aj u nás. Horúce letné mesiace sú ideálnou príležitosťou začať.

Prajeme príjemný slnečný deň v chládku.

Tím Alutec, s.r.o.www.alutec.sk

Púchovská 8, OC Rača

Bratislava

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 701
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 659
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 718
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 996
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 730
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 9 416
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 470
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 12 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


21 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


21 h
SkryťZatvoriť reklamu