SME

Tipy na výlety - Zuberec, Roháče, Orava

Tipy na výlety v Zuberci - Roháčoch na Orave: náučný chodník na Zverovke, Sivý vrch, Kvačianska a Prosiecka dolina, Archeologické múzeum v prírode Havránok, krížová cesta pod Roháčmi v Zuberci.

Múzeum oravskej dediny

K mimoriadnym vzácnostiam Zuberca patrí  Múzeum oravskej dediny.  Je stavebným, kultúrnym i duchovným odkazom života a bývania našich predkov. Krásu a umenie ľudovej architektúry, dielo rúk i mozgu ľudí Oravy reprezentujú usadlosti s drevenými domami, námestím, trhovisko,  mlyn, píla, valcha, vyhňa, kostol i cintorín. Na každom kroku dýcha cit a jemnosť architektúry našich predkov. Prechádzkou novovybudovaným pohodlným chodníkom okolo bystrého Studeného potoka a pokračujúcim chodníkom voňavým lesným porastom Števkovka prídeme na poľanu Brestová. Tu sa nachádza vchod do tohto jedinečného kultúrneho skvostu Zuberca. Nachádzajú sa tu predajné stánky originálnych remeselníckych výrobkov, obrazov a krčma U Mlynára. Po prehliadke sa návštevníci môžu občerstviť v Podroháčskej kolibe tradičnými špecialitami oravskej, slovenskej i európskej kuchyne. Oproti múzea sa nachádza lanová dráha na ktorej si všetci môžu vyskúšať a otestovať pohyb vo výške. Razom sa  objaví nárast hladiny adrenalínu v krvi i pekná spomienka na návštevu zuberskej poľany Brestová pod úpätím Roháčov.

kopia-img6932-r245_res.jpg

23151195-r636_res.jpg

Náučný chodník na Zverovke

Kto nemôže vysoko do hôr a chce zažiť jemný dotyk s prírodou Roháčov vystačí absolvovať prekrásnu prechádzku náučným chodníkom zo Zverovky. V smrekovom živicou rozvoniavajúcom lese po pravom brehu Studeného potoka sa vinie príjemný chodník k hotelu Primula, za hotelom chodník pokračuje k najnižšie položenému  pliesku na území Roháčov nazývanému Maras. Náučná trasa pokračuje ďalej na vysokohorskú lúku nazývanú Pučatina poľana. Z lúky trasa pokračuje lesom späť ponad hotel Primula až na východisko prechádzky na Zverovku. Na začiatku náučného chodníka je tabuľa oboznamujúca s mapou trasy, charakteristikou chodníka a názvami jednotlivých zastavení. Zastavenia sú označené drevenými kolmi, na ktorých sú pripevnené schránky. V schránkach sú informačné texty s obrázkami. Pri putovaní náučným chodníkom sa dozvieme ako vzniká les, o dravom horskom potoku Studená, o tom ako strom ukončí svoj život, o činnosti ľadovcov v Roháčoch a vzniku najnižšie položeného plieska na území Roháčov. Pri poslednom zastavení sa oboznámime s horninami, ktoré tvoria horstvo Západných Tatier. Toto milé putovanie je dlhé 2,2 km sa dá  absolvovať za necelú hodinu. Určite osloví aj tých najmenších.

 naucny2-r250_res.jpg

naucny1-r474_res.jpg

naucny-chodnik-3-r801_res.jpg

Sivý vrch

Jeden z najkrajších vrcholov na Slovensku. Je národnou prírodnou rezerváciou so zaujímavo vyvinutým vysokohorským krasom, s charakteristickým skalným mestom, bralnými stenami a priepasťou. Nájdeme tu mimoriadne vzácnu a druhovo pestrú  vápnomilnú kvetenu. Niektoré časti sú zaistené reťazami. Najlepší nástup je od horárne pod Bielou skalou. Červená značka nás vyvedie na Bielu skalu.  Tu sa v minulosti pokúšali odvážlivci nájsť ukryté Jánošíkove poklady. Radové skaly sú prehliadkou skalného mesta s nekonečnými vežami, vežičkami, stĺpmi a hradbami. Sivý vrch je miesto s nádherným výhľadom na Oravu na liptovskú časť Západných Tatier. V  sedle  Pálenica sa môžeme rozhodnúť. Buď zostúpime dole po žltej značke do Zuberca  alebo pokračujeme červenou značkou po hlavnom hrebeni na vrchol Brestovej a zostúpime po modrej značke bočnou rázsochou Predného Salatína na centrálne parkovisko Roháče - Spálená. Túra na Sivý vrch je obľúbená a veľmi pútavá hoci trvá šesť hodín. Panoramatické pohľady na Roháče sa počas túry neustále menia z južnej i severnej strany.

rohace-radove-skaly-r124_res.jpg

sivy-vrch-1354051239-r329_res.jpg

Kvačianska a Prosiecka dolina

Kvačianska dolina patrí medzi najkrajšie doliny v susedných Chočských vrchoch. Príjemná prechádzka v malebnom horskom prostredí sa vryje hlboko do pamäti. Od ústia po Oblazy má dolina charakter kaňonu. V  Oblazoch je možnosť vidieť rekonštruovaný vodný mlyn a vodným kolesom poháňaný gáter na pílenie dreva, ktoré sú vyhlásené za technické pamiatky. Rekonštruujú ich nadšenci s veľkou obetavosťou a láskou. Radi poodhalia históriu i predvedú ukážku skutočného fungovania  týchto jedinečných unikátnych pamiatok na Slovensku. V tomto rozprávkovom prostredí sa natáčali viaceré filmy. Oblazy sa stali  vyhľadávaným miestom návštev aj pre rodiny s deťmi. Kvačianskou dolinou vedie náučný chodník. Najvyššie položené vyhliadkové miesto je  Veľký Roháč. Tu môžeme obdivovať na dne doliny kaňon, ktorý vytvoril dravý a prudko do údolia padajúci  potok rieky Kvačianky. Kvačianska dolina je  prepojená žltým chodníkom na najnavštevovanejšiu dolinu v Chočských vrchoch na Prosiecku dolinu.           

prosieckakvacianskadolinajpg-r892_res.jpg

                                                                                                                                                                                                    Prosiecka dolina je čarovná skalnatými útvarmi, jaskyňami a vodopádmi. Pôsobivejšie prívítanie do doliny vari nikde inde nenájdete, pretože návštevníkov privítajú  hrdo oproti sebe  stojace vysoké skalné steny  vytvárajúce jedinečné Vráta. Prekonanie členitého terénu zabezpečujú v hornej časti pomocné rebríky. Ideálne turistické východiská zo strany Roháčov sú  z obce Huty alebo Veľké Borové.  Návšteva týchto skvostov prírody a techniky vytvára turisticý okruh, ktorý sa dá absolvovať za 6 hodín.

kvacianska-a-prosiecka-dolina-na-pomedzi-oravy-a-liptova-1-r746_res.jpg

Archeologické múzeum v prírode Havránok

Milovníci  kultúrneho dedičstva, remeselnej zručnosti, histórie, života a bývania  našich predkov si prídu na svoje v jednej z najznámejších lokalít púchovskej kultúry na Slovensku. Archeologické múzeum Havránok uchováva obytné a kultové objekty obyvateľstva ovplyvnené hmotnou i duchovnou kultúrou Keltov. Na vrchole Havránku je pôvodná veža stredovekého kostola Panny Márie, ktorého história siaha až do 12. storočia ako aj základy a opevnenie stredovekého hrádku. Našlo sa tu sídlisko mladšej doby železnej. Návštevníci si môžu prezrieť rekonštruovanú časť keltskej osady Kotínov s obetišťom z 1. stočia pred n. l. Boli objavené zvyšky spaľovaných obiet obilie, šperky a v studni kosti siedmich ľudí obetí náboženských rituálov. V 11 až 15. storočí tu stál slovanský drevený hrádok opevnený palisádami. Stavby, obydlia, obetiská, pec boli rekonštruované. Rovnako aj keltské stavby, latenská hradba a brána, priekopa, most, dláždené nádvorie, suterén drevenej obytnej veže. Táto zachovaná  národná pamiatka je skutočnou lekciou dejepisu, pretože práve vďaka Keltom sa slovenské územie dostalo na vrchol civilizačného vývoja pravekej Európy.

e3ffb5b8fa6aa0b9a6db70a026c643b3-r848_res.jpg

malarikhavranok-2011-36-foto-najliptov-r920_res.jpg

Krížová cesta pod Roháčmi v Zuberci

Ponoriť sa do veleby ticha modlitby uprostred nádhery prírody ponúka zuberská krížová cesta na Kýčeru. Serpentínami vedená trasa vedie okolo 14 zastavení krížovej cesty. Tvoria ich  drevené kaplnky s plastikami. Posledné štrnáste zastavenie  pri kaplnke Božieho hrobu má nádhernú polohu . Odmenou za Vašu námahu bude  je nádherný výhľad na Zuberec , dominantu tejto obce kostol sv. Vendelína, celú Zuberskú kotlinu i na roháčske vrcholy. Krížovú cestu vybudovali vlastnými rukami s veľkou láskou najmä dôchodcovia a pridali sa i obyvatelia Zuberca.  Dĺžka krížovej cesty je 375 m,  prevýšenie 81 m. Na vrchole v trase stojí jubilejný kríž z roku 1900. Cestou na začiatku prechádzky za Zuberským potokom  zakryté otvory do zeme nazývané jamy. Do nich Zuberčania ukladali na zimu zemiaky. Po absolvovaní krížovej cesty sa dá pohodlne zostupovať do Zuberca poľnou cestou míňajúc terasovité polia, ktoré sú pamiatkou na dorábanie chleba na Orave .Cestou sa prechádza okolo pasúcich sa kráv, oviec a zvedavých kôz. Absolvovanie tejto trasy má nielen duchovný rozmer

image012-r233_res.jpg

obec-zuberec-panorama-obce-zuberec-1-r854_res.jpeg

 

Tradičný penzión Škerda v Zuberci- ubytovanie v znamení  priateľskej atmosféry a zábavy

Na objavovanie  nádhery prírody Roháčov, pookriatie na duši i tele je ako stvorený rodinný penzión Škerda. Nachádza sa v tichom  prostredí na sútoku dvoch zurčiacich horských potokov s výhľadom na majestát hôr.  Penzión ponúka ubytovanie v slnečných apartmánoch s kuchynkami a balkónmi. Oku učaruje štýlová spoločenská izba s krbom, priestranná terasa, hojdačka a trampolína, ale aj  zbojnícky drevený altánok pri potôčiku  s krbom, grilom na opekanie a kotlíkom na guľáš. 

img1152-r606_res.jpg

penzion-zuberec-skerda-r998_res.jpg

img0414-kopia-r503_res.jpg

Skorušina

Východiskový bod: Zuberec Cieľový bod: Skorušina (1.314 m) Predpokladaný čas: 5 h. Prevýšenie:552 m Výhliadková veža na Skorušine ponúka nádherný výhľad na Západné Tatry a dediny v severnej časti Oravy. Po absolvovaní túry je možnosť kúpania sa v termálnych bazénoch v Oraviciach alebo v Meanderparku. Zuberec (762 m) • Habovka, Ľadový potok (725 m) • Nad Studienkami (950 m) • Osly (1.038 m) • Javorková (1.140 m) • Mikulková (1.193 m) • Skorušiná (1.314 m) • Blatná (1.143 m) • Oravice (790 m).

nadzazrivou-r458_res.jpg

panokalameny-r305_res.jpg

 

Volovec

Východiskový bod: Zverovka Cieľový bod: Volovec (2.063 m) Predpokladaný čas: 6,5 h Prevýšenie: 1.033 m Volovec - hôľny vrch v hlavnom hrebeni Západných Tatier. Patrí k najvyhľadávanejším partiám a výhľad z neho sa hodnotí ako najkrajší. Chata Zverovka (1.030 m) = žltá značka • Látaná dolina • sedlo Zábrať • Rákoň (1.876 m) = modrá značka • Volovec (2.063 m) • Rákoň • sedlo Zábrať = zelená značka • Ťatliakova chata (1.360 m) = červená značka • Roháčska dolina • Zverovka chata.

rohacevres-r158_res.jpg

 

Penzión Škerda- ubytovanie v Zuberci v štýlových apartmánoch pod Roháčmi

Pod Lánom 473 Zuberec 027 32

www.skerda.sk

Aktuality, podujatia a novinky zo Zuberca, Oravy nájdete na našom FB po kliknutí TU.

 

 

 

 

 

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 699
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 519
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 689
  5. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 10 594
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 991
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 683
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 419
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 11 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


20 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


20 h
SkryťZatvoriť reklamu