SME

Strešné penthousy majú s terasou plochu takmer 600 m2

Už na prvý pohľad je zrejmé, že ambície polyfunkčného domu Stephanus prevyšujú okolitú zástavbu v martinskej mestskej časti Priekopa.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že ambície polyfunkčného domu Stephanus prevyšujú okolitú zástavbu  v martinskej mestskej časti Priekopa. A hoci sa ju svojou mierkou snaží rešpektovať, bez kompromisov artikuluje svoje architektonické i funkčné nároky.

 

A to je už dom poznačený „krízovou“ redukciou pôvodných predstáv. Pôvodný projekt s ôsmimi podlažiami   sa znížil o dve podlažia a ubudlo  desať bytov. Podľa zástupcu investora Tibora  Drobného „...ekonomická situácia  nedovoľovala pokračovať v prvotnom projekte, pretože bol navrhnutý  veľkoryso a byty  by boli veľmi ťažko predajné. Z tohto dôvodu sme zrealizovali projekt bytového domu  Stephanus tak, aby bol ekonomicky a finančné dostupný  pre všetky vekové  kategórie budúcich klientov.“ Aj napriek zmene  si Stephanus zachoval vzhľadom k lokalite svoj originálny výraz   a nadštandardnú úroveň ponúkaných bytov. Urbanistická lokalita pritom nie je príliš homogénna  - v susedstve sú rodinné domy, paneláky, cez ulicu je základná škola, v bezprostrednej blízkosti  je menšia cestná križovatka. Zmiešanú dedinsko-mestskú  výstavbu sa dom snažil zjednotiť do celistvého  tvaru, ktorý akoby predpokladal pokračovanie  v podobe ďalšieho, podobne koncipovaného  objektu.

 

Zalomený tvar

Architekt bytového domu Ing. Arch. Mário Budinský  tvrdí, že nechcel urobiť obyčajný dom s rovnými stenami, čo sa na fasáde, ako aj v kosoštvorcovej dispozícii prejavilo v zalomenom tvare domu.  „ Snažil som sa na fasáde vytvoriť tektonický rytmus vlnenia, pričom biele plochy vyjadrujú stropné dosky alebo medzibytové piliere, ktoré sa striedajú  s parapetmi v zelenohnedej farbe.,“ hovorí architekt, ktorý v dizajne domu  zohľadňoval  aj jeho nízkoenergetický rozmer. „Preto som sa  usiloval o kompaktnú formu bez zbytočných  výčnelkov, ktorá je svojím tvarom a zlomom  v súlade so systémom balkónov a lodžií. Tie sú iba vsunuté do budovy, bez nutnosti akýchkoľvek výčnelkov.“

V škále bytov Stephanusu dominujú  dvojizbové, pričom celkový počet všetkých bytov je 59. a každý má terasu, alebo balkón, ale aj parkovacie miesto. Na streche sú dva štvorizbové  veľkorozmerné byty  typu penthouse s podlažnou plochou 118 m2 a 120 m2 s veľkými terasami s povrchovou úpravou kompozitných  dosiek a štrkovou nepochôdznou plochou. Aj samotné byty sledujú  invenčné architektonické  riešenie, pričom autor  sa snažil vytvoriť  nárožný pohľad  do dvoch svetových strán. Vo  väčších nechýba  podlahové kúrenie a každý byt má vlastný kotol s prietokovým ohrievačom. Na prízemí polyfunkčného domu sa nachádzajú  nebytové podnikateľské priestory určené  na rôzne účely: v parteri by postupne  mali vyrásť prevádzky ako papiernictvo, kancelárske potreby, hračky, bufet, novinový stánok, fitnes, kaviareň a mini potraviny.

 

Samonosná konštrukcia

 Bytovému domu so šiestimi nadzemnými podlažiami zodpovedá i nosný systém  jedného nadzemného podlažia realizovaného ako sústava železobetónovým nosných stien a prievlakov, ktoré podopierajú  monolitickú železobetónovú dosku. Ďalšie podlažia  sú navrhnuté ako samonosná konštrukcia z prvkov  Ytong a Silka. Konštrukčno-stavebný systém  je výdatne zateplený minerálnou vlnou, čo spolu  s celkovým tvarom objektu  navrhnutým vzhľadom na klimatické podmienky a s ďalšími použitými materiálmi dodáva domu Stephanus nízkoenergetický rozmer.

Podľa investora je predaná vyše jedna tretina bytov, čo považuje vzhľadom na kúpyschopnosť  daného prostredia za pozitívny výsledok. Zároveň nevylučuje  ani možnosť výstavby podobných projektov, „keďže projekt Stephanus má veľmi dobrú odozvu  ohľadne  dispozičného riešenia a modernej architektúry“. Zostáva  dúfať, že podobných príkladov bude v Martine i na zvyšnom Slovensku  čoraz viac.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  2. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  3. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  6. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  7. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  8. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 733
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 317
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 426
  4. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 4 388
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 4 063
  6. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 962
  7. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 3 739
  8. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 536
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Metropolis púta pozornosť svojím vzhľadom v tvare písmena M, ale aj tým najvyšším štandardom bývania a služieb.


INZERCIA 10 h

Časopis Ona vie s návodmi na výrobu vlastných tašiek a kabeliek je už v predaji.


INZERCIA 10 h

Hlavné výzvy pre modernizáciu výučby cirkulárnej ekonomiky na vysokých školách.


INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu