SME

Dajte zbohom suchej pleti

Každá žena túži po krásnej, zdravo vyzerajúcej pleti, ale len máloktorá vie, ako to docieliť. Dôležitosť a nutnosť pravidelnej a vhodne zvolenej starostlivosti o pokožku pozná asi každá z nás.

Problém však nastáva v momente, kedy začneme zanedbávať špecifické potreby, odvíjajúce sa od konkrétneho typu pleti.

„Po chladnejšom období zvykne ženy trápiť najmä suchá pleť, ktorá je charakteristická zvýšenou precitlivenosťou, olupovaním, začervenaním, či nepríjemným podráždením,“ hovorí MUDr. Flimerová, „ vinníka však netreba hľadať iba za nepriaznivým počasím, či genetikou, ale aj za inými, rovnako dôležitými faktormi,“ dodáva.

 

Aké sú teda príčiny suchej pokožky? 

Suchosť pokožky ovplyvňuje nízka produkcia mazových žliaz, následkom čoho pokožka stráca potrebnú vlhkosť a ostáva dehydrovaná. „Z pleti sa rýchlo odparuje voda, čím vzniká priestor pre nebezpečné látky, ktoré do pokožky veľmi rýchlo preniknú a pleť výrazne podráždia,“ hovorí MUDr. Flimerová. Vysušovaniu pokožky je možné predísť nielen vhodne zvolenou vonkajšou, ale aj vnútornú starostlivosťou.

 

7 vecí, ktorým sa treba vyhnúť

 

1. Nedostatočný pitný režim

Pravidelný príjem čistej pramenistej vody tvorí základ pre zdravú, krásnu a hebkú pleť. Pokiaľ pleti chýba voda, odrazí sa to najmä na jej vzhľade. „Vonkajšia hydrolipidová vrstva pokožky má ochrannú funkciu a obsahuje 10% vody, pričom vnútorná vrstva obsahuje až 70% vody. Pokiaľ sa toto množstvo radikálne zníži, okamžite sa to prejaví zostarnutím a vysušením pleti,“ hovorí MUDr. Flimerová, „takáto pleť javí známky únavy, mdlosti, býva matná a zvykne sa odlupovať,“ dodáva. Odporúčaný prísun vody sa pohybuje okolo dvoch litrov denne.

 

2. Zlé stravovacie návyky

Zdravá a vyvážená strava je kľúčom k bezproblémovej pleti. V prípade suchej pleti je vhodné upriamiť pozornosť na obsah tukov v strave. Zabudnite preto na vyprážané a mastné jedlá a vymeňte ich radšej za esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nájdete v rybách, lisovaných rastlinných olejoch, orechoch, či semenách. Jedálny lístok by mal byť obohatený aj o listovú zeleninu, chren, žihľavu, červené a čierne ovocie.

 

3. Fajčenie a konzumácia alkoholu

Medzi najväčších nepriateľov pleti považujeme zlé návyky, akými sú v neposlednom rade fajčenie, konzumáciu alkoholu, či iných sladkých a ochutených nápojov. Okrem toho, že sa nikotín odráža na zdravotnom stave, poškodzuje aj pokožku, ktorú zanecháva vysušenú a staršiu o niekoľko rokov. Alkohol, káva, či sladké nápoje pleť zasa dehydrujú.

 

4. Nadmerné používanie mydla, či iných čistiacich prostriedkov

Intenzívne užívanie mydla, či sprchového gélu postupne devastuje prirodzený obranný mechanizmus pokožky, narúša jej ochrannú vrstvu a opakovane ju vysúša, preto je lepšie siahnuť po špeciálne vyvinutých produktoch na báze olejov,“ hovorí MUDr. Flimerová.

5. Nadmerné opaľovanie

 Pravidelné a nadmerné vystavovanie slnečným lúčom a UV žiareniu spôsobuje starnutie pokožky, oberá ju o vitalitu a pružnosť. Vráskam, pigmentovým škvrnám, alergiám, ako aj iným ťažkostiam súvisiacim so slnečným žiarením sa môžeme vyhnúť kvalitnými prípravkami pred a po opaľovaní.

 

 

6. Intenzívne používanie peelingu

Pri suchej pleti to s peelingom netreba príliš preháňať, ľahko ju totiž môže zbaviť prirodzenej lipidovej vrstvy. „Peeling je výborný, nakoľko ničí odumreté bunky pokožky a zároveň rozjasňuje pleť, no majiteľkám suchej pleti odporúčam radšej frekvenciu užívania peelingu o niečo znížiť, stačí si ho dopriať maximálne dvakrát do mesiaca,“ hovorí MUDr. Flimerová.

 

7. Umývanie horúcou vodou

Stav suchej pleti dokáže zhoršiť aj na prvý pohľad tak nevinná záležitosť, akou je horúca sprcha, či saunovanie. Pri sprchovaní je preto lepšie uprednostniť stredne teplú, až vlažnú vodu a pokiaľ je kúpanie vo vani neodmysliteľnou súčasťou vášho dňa, obohaťte ju aspoň o špeciálne olejčeky do kúpeľa.

hydratačná starostlivosť

 hydratačná starostlivosť

Tip na záver: 

Posledným skvelým receptom a absolútnym osviežením pleti je maska zložená z 2 lyžíc tvarohu a 2 lyžíc medu, spolu s 1 kávovou lyžičkou olivového oleja. Po premiešaní ingrediencií nechajte masku pôsobiť aspoň 15 minút na tv

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 755
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 542
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 447
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 573
  5. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 466
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 413
  7. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 184
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 020
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové pivné kúpele a bazén s tryskami a protiprúdom. Jedinečný resort s hotelovým servisom štartuje novú sezónu s novinkami.


INZERCIA 4 h

Pre všetkých ľudí čo trpia bolesťami, a majú málo relaxu, sme pripravili zvýhodnenú ponuku masážnych kresiel s dopravou zdarma.


INZERCIA 4 h

Metropolis púta pozornosť svojím vzhľadom v tvare písmena M, ale aj tým najvyšším štandardom bývania a služieb.


INZERCIA 18 h
SkryťZatvoriť reklamu