SME

Ako si poradiť s prvými známkami starnutia?

Poradí vám MUDr. Vladimíra Flimmerová, lekárka z odboru dermatovenerológie

V dnešnej dobe bojujú s pribúdajúcimi rokmi  nielen ženy, ale aj muži. Niet sa čomu čudovať – vzhľad je totiž našou vizitkou, ktorú dennodenne vystavujeme okolitému svetu. Ako však môžeme ovplyvniť prirodzený proces starnutia a bojovať s prvými vráskami?  Je to vôbec možné? „Prvé známky starnutia pleti sa vyskytujú spravidla už okolo 30. roku života,“ hovorí MUDr. Flimerová. „Čím skôr pokožke doprajeme potrebnú starostlivosť, tým lepší výsledný efekt dosiahneme,“ dodáva.

 

Najmä v minulosti bolo trendom podstupovať drastické a invazívne ošetrenia s cieľom vyzerať mlado a zachovať si čo najdlhšie prirodzený mladícky vzhľad. Dnes sa už  väčšina z nás snaží bojovať rozumnejšie so zameraním sa  najmä na prevenciu starnutia.

 

Predovšetkým je dôležité  uvedomiť si vzácnosť a dôležitosť kože ako najväčšieho orgánu na našom tele. Nie nadarmo sa hovorí, že je zrkadlom do nášho organizmu. „Okrem toho, že má estetickú funkciu, sprevádza nás po celý život a chráni pred rôznymi vonkajšími vplyvmi,“ hovorí MUDr. Flimerová. „Navyše dokáže zabezpečiť termoreguláciu, detoxikáciu a súčasne sprostredkovať metabolizmus lipidov či syntézu vitamínu D,“ dodáva. A to nie je ani zďaleka všetko, čo dokáže. Aj preto si zaslúži našu pozornosť a starostlivosť.

 

Niekoľko faktorov

 

O tom, aký vzhľad a kvalitu nadobudne časom naša pokožka, rozhodujú viaceré faktory, i keď niektoré z nich ako genetická štruktúra tkanív či klesajúca hladina estrogénov, ovplyvniť nedokážeme.  Pod kontrolou však dokážeme mať aktuálny zdravotný stav, zabehaný životný štýl alebo spôsob vonkajšej a vnútornej starostlivosti.

krem3-r120_res.jpg

kremik-r435_res.jpg

 

4 tipy, ako si poradiť s prvými známkami starnutia

 

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

 

Výbornou voľbou je zaradiť do svojho jedálneho lístka potraviny s obsahom omega-3 a omega-6 mastných kyselín,“ hovorí MUDr. Flimerová. Sú totiž zdrojom dôležitých tukov, ktoré dokážu zabrániť strate vlhkosti a následnému vysychaniu pokožky.  Patria k nim napríklad rybie mäso, avokádo, olivový olej či ľanové semienka.

 

Voda, voda, voda

 

Jednoduché a účinné! Čistá voda z vodovodu je dokonalým životabudičom našej pokožky a tou najzdravšou formou nielen v letnom období. Výsledkom je maximálna hydratácia s vitalitou a žiarivosťou na pohľad aj na dotyk. „Na čo si však treba dať pozor, zbytočné zlozvyky, ktoré pokožku výrazne poškodzujú,“ hovorí MUDr. Flimerová. „Napríklad pitie alkoholických či sladených nápojov alebo fajčenie cigariet má priam katastrofálny dopad na štruktúru pokožky, ktorá tak ostáva stará, mdlá a bez známok života, “ dodáva.

 

 

Pozor na UV žiarenie

 

Slnečné lúče sú jedným z úhlavných nepriateľov našej pokožky, nakoľko zapríčiňujú jej predčasné starnutie,“ hovorí MUDr. Flimerová. „UV žiarenie totiž podporuje redukciu vody v jednotlivých štruktúrach kože najmä v kolagénových vláknach,  čím v konečnom dôsledku vznikajú viditeľné vrásky,“ dodáva. Aké z toho plynie ponaučenie?  Počas pobytu na slniečku nezabúdajte na ochranu pred jeho lúčmi a nepodceňujte opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom.

 

Regenerácia

 

Časom a rokmi sa mení aj regeneračná schopnosť kože človeka. Vekom sa oslabuje, a preto je potrebné  dopriať jej potrebnú starostlivosť  počas dňa i noci. „Veľa žien používa nesprávne produkty starostlivosti o svoju pokožku alebo sa večer dokonca nezvyknú odlíčiť, čím si neuvedomujú  zásadnú chybu, ktorá sa skôr či neskôr odrazí aj na stave pokožky,“ upozorňuje MUDr. Flimerová.

 

Náš tip:

 

Pred prvými známkami starnutia vás ochránia aj pravidelné masáže tváre, domáce pleťové masky a pravidelná tvárová gymnastika. Tá dokáže vďaka cielenému sťahovaniu a následnému uvoľňovaniu tvárových svalov pleť rafinovane spevniť a zanechať ju hebkú bez zbytočných vrások.  Zo začiatku sa odporúča cvičiť denne 20 až 25 minút, neskôr stačí  dva až trikrát do týždňa po 15 minút. Pre starostlivosť o pokožku s prvými známkami starnutia dporúčame kozmetický rad Doliva VITALFRISCH s toskánskym olivovým olejom a koenzýmom Q10.

 

 

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 27 213
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 548
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 925
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 301
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 178
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 870
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 708
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 6 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 6 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 17 h
SkryťZatvoriť reklamu