SME

Atrakcie a výlety v Zuberci a na Orave

11 najlepších atrakcií a výletov v Zuberci a na Orave- folklór, turistika, relax, prestížne športové podujatia, kultúra, tradičné ubytovanie, malebná príroda, plavba na pltiach..

Predstavujeme 11 najlepších atrakcií a tipy na výlety v Zuberci a na Orave.

 Folklór v Zuberci

Podroháčske folklórne slávnosti sú veľkým spestrením letnej sezóny pod Roháčmi. Najväčší folklórny festival na Orave začína už v piatok, pokračuje v sobotu popoludní a vyvrcholí v nedeľu. Je to nádherná prehliadka pôvodných krojov, zvykov, spevu, hudby, tanca z Oravy, regiónov Slovenska, rôznych kontinentov sveta. Viac ako tisíc účinkujúcich na slávnostiach v Zuberci sa predstaví svojim zaujímavým programom. Detské folklórne súbory navodia milú očarujúcu atmosféru. Vystupňujú ju spevácke skupiny, a keď sa pridajú muzikanti sólisti, ľudové hudby či tanečné súbory zaihrajú žilky v amfiteátri Zuberci  každému, kto prišiel obdivovať zachovalú ľudovú kultúru našich predkov. Klobúk dolu pred novými  príťažlivými prvkami súčasných tvorcov, ktorí jedinečným spôsobom oživujú, spestrujú a obohacujú klenotnicu našej slovenskej kultúry.

csmfolkorslavronace8e78b7c3cf-r265_res.jpg

Preteky psích záprahov v Zuberci

Zuberec je každý rok v zime príťažlivým miestom a obrovský zážitkom pre milovníkov záprahových psov. Zuberec - Brestová i Múzeum oravskej dediny pripomína počas konania medzinárodných pretekov psích záprahov Severný pól, Južný pól či Kamčatku. Z veľkej diaľky sa ozýva mohutný bbrechot nedočkavých záprahových psov pred štartom. V okamihu štartu všetko zrazu stíchne a svorka psov vyrazí na trať šialenou rýchlosťou so svojim mášérom ťahaným na saniach. Vtedy sa vynorí nádherná atmosféra súhry a odvekej vernosti psa a človeka. Uháňajúce sane, tryskajúci sneh spod labiek svorky psov čistokrvných severských plemien nás vťahuje na Aljašku alebo na ďaleký Síbír, kde jazda v prašane na saniach patrí dodnes k životu miestnych obyvateľov. Na svoje si prídu nielen deti, ktoré štvornohých miláčikov za odmenu i silno vyobjímajú. Konajú sa tu svetové a európske pohárové preteky, majstrovstvá Európy i majstrovstvá sveta.

186794-r744_res.jpg

Triatlonové preteky Volkswagen Slovakia Oravaman.

Každoročne do Zuberca na Oravu zavíta medzinárodná triatlonová špička. V lete sa tu konajú najťažšie a podľa pretekárov najkrajšie triatlonové preteky strednej Európy. Čaká na nich 2 km plávania v čerstvej vode vodnej nádrže Liptovská Mara, potom extrémna porcia cyklistiky z Liptova po Orave až k bývalej Tatliakovej chate do srdca Roháčov v dlžke 90 km a úctyhodným prevýšením 2000 m. Po cyklistickej časti sa pretekári vydajú na vysokohorský beh 21 km s výškovým prevýšením 600 m. Neopakovateľné zážitky pripravia pre divákov lemujúcich súťažné trate súboje pretekárov z 12 krajín sveta. Ozdobami podujatia v Zuberci pod Roháčmi sú svetové i domáce triatlonové hviezdy. Niet vari človeka v Zuberci a širokom okolí, ktorý by si nevychutnal neskutočné výkony týchto športových hrdinov, železných mužov a žien.

oravaman-3-r444_res.jpg

Cyklistické preteky okolo Poľska. Tour de Pologne.

Cez Zuberec prechádzala tohto roku trasa medzinárodných cyklistických pretekov Tour de Pologne vedúca zo Zakopaného cez Oravu na Liptov s cieľom etapy na Štrbskom plese.. Pretekárov na úseku cez Oravu pozdravili tisícky skandujúcich divákov po trase pretekov. Za Zubercom na horskom prechode Holica nad dedinou Huty bola horská prémia. Boj o získanie bodov na horskej prémii vybičovalo i povzbudzovanie vyše tisíc priaznivcov tohto príťažlivého športu. Prejazd pelotónu našou obcou zanechal krásnu spomienku aj pre návštevníkov Zuberca z radov turistov, ktorý si nenechali ujsť čaro cyklistických pretekov svetového významu konaných po prvý krát na území Slovenska

wolontariusze-tour-de-pologne-sosnowiec-20131-r647_res.jpg

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

Je situované nad Zubercom v nádhernom podhorskom prostredí Roháčov. v areáli múzea je cítiť atmosféru života našich predkov, ich ohromný cit pre architektúru i umenie dovzdávané a cibrené z generácie na generáciu. Nachádzajú sa tu pôvodné drevenice z dolnej Oravy, roľnícke a remeselnícke obydlia s hospodárskymi budovami a dvormi, objekty zo strednej časti Oravy i goralské objekty s humnami a stajňami i klasický drevený mlyn. Dominantu tvorí drevený kostolík zo Zábreže pochádzajúci zo 16. storočia. Veľmi vzácne sú i dokumenty, nástroje a náradie domácej výroby plátna, modrotlače, súkna. Pútavý je zachovalý objekt hrnčiarskej výroby, náradie na spracovanie dreva. Obytné domy sú útulné, majú malé úzke okná a šindľovú strechu. Návštevu múzea dotvárajú predajné stánky

 resize-of-dsc0494-r826_res.jpg

Štýlové ubytovanie v Zuberci na Orave 

Penzión Škerda sa nachádza v Zuberci pod úpätím Roháčov- Západných Tatier v nadmorskej výške 800 metrov s nádherným výhľadom na majestát Roháčov,  z penziónu je priamy prístup k hlavným turistickým trasám a lyžiarskym strediskám. Zuberec leží na hranici krajov Oravy a Liptova.

img1152-r606_res.jpg

penzion-zuberec-skerda-r998_res.jpg 

Penzión ponúka ubytovanie v útulných apartmánoch

  • skvelá poloha - na tichom priestranstve
  • 350 m od lyžiarskeho strediska Milotín. 800m od strediska Janovky, a 50m od penziónu premáva Skibuss do lyžiarskeho strediska Spálená.
  • 200m od penziónu sa nachádza 5 reštaurácii, bowling, wellness, obchody, vináreň, pizzeria suveníry
  • vlastné parkovisko
  • spoločenské hry pre malých aj veľkých
  • trampolína
  • kotlík na guľáš
  • záhradný gril
  • požičanie športových potrieb
  • WI-FI v celom objekte
  • požičovňa lyží
  • rodinné apartmány na podkroví majú aj balkén, apartmány na prízemí môžu využívať terasu

Pre najmenších návštevníkov je pripravená detská postieľka s kompletnou výbavou.

img0414-kopia-r503_res.jpg

Oravský hrad

Jednou z najväčších turistických atrakcií Oravy a symbolika severného Slovenska je Oravský hrad, vybudovaný ako „orlie hniezdo“ na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku. Bol župným hradom a sídlom oravského panstva, ku ktorému patrila takmer celá Orava.

Len 3 km od Zuberca a penziónu Škerda sa na poľane Brestová pod Západnými Tatrami nachádza jedinečný skanzen - Múzeum oravskej dediny. Jeho stredom preteká Studený potok, na brehoch ktorého je na ploche približne 20 ha postavená dedina - súbor charakteristických ľudových stavieb z jednotlivých oravských regiónov.

Roháče

Roháče týčiace sa nad obcou Zuberec na Orave sa právom považujú za najkrajšiu časť Západných Tatier. Majestátnu Roháčsku dolinu lemuje veniec krásnych končiarov, ktorým „kraľuje“ majestátny Baníkov. Ostrý Roháč a Plačlivé sú zasa roháčskymi „princami“. Vytvárajú nerozlučnú dvojicu štíhlych skalných vrchov na hlavnom hrebeni. Podobajú sa na rohy zvierat žijúce v tomto vysokohorskom prostredí  a preto dostali toto výstižné pomenovanie.

sivy-vrch-1354051239-r426_res.jpg

 

Plte na Orave

Vyhliadková plavba  plťou po rieke ORAVA popod skalné bralo Oravského hradu.  Pri plavbe sa Vám naskytnú jedinečné pohľady na Oravský hrad a vrátite sa aspoň na chvíľu do minulosti.

pltnicinaorave-r416_res.jpg

Oravská priehrada a Slanicky ostrov umenia

V prekrásnej prírodnej scenérii Slanického ostrova umenia uprostred Oravskej priehrady sú lokalizované stále expozície tradičného ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie.

 V obci Slanica, zatopenej dnes vodami Oravskej priehrady, stál v minulosti na kopci kostol. Aj dnes ešte stojí na svojom pôvodnom mieste, len z tým rozdielom, že z kopca sa stal ostrov uprostred Oravskej priehrady.

Ostrov dostal názov Slanický ostrov umenia. Slanický rímskokatolícky Kostol Povýšenia Svätého kríža nachádzajúci sa na ostrove bol postavený v rokoch 1766 – 1769 ako baroková kaplnka. Roku 1843 ho klasicisticky prestavali na dvojvežový kostol s biedermaierovskou fasádou na východnej strane a na strane severnej pristavili „zámočnícku” kaplnku. Kostol bol sakrálne používaný do roku 1952. Jeho barokový interiér je uložený v depozitoch Oravskej galérie.

7divov-slanicky-ostrov-r813_res.jpg

Oravice a Menader park Oravice

Oravice na Orave sú vzdialené 8 km od ubytovania v Zuberci. Oravice je rekreačné stredisko obklopené horami, ktoré ponúka najmä svoje liečivé pramene, ale aj možnosť turistiky do prekrásnej prírody. Návštevníkom je celoročne k dispozícii termálne kúpalisko a  Meander park. V zime si môžu zalyžovať v tunajšom lyžiarskom stredisku. Letné vychádzky do dolín, najmä najznámejšej Juráňovej, sú určite tiež príjemným zážitkom.

indexslide31-r222_res.jpg

Penzión Škerda Zuberec- ubytovanie v štýlových apartmánoch pod Roháčmi

Pod Lánom 473 Zuberec 027 32 skerda@skerda.sk

www.skerda.sk

Staňte sa naším fanúšikom, novinky zo Zuberca, Oravy nájdete po kliknutí TU.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 707
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 888
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 539
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 841
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 075
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 016
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 711
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 6 074
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 6 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 20 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu