SME

Turistika Zuberec - Roháče. Tipy na túry v Roháčoch - 2. časť

Vychutnávať tuto jedinečnú krásu a dobrodružstvo pomôžu aj najkrajšie tipy na túry v Roháčoch.

Ľudí od nepamäti lákali horstvá. Nachádzali v nich pokoj, krásu, oddych. Boli a sú miestom načerpania energie. Skrývajú v sebe čaro, ktoré vystavujú na obdiv vo všetkých ročných obdobiach a za každého počasia. Vychutnávať tuto jedinečnú krásu a dobrodružstvo pomôžu aj najkrajšie tipy na túry v Roháčoch.

rohacske-plesa-r327_res.jpg

 Jeden z najkrajších vrchov na Slovensku Sivý vrch

Niet vari návštevníka Roháčov, ktorý by nevystúpil na jeden z najkrajších vrcholov na Slovensku na majestátny Sivý vrch. Púta nielen svojou geologickou a tvarovou rozmanitosťou ale i druhou pestrosťou veľmi vzácnych rastlín, ktoré robia z tohto vrcholu hotovú botanickú záhradu. A tak cestou od vrcholu Biela skala, kde v minulosti dobrodruhovia hľadali ukryté Jánošíkove poklady a zlato, nás ohromia bralá, bizarné veže, vežičky, skalné mestá, priepasti a iné čudesné krasové formy. Jedno ostré bralo z južnej strany sa nazýva  Skamenela dievka, ktorú podľa povesti zaklial mních aj spolu so syrovými oštiepkami, ktoré niesla zo salaša. Kvetena tohto vápenca je najkrajšia v jarnom období, keď kvitnúce kvety svojimi sýtymi farbami sa predbiehajú v upútaní aj návštevníkov tohto jedinečného prostredia. Výhľady na reťaz chočských vápencov, vrcholov Západných a Nízkych Tatier, na Liptov, na Oravu robia z tohto vrcholu magnet priťahujúci všetkých milovníkov tatranskej nádhery.

rohace-radove-skaly-r806_res.jpg

sivy-vrch-1354051239-r498_res.jpg

Najexponovanejšia a najkrajšia  hrebeňová túra v Roháčoch

 Ak si chce niekto odniesť nezabudnuteľný zážitok na celý život, pritom obdivovať nevšednú krásu a jedinečnosť slovenskej prírody odporúčame  absolvovať hrebeňovú túru v úseku Smutné sedlo-Tri kopy- Hrubá kopa- Baníkov- Baníkovské sedlo.  Je testom rovnováhy, zdravia, fyzickej i psychickej plnosti. Tu objavíme veľký dar tajomnej sily prírody Tatier. Absolvovaním tejto exponovanej trasy vystúpime na najvyšší vrchol Roháčov Baníkov. Je to veľmi náročná vysokohorská túra skalným a trávnatým hrebeňom s veľkým výškovým prevýšením od nástupu z oravskej strany zo Zverovky alebo zo Žiarskej doliny. Prechod v najťažších miestach je istenými reťazami. Túru absolvujte za pekného počasia a zoberte si so sebou vždy do plecniaka aj teplé oblečenie, vetrovku, čiapku, rukavice, pretože na hrebeni sa náhle mení počasie, často fúka studený vietor a hrebeň zahaľujú oblaky hmly. Po ukončení túry objavia tie najkrajšie pocity radosti a spokojnosti, pretože ste prekonali nielen fyzickú námahu, únavu, ale i výškové prevýšenie 1141 m.

 pa117272-r322_res.jpg

 Ostrý Roháč a Plačlivé - pyšné, rozoklané a dych berúce vrcholy Roháčov

Byť v Roháčoch a nepriblížiť sa či nevystúpiť na tieto hrdo sa vypínajúce vrcholy nad Smutnou či Jamnickou dolinou?  S touto otázkou sa pohráva mnoho návštevníkov, ktorý zavítajú na územie Oravy a susedného Liptova. Ukrývajú  v sebe veľké náboje, lebo od špicatých tvarov podobných rohom zvierat bolo v minulosti odvodené  pomenovanie miniatúrne veľhôr sveta Roháčov a navyše túra prechádzajúca  týmito čertovými rohami, ako to niekto napálený ich strmými ba až kolmými zrázmi  pomenoval, patrí k najkrajším a najatraktívnejším v tomto prostredí. Nesie v sebe na niektorých  miestach skoro pravý horolezecký nádych.  Pri troške šťastia môžete tu stretnúť pasúce sa kamzíky, či v diaľke vidieť na pozdrav silno pískajúce svište vrchovské tatranské.  Tieto vrcholy sú úchvatné, vábivé a záhadné. Starí poľovníci dva rozdielne rozoklané vrcholy Ostrého Roháča rozlišovali názvami. Vyšší ostrý mal pomenovanie Roháč, čo znamenalo pomenovanie zvieraťa, ktoré malo rohy. Nižší končiar nazývali Šuta, patrilo označeniu zvieraťa, ktoré nemalo rohy. Výstup na pozoruhodné horské dvojčatá je vhodný od Rákoňa ce Volovec, na ktorom je jedinečný výhľad na všetky svetové strany. Výstup na dvojčatá už je veľmi náročná vysokohorská túra s veľkým výškovým prevýšením. Exponované úseky na Ostrom Roháči a Plačlivom sú istené reťazami. Ak si chcete upokojiť oči, dušu i srdiečko od pohľadov do srmých zrázov, stačí ak zamierite ešte na záver zo Smutnej doliny k Roháčskym plesám. Tieto Vás už zďaleka budú vítať usmievavým pohľadom hladiny a mávať na pozdrav jemnými vlnkami náhliacimi sa v ústrety k ich obdivovateľovi. Roháčky vodopád cestou osvieži unavené telo. Ak sa všetko vydarí  dá sa to stihnúť za 9:45 hod.

 ostry-rohac-a-volovec-r699_res.jpg

Tradičný penzión v Zuberci na Orave 

Penzión Škerda sa nachádza v Zuberci pod úpätím horstva Roháče- Západné Tatry v nadmorskej výške 800 metrov s nádherným výhľadom na majestát Roháčov,  z penziónu je priamy prístup k hlavným turistickým trasám a lyžiarskym strediskám. Zuberec leží na hranici krajov Oravy a Liptova.

img1152-r606_res.jpg

penzion-zuberec-skerda-r998_res.jpg 

img0414-kopia-r503_res.jpg

 

Penzión Škerda-  ubytovanie v štýlových apartmánoch v Zuberci pod Roháčmi

Pod Lánom 473 Zuberec 027 32 www.skerda.sk

Pridajte sa k našim fanúšikom, novinky zo Zuberca, Oravy nájdete po kliknutí TU.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 18 357
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 936
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 546
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 958
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 462
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 431
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 944
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 504
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 9 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 9 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu