SME

Podlahové vykurovanie suchý proces

Podlahové vykurovanie suchý proces – najmenšia výška a najrýchlejší spôsob inštalácie. Podlahové vykurovanie v suchej výstavbe sa teší čoraz väčšej obľube.

Podlahové vykurovanie v suchej výstavbe sa teší čoraz väčšej obľube. Je však tiež pravda, že na slovenskom trhu v súčasnosti ešte stále nie je dostatok firiem, ktoré vedia zrealizovať podlahové vykurovanie suchým procesom výstavby – tzv. suchú podlahovku tak, aby systém spĺňal kvalitatívny štandard dosahovaný v zahraničí. 

graf-rychlosti-ohrevu-r158_res.jpgNa slovenský trh sa dostávajú produkty zo zahraničia, kde sa osvedčený systém používa už niekoľko rokov. Žiaľ, cena za tieto systémy je vzhľadom na vysoké dopravné náklady (kvôli veľkej hmotnosti materiálov) pre malého investora (priemernú slovenskú rodinu) nedosiahnuteľná a tak sa mnohé firmy snažia tieto systémy doslova zliepať od rôznych výrobcov. Dokonca sa zákazník na Slovensku stretáva aj s prípadmi, kedy mu firma ponúkne a dodá systém, ktorý je nevyhovujúci zo stavebno-konštrukčného hľadiska (nezohľadňuje okrajové podmienky zaťažiteľnosti) a systém ako celok nemá technické osvedčenie, ktoré by tento suchý systém predurčovalo na trvalé zabudovanie do stavby, ako to vyžaduje Zákon o stavebných výrobkoch. Príkladom sú firmy, ktoré ponúkajú systém suchej podlahovky no nemajú vyriešené vyrovnávanie podkladového betónu, ani nevedia poskytnúť informácie o tom, aké zloženie podlahových konštrukcií je potrebné dodržať vzhľadom na účel užívania podlahy (napr. izby, chodby, haly a pod.) alebo aké výkony dosahuje vykurovanie týmto systémom. Rovnako neponúkajú ani informácie o tom, pre aké dovolené zaťaženie podlahy (bodové aj plošné) je ich konštrukčné riešenie určené. 

Nakoľko ani investor nemá dostatok informácií o tom, čo všetko má dobrý systém suchej podlahovky spĺňať, je odkázaný dôverovať firmám, ktoré systém ponúkajú a veriť, že si vybral správne. Našťastie informácií pribúda a pribúdajú aj skúsenosti firiem z danej oblasti. 

sucha-podlahovka-rez-r253_res.jpgKonkurencia je veľká a niekedy, nanešťastie pre zákazníka, sa snaží využiť rôzne marketingové ponuky s „neuveriteľne nízkou podlahou“ alebo ponukami, ktoré nesú mnoho superlatív bez zohľadnenia skutočných problémov, s ktorými sa pri montáži stretáva. 

Na čo si dávať pozor?

Podklad (základnú betónovú platňu) je vždy potrebné vyrovnať do úplnej roviny.  Vyrovnanie patrí k základnej a nevyhnutnej podmienke. Keď to pre vás neurobí firma, ktorá vám bude inštalovať systém suchej podlahovky, takmer vždy sa vám to vypomstí – podlahár, ktorý bude pokladať finálnu vrstvu (napr. dlažbu, plávajúcu podlahu) bude mať problém dosiahnuť rovinu. Následné dokazovanie viny, kto urobil chybu (stavbár, kúrenár, podlahár?) bude problematické a budete mať starosti s riešením reklamácie (vysekanie, opravy a pod.).

Vytvorenie roviny dosiahnete rôznymi spôsobmi. Najlacnejší a najjednoduchší variant je pomocou porézneho keramického podsypu (Fermacell, Liapor a pod.). Výhodou je možnosť v tejto sypkej vrstve uložiť aj ostatné potrubia (odpad, elektrické rozvody, hlavné rozvody kúrenia a pod.). Výrobcov je viac, avšak pre dosiahnutie kvalitnej hutnej vrstvy odporúčame použiť podsyp z nepravidelnými zrnami – napr. podsyp Fermacell. Povrch je veľmi stabilný a nezosúva sa. Je určený hlavne pre plochy najviac namáhané alebo plochy s častým pohybom osôb (chodby, prechody medzi miestnosťami a pod.). Podsyp s guľovitými zrnami (napr. Liapor) je vhodný skôr na plochy s nižšou frekvenciou zaťažovania (napr. veľké plochy, miestnosti a pod.). 

Druhý variant je zbrúsiť betónový podklad do roviny, čo však vyžaduje niekoľkonásobné zbrúsenie. S tým súvisí vysoká prácnosť, prašnosť, hluk, náklady na stroj a brusiča. 

Tretím, najdrahším variantom je možnosť dorovnať povrch pomocou samonivelačnej stierky. Samotná zmes je síce drahá, avšak umožňuje vyrovnanie veľmi presne. Nevýhodou však je, že technológia už nespadá pod suchý proces a vyžaduje si vysušenie povrchu pred inštaláciou systému podlahového vykurovania.

Uloženie rúrky - rúrka pre podlahové vykurovanie musí byť vždy uložená v teplovodivých plechoch. Bez nich sa teplo neprenesie do hornej vrstvy – podlahovej dosky. Rúrka uložená iba v polystyrénovej doske je v nej z časti izolovaná a dochádza len k minimálnemu prenosu tepla. Voľte rúrku radšej kvalitnú, predsa len rozdiel medzi kvalitnou a lacnejšou je vzhľadom k celkovej cene celého systému malý.

system-s-dlazbou-creaton-r462_res.jpg

Vrchná doska nad rúrkami a plechmi musí byť schopná roznášať bodové a plošné zaťaženie. Nepoužitie dosky je vylúčené – pri lokálnom zaťažení by došlo k vzniku možných prasklín v prípade vrchnej krytiny (napr. dlažby), vzniku preliadčenín a deformáciám ostatných materiálov pod ňou (napr. polystyrénová doska atď.). Konštrukčné riešenie celej podlahy a používané postupy si teda dôsledne overte u dodávateľa vykurovania.

system-s-doskami-fermacell-r571_res.jpg

Je suchá podlahovka náročná na realizáciu? V čom je jej výhoda oproti klasickému mokrému procesu?

Systém inštalácie suchej podlahovky je aj pri dodržiavaní všetkých doporučených postupov jednoduchý. Najväčšou výhodou je rýchlosť montáže, kde pri rodinnom dome trvajú všetky tri fázy (vyrovnanie podkladu, rozloženie, pripojenie rúrok kúrenia k rozdeľovaču a uzatvorenie podlahy vrchnou doskou) dokopy zvyčajne tri dni. Hneď po prevedení tlakovej skúšky je možné začať kúriť na plný výkon. 

Najvýznamnejšou výhodou systému suchej podlahovky je nízka celková výška podlahy a nízka hmotnosť, preto sa tento systém uprednostňuje najmä pri stavbe drevostavieb, v rekonštrukciách pôvodných objektov a všade tam, kde je požiadavka na čo najnižšiu výšku podlahy.

Ďalšou z výhod oproti mokrému procesu je, že zrealizovaný systém nie je potrebné sušiť (v prípade mokrých procesov vzniká veľké množstvo vody, ktorú v bežnej praxi (bez špeciálnych vysúšacích zariadení) a v závislosti na použitom type zálievky (anhydrid alebo betón) trvá odpariť až niekoľko týždňov.

Ing. Marian Baláž

Viac informácií o systéme a nainštalovaných systémoch môžete nájsť aj tu: www.univenta.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 740
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 553
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 069
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 902
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 617
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 675
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 104
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 099
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 16 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 16 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 28. mar
SkryťZatvoriť reklamu