SME

Homo independent - už sú medzi nami

Úspech nových služieb je nie len v ich nenáročnosti, intuitívnosti a funkciách, ale v nezávislosti, ktorú poskytujú užívateľovi.

Úspech nových služieb je nie len v ich nenáročnosti, intuitívnosti a funkciách, ale v nezávislosti, ktorú poskytujú užívateľovi. 

V dnešnej dobe relatívneho blahobytu nie je ľahké prísť s niečím, čo nadchne rozmaznaného užívateľa. Už dlhší čas sa zamýšľam nad prvkami, ktoré robia niektoré nové projekty výnimočnými a mimoriadne úspešnými. Či už sú to obrie nákupné a zábavné centrá, nové technológie vo vozňoch, mobilné telefóny alebo sociálne siete, vždy som našiel veľmi podobné faktory. Nové úspešné produkty alebo služby sú užívateľsky príjemné, intuitívne, koncentrujú v sebe rad funkcií, ktoré ani nevyužijeme, ale hlavne dodávajú majiteľovi možnosť voľby a nezávislosť.

Rovnaké je to aj v bankovníctve. Osobne delím používateľov bankových služieb do troch kategórií. Tí prví stále veria, že „to" inak nejde a stále platia svojim bankám poplatky a nechávajú sa prekvapovať ich monotónnymi ponukami. Ich špecifickým znakom je, že chodia do „svojej" banky ako do kostola a pravidelne sa tešia na obálku s výpisom.

Druhá, pokrokovejšia skupina, už urobila čiastkové kroky vo finančnej evolúcii a aspoň presunula svoje úspory do bánk, kde neplatia poplatky za to, že banke dávajú k dispozícii cenný kapitál. Zároveň si začínajú osvojovať príjemnosti spojené s ovládaním banky na diaľku a možnosti kedykoľvek nahliadnuť na svoj účet prostredníctvom počítača z domu alebo kancelárie. Hoci svoje prostriedky stále nechávajú v bankách pasívne oddychovať za neatraktívne úroky.

Tretia skupina si už týmito etapami prešla. Neplatí poplatky. Nechodí do banky. Na rozdiel od vyššie uvedených dvoch skupín už dozrela a objavila de facto neobmedzené možnosti práce s vlastnými peniazmi. Pochopila, že je v jej vlastnom záujme odpútať sa od zažitých dogiem a závislosti na bankách. Špecifikom týchto ľudí je samostatnosť a túžba po finančnej nezávislosti. So svojimi peniazmi pracujú sami, vyhľadávajú investičné príležitosti na základe správ z médií a banku využívajú len ako samoobsluhu, supermarket, v ktorom si kúpia čo potrebujú, za najlepšiu možnú cenu, pretože majú možnosť online porovnania a to všetko bezpečne cez počítač alebo mobilný telefón, teda z paluby svojej lode. O všetkom čo si zaobstarali, majú neustály prehľad a v prípade potreby sú schopní so svojimi financiami pracovať úplne nezávisle, v priebehu sekúnd. Môžeme tak hovoriť o ďalšom štádiu vývoja človeka. Homo sapiens, teda človek chápavý sa vyvinul v Homo independent, teda človeka nezávislého.

Je predsa príjemnejšie, než frflať nad obmedzenými možnosťami zhodnocovania úspor, prečítať si správy a začať hľadať príležitosti, na ktorých sa dá zarobiť. Rovnako tak s priateľmi je lepšie preberať možnosti investícií, ako si vzájomne recitovať chorobopisy.

Možnosti investorov možno rozdeliť na dva základné prístupy. Pasívnu a aktívnu prácu s kapitálom. Osobne nie som priateľom pasívneho prístupu, kedy zverím svoje peniaze do fondu alebo iného investičného nástroja na niekoľko rokov a on sa mi o moje peniaze postará. Dôvodov je niekoľko. Ak si kúpim taký produkt, mám istotu, že zaplatím nielen niekoľko percent za nákup, ale budem väčšinou aj sústavne platiť aj za správu na ročnej báze, bez ohľadu na výsledok. Až keď investícia zarobí na tieto poplatky, až potom začnem zarábať ja. Druhým dôvodom je fakt, že každý fond musí investovať podľa vopred pevne stanovených pravidiel a to aj vtedy, keď trhové podmienky danému fondu nesvedčia. Ukážte mi správcu fondu, ktorý vám dá vedieť, že loď sa potápa a je čas vystúpiť. Nestane sa tak, pretože investoval čas a prostriedky, aby svojich investorov zohnal. Zároveň chce ukazovať svetu na obdiv, koľko má prostriedkov pod správou.

Naopak aktívny prístup mi dáva možnosť operatívnych úprav portfólia investičných nástrojov v čase. Dnes sa mi môže zdať nejaká téma zaujímavá a tak do nej investujem časť prostriedkov, ale za nejaký čas sa podmienky môžu zmeniť a môžem buď čiastočne zmenšiť svoju investíciu, alebo úplne daný trh opustiť. To všetko v priebehu sekúnd od okamihu, keď sa tak rozhodnem. Rád investície prirovnávam k ovocnému sadu alebo záhrade. Musím zasadiť, aby som mohol žať. Vždy by malo niečo kvitnúť, niečo dozrievať a niečo byť tak akurát na žatvu. S investičnými príležitosťami je to ako s ľuďmi. Zmieril som sa s tým, že na svete je niekoľko miliárd ľudí, stretnem sa len s malou skupinkou z nich a len z niekoľkých z nich sa stanú moji priatelia, ale bez hľadania by som ich nenašiel.

Často počúvam názory, že to nie je pre mňa, som na to už príliš starý alebo na to nemám bunky. Tu si dovolím nesúhlasiť. Finančná samostatnosť a nezávislosť je zručnosť získaná, nie zdedená rovnako ako umenie plávať, chodiť alebo jazdiť na bicykli. Na začiatku sa to zdalo nemožné, dokonca to niekedy aj bolelo. Ale spomeňte si sami, aké to bolo, keď ste to zvládli. Bol to neopísateľne skvelý pocit. S financiami a nezávislosťou je to rovnaké. Z niečoho, z čoho ste mali obavy, sa môže stať Váš životný štýl.

Úspech a bohatstvo sa nerodia tak, že to nechám na niekom, ale že sám začnem.

Pavel Drahotský

Riaditeľ Saxo Bank pre Českú a Slovenskú republiku a Maďarsko

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 416
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 549
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 11 720
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 027
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 744
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 557
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 058
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 222
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 14 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 14 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 28. mar
SkryťZatvoriť reklamu