Transparentné účty zvyšujú dôveryhodnosť ich majiteľov

Pred komunálnymi voľbami si transparentné účty otvárajú najmä kandidáti na starostov a na primátorov.

fotoivicabachledova500-r932_res.jpg

BRATISLAVA 16. septembra - Hospodárenie so štátnymi či komunálnymi financiami a s peniazmi darovanými na dobročinnosť je pre ľudí vždy zaujímavá téma. Štátne inštitúcie, mestské či obecné samosprávy, neziskové združenia a verejne činné osoby, ktoré chcú sprístupniť údaje o tom, ako vynakladajú zverené či vlastné peniaze, majú na to už rok výbornú príležitosť - transparentné účty. V ponuke ich má iba najväčšia banka na Slovensku - Slovenská sporiteľňa.

Pred voľbami ich oceňujú aj politické strany a kandidáti na verejné funkcie, uchádzajúci sa o dôveru voličov. O tom, ako transparentné účty umožňujú mať pod kontrolou peniaze nás všetkých, sme sa rozprávali s Ivicou Bachledovou, ktorá riadi financovanie verejného sektora v Slovenskej sporiteľni.

V Česku musia mať transparentné účty napríklad všetci prezidentskí kandidáti. U nás to zatiaľ tak nie je. Čo vás viedlo k tomu, že ste sa rozhodli zaradiť ich do ponuky?

Slovenská sporiteľňa uplatňuje princíp transparentnosti tak vo svojich produktoch a službách, ako aj vo svojej komunikácii. Keďže tlak verejnosti na kontrolu verejných financií rastie a chýbal spôsob, ktorý by to umožňoval, rozhodli sme sa ponúknuť jednoduché riešenie. A tak dnes, ak má transparentný účet nádejný kandidát na verejnú funkciu, môže jednoduchým spôsobom sprístupniť informácie o tom, akou výškou peňazí disponuje, ako ich použil, prípadne kto ho finančne podporil vo volebnej kampani. Určite to má pozitívny dopad na verejnú mienku a na tých, ktorí uvažujú o jeho podpore vo voľbách. Rovnako tak môže preukázať hospodárenie nadácia, ktorá získala dve percentá z našich daní. Transparentné účty vítajú všetky organizácie a osoby, ktorým doposiaľ takéto preukázanie vynakladania peňazí chýbal.

O akých sumách asi hovoríme? A čo by mali urobiť tí, ktorí chcú verejne ukázať, že s peniazmi hospodária efektívne?
V tomto roku by mali dosiahnuť predpokladané príjmy miestnej samosprávy takmer 4 miliardy eur a príjmy územnej samosprávy viac ako 1,15 miliardy eur. Ak sa použijú skutočne efektívne a zmysluplne, o to viac môžeme mať verejných komunikácií, zrekonštruovaných škôl, nemocníc, čistejších a bezpečnejších miest a obcí. Pribudnúť môžu ďalšie čistiarne odpadových vôd aj protipovodňové systémy, jednoducho sa nám môže žiť príjemnejšie. Pokiaľ ide o nadácie, len desať najväčších má v tomto roku k dispozícii celkovo približne 10 miliónov eur. Ďalšie peniaze sa vyzbierajú z príspevkov ľudí na rôznych charitatívnych a dobročinných akciách. Aj keď sa s nimi nedajú robiť zázraky, kontrola verejnosťou má svoj zmysel aj opodstatnenie. Veď ide o naše spoločné peniaze.

Transparentný účet zvyšuje dôveryhodnosť jeho majiteľa. Prešiel rok od vtedy, ako ste ho ponúkli ako novinku. Aký je o neho záujem?
Počet transparentných účtov neustále rastie. Zriaďujú si ich predovšetkým neziskové organizácie, občianske združenia a súkromné osoby, uchádzajúce sa o verejné funkcie. Pred nadchádzajúcimi novembrovými komunálnymi voľbami si transparentné účty otvárajú kandidáti na starostov a primátorov. Môžu tak urobiť v ktorejkoľvek z našich takmer 300 pobočiek.

Skúsenosti z Českej republiky ukázali, že aj transparentné účty majú svoje limity. Napríklad jedna politická strana mala dva rôzne účty, ale iba jeden z nich bol transparentný.
Transparentný účet je o férovosti, nie o povinnosti. Rovnaké možnosti ponúka všetkým, ktorí sú ochotní ukázať svoje príjmy aj výdavky. Kto ich nechce zverejniť pravdivo, s tým nič nenarobí ani transparentný účet. O to väčšie je sklamanie a pokles dôvery u verejnosti voči tým, ktorí sa nesprávajú férovo.

Ako sa dajú kontrolovať položky na transparentnom účte?
Transparentný účet je vlastne štandardný účet, ktorého majiteľ súhlasí s tým, že stav a pohyby na účte si môže ktokoľvek pozrieť. Je to veľmi jednoduché. Umožňuje to internetová stránka www.transparentneucty.sk. Ak niekto vkladá na účet peniaze či už ako hotovostný alebo bezhotovostný vklad a chce, aby príjemca vedel, od koho sú, musí uviesť tieto údaje v dokladoch.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 530
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 477
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 788
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 008
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 928
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 611
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 901
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 3 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 17 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu