SME

Strašiak menom pigmentové škvrny – hrozí aj vám?

Vyskytujú sa nielen na tvári, ale aj kdekoľvek inde na tele.

Okrem genetickej predispozície existujú najrôznejšie príčiny vzniku pigmentových škvŕn, z ktorých veľké množstvo vieme ovplyvniť a pomerne účinne tak predísť ich vzniku. Ak nimi už trpíte, môžete sa rovnako inšpirovať nasledujúcim článkom. Spolu s MUDr. Vladimírou Flimerovou z odboru dermatovenerológie vám prezradíme, ako  nedať šancu vzniku nových škvŕn.

 

Príčiny vzniku

 

  • Nadmerné vystavovanie kože slnku, časté opaľovanie – kožné bunky reagujú zvýšenou produkciou melanínu.
  • Používanie niektorých parfumov a kolínskych vôd – obsahujú éterické oleje, ktoré pri kombinácii so slnečným žiarením môžu byť príčinou pigmentových škvŕn.
  • Niektoré lieky, antibiotiká a rastlinné výživové doplnky sú fotosenzitívne -zvyšujú citlivosť k slnečnému žiareniu. Patria k nim tetracyklíny, ciprofloxacín či ľubovník bodkovaný. Dôležité je dôkladne si prečítať príbalový leták alebo sa informovať u lekára či lekárnika.
  • Hormonálne zmeny: tehotenstvo, užívanie hormonálnej antikoncepcie - zvýšená hladina estrogénu prispieva k väčšej aktivite melanocytových buniek.
  • Invazívne a kozmetické zákroky môžu byť tiež príčinou vzniku hnedých škvŕn (odstraňujú vrchnú ochrannú vrstvu pokožky).
  • Prejav niektorých ochorení, najmä zlá látková výmena pri ochoreniach pečene a obličiek (tzv. „starecké škvrny“).

  

Kto je ohrozený?

 

Škvrny postihujú viac ako  90% ľudí bielej pleti nad  50 rokov. Všimnite si umiestnenie pigmentových škvŕn na tele u starších ľudí. Väčšinou ich nájdeme na miestach, ktoré bývali najčastejšie vystavované slnečnému žiareniu. Na brade, nose či v okolí úst. U starších ľudí sa často objavujú na tvári, chrbte, krku, ramenách a rukách. „UV žiarenie stimuluje pigmentáciu buniek v koži,“ hovorí MUDr. Flimerová. „Pigmentové škvrny sú výsledkom nadmernej tvorby kožného pigmentu melanínu v kožných bunkách, melanocytoch,“ dodáva. Vo veku nad 50 rokov sa škvrny už považujú za súčasť prirodzeného procesu starnutia. Väčšie sklony k vzniku škvŕn majú viac ženy ako muži. Prvé príznaky sa môžu okrem detstva objaviť počas tehotenstva alebo pri užívaní hormonálnej antikoncepcie, či vplyvom hormonálnych zmien v období menopauzy. V prípade dedičných pigmentových škvŕn sa  zvyknú prvýkrát objaviť už v detstve.

 

Preventívne opatrenia

 

„Základným pravidlom prevencie vzniku pigmentových škvŕn je predovšetkým dôsledná ochrana pred slnečným žiarením,“ radí MUDr. Flimerová. „Samozrejmosťou by malo byť používanie denných krémov s ochranným faktorom SPF podľa fototypu, pri predispozícii k hyperpigmentácii či počas tehotenstva by faktor mal byť 20 a viac. Pokiaľ sa opaľujete, vždy použite vhodné prípravky s adekvátnou UV ochranou. Dajte prednosť produktom z lekárne, nie  kúpe opaľovacieho krému  v drogérii. Nevystavujte sa priamemu slnečnému žiareniu medzi 11. a 15. hodinou. Dôkladne zvážte užívanie a výber liekov,  vždy si čítajte príbalové letáky k liekom a výživovým doplnkom, ktoré sa chystáte užívať,“ dodáva MUDr. Flimerová.

 

Možnosti liečby

 

Potrebné je zdôrazniť, že pigmentové škvrny nepredstavujú vo väčšine prípadov medicínsky problém, ale  predovšetkým  problém estetický, ktorý sa dá  riešiť viacerými spôsobmi.

 

  • Krémy na pigmentové škvrny – pôsobia na tmavých miestach pokožky, akými sú starecké či pigmentové škvrny. Účinné látky kyseliny salicylovej a extraktu zo žeruchy viditeľne zosvetľujú postihnuté miesta. Vyskúšajte špeciálny nočný krém na redukciu pigmentových škvŕn  Skin in Balance Pigment 20 ml/ 19,95 eur a dermatologický denný krém určený pleti so sklonom k hyperpigmentácii s UV ochranou SPF 20. 50 ml/ 16,94 eur .

 skin in balance

skin in balance

  • Chemický peeling - metóda, pomocou ktorej sa odstráni vrchná vrstva pokožky. Keďže ide o nebolestivý proces, pacient nepotrebuje ani umŕtvenie. Počas zákroku sa na pokožku aplikuje účinná látka, najčastejšie alfa hydroxy kyseliny a potom sa začne jemné obrusovanie.

 

  • Diamantová dermabrázia - bezbolestný mechanický peeling, ktorý odstraňuje povrchové vrstvy kože, škvrny, vrásky a jazvy. Urýchľuje fyziologický proces kožnej obnovy. Výsledkom ošetrenia je zvýšená produkcia kolagénu. 

 

  • Laserové odstránenie pigmentácií  - Pri zákroku sa na pigmentáciu priloží kryštál, cez ktorý prechádza impulz – svetlo presne definovanej vlnovej dĺžky, ktoré ničí pigmentové bunky. Pigmentácia po zákroku stmavne a po troch až štyroch týždňoch zmizne. Podľa hĺbky a intenzity pigmentácie je potrebné zákrok opakovať. 

 

  • LED diódové polarizované zelené svetlo - ošetrenia sa odporúčajú absolvovať v jesennom a zimnom období a je dôležité ošetrovanú pokožku chrániť pred slnečným žiarením prípravkami s najvyšším ochranným faktorom

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  2. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  3. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  4. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  6. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  7. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  8. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 829
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 202
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 530
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 117
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 2 881
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 825
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 356
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 340
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili.


7 h

Už po jedenástykrát sa spoločnosť dm drogerie markt stala nositeľkou ocenenia Slovak Superbrands Award.


8 h

Rekordné predaje AURES Holdings v prvom štvrťroku posilnila generatívna AI v kontaktnom centre.


13 h
SkryťZatvoriť reklamu