Pomôcky dentálnej hygieny - viete ich správne používať?

Ako si správne vybrať zubné, či medzizubné kefky alebo zubnú niť? Poradí vám stomatologická sestra, Mgr. Darina Šmáliková

Život bez zubnej kefky si tí z vás, ktorí hygiene ústnej dutiny venujú primeranú pozornosť,  nevedia predstaviť. Súčasný trh ponúka neuveriteľné množstvo  zubných kefiek, a tak v obchode častokrát bezradne stojíme  a nevieme si z ponuky vybrať. Kladieme si otázku, ako by mala správna zubná kefka vlastne vyzerať? Neplatí, že tá najdrahšia je zároveň aj  najlepšia. Čistenie zubov je jednou z  činností, pri ktorých na sto percent platí, že kvalita je dôležitejšia ako kvantita, a preto je ideálne  kefku kúpiť v lekárni alebo si v zubnej ordinácii nechať  poradiť odborníkom.

zubna kefka lacalut sensitive

Možno vás to prekvapí, ale správna zubná kefka už na prvý pohľad vyzerá veľmi jednoducho. Mnoho zubných kefiek však na trhu vyzerá zložito.  Často sme pri jej výbere ovplyvnení reklamou v televízii a v obchodných centrách. Na dokonalé odstránenie zubného povlaku z prístupných povrchov by mala mať zubná kefka malú hlavičku, ktorou sa dostane všade, vrátane ťažko prístupných miest. Čo najväčší počet vlákien vyčistí každý zub naozaj poctivo. Mala by mať čo najmäkšie vlákna, pretože  tvrdé zubné kefky môžu  poškodiť  nielen ďasná, ale aj na obnažené zubné krčky. Nie je pravda, že mäkké vlákna sa „strapkajú“ rýchlejšie ako vlákna stredné či tvrdé. Ak je kefka už po dvoch týždňoch používania rozstrapkaná, nie je to jej chyba,  ale  nadmerného tlaku, ktorým si zuby čistíte. Je jednoduchšie vymeniť viac mäkkých kefiek, kým si osvojíte optimálny tlak, ako naprávať škody spôsobené nadmerným tlakom na zuboch a ďasnách.

Určite ste sa už stretli so zubnými kefkami s rôznymi „vymoženosťami“, akými sú skrížené vlákna a kúsky umelej hmoty medzi vláknami – lamely. Odborníci sú v týchto prípadoch vylepšení zubných kefiek skeptickí. Lamely sklovinu vyhladia, no v oblasti línie ďasna zostávajú povlaky.

medzizubne kefky lacalut

Najmä večerné čistenie zubov je nutné doplniť o čistenie medzizubnými kefkami. Žiadna klasická zubná kefka nedokáže vyčistiť ťažko prístupné miesta v priestore medzi zubami, a práve tieto miesta sú často postihnuté zubným kazom a zápalom. Medzizubná kefka je vlastne tenký drôtik s jemnými vláknami rôznej veľkosti. Do medzizubného priestoru sa ľahko zavedie a vyčistí aj  ťažko prístupné miesto. Zavedeniu medzizubnej kefky môže brániť zubný kameň v tejto oblasti, a preto by malo prvému použitiu medzizubnej kefky predchádzať profesionálne vyčistenie dentálnou hygieničkou. Výber týchto kefiek je taký veľký, že sami si iba ťažko vyberiete tú správnu  a technika čistenia taktiež nie je  jednoduchá, ako sa na prvý pohľad zdá. Preto je vhodné, aby vám správny postup prvýkrát ukázala dentálna hygienička, ktorá vám vyberie i správnu  veľkosť kefky.

zubna nit lacalut

Neoddeliteľnou pomôckou pre čistenie medzizubných priestorov je aj zubná niť. Jej používanie spolu s medzizubnou kefkou zabezpečí vyčistenie medzizubných priestorov, ktoré tvoria 30-40% zubného povrchu. Aj pri zubnej niti platí, že vhodný typ vám vyberie  a techniku čistenia  vás naučí dentálna hygienička.

Aby vám kefka slúžila čo najdlhšie a nemnožili sa na nej baktérie, mali by ste:

-       po každom použití opláchnuť kefku prúdom tečúcej vody

-       skladovať kefku voľne hore hlavičkou, v pohári či v stojane tak, aby sa hlavičkou ničoho nedotýkala

-       jednu kefku používať maximálne dva mesiace, medzizubnú 1-2 týždne

-       po prekonaní ochorenia alebo  skončení liečby vymeniť kefku za novú

-       použitý kúsok zubnej nite (cca 30 cm) vyhodiť

Správne používať zubnú kefku, medzizubnú kefku a zubnú niť by sa ľudia nemali naučiť sami alebo  od rodičov, ale od vzdelaných a skúsených zubných odborníkov.

mgr. darina šmáliková

Pripravila Mgr. Darina Šmáliková, stomatologická sestra

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 832
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 254
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 582
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 122
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 042
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 856
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 360
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 243
SkryťVypnúť reklamu

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.

INZERCIA 7 h

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili.

14 h

Už po jedenástykrát sa spoločnosť dm drogerie markt stala nositeľkou ocenenia Slovak Superbrands Award.

15 h
SkryťZatvoriť reklamu