SME

Ako si vybrať tie správne hodinky

Hodinky vystihujú charakter muža, pre ženu sú módnym doplnkom i šperkom.

Hodinky odpradávna nie sú iba ukazovateľom času. Sú tiež dôležitým módnym doplnkom. A pretože málokto dnes vie, ako hodinky vybrať, pripravili sme si pre vás nasledujúce rady.

Aj hodinky delíme

Pre lepšiu orientáciu vo svete hodín si hodinky rozdeľme podľa príležitosti, pri ktorej sa nosia. Dnes najrozšírenejšími sú tie športové (dámske, pánske), nasledované univerzálnymi (dámske, pánske) a nakoniec nám ostávajú spoločenské (dámske, pánske). Toto delenie nie je samoúčelné, pretože rozdiely medzi nimi sú dosť zásadné predovšetkým v rôznej funkčnosti, použitých technológiách a materiáloch. Pred samotným výberom sa ešte rozhodneme, či budeme vyberať hodinky, ktoré sú dostupné pre normálneho smrteľníka a ako strop si vyberme hodinky v cenách niekoľko pár sto Eur. Aj keď, priznajme si, tie najúžasnejšie hodinky sa predávajú bohužiaľ za tisíce Eur.

 

Športové hodinky, ako vybrať práve tie?

casio, pánske outdoorové hodinkyŠportové hodinky sú tie, ktoré najčastejšie uvidíte na zápästiach väčšiny ľudí. Dôvod je jasný: nízka cena, odolné materiály a pohodlnosť nosenia. Športové hodinky sú prakticky vždy osadené strojčekom quartz, ktorý je veľmi presný a je napájaný vo väčšine prípadov batériou. Na zobrazovanie času je najčastejšie používaný displej, ktorý okrem času ukazuje aj ďalšie hodnoty, ktoré športové hodinky vedia, ako sú rôzne pokročilé stopky, dátumovka alebo kalendár, budík. Nie sú výnimkou ani modely, ktoré kombinujú digitálny displej s analógovým zobrazením času (ručičkové hodinky). Tie drahšie modely potom majú v sebe zabudované pokročilé funkcie, ako sú kompas, výškomer, tlakomer a ďalšie v závislosti od špecializácie hodiniek. Veľké značky potom ponúkajú špecializované edície hodiniek priamo zameraných na nejaký konkrétny šport, napríklad pre potápanie, horolezectvo, outdoor aktivity, atď. Športové hodinky sa vyrábajú väčšinou len z plastu, maximálne v kombinácii s kompozitným materiálom alebo čiastočne oceľou. Dôvodom je pochopiteľne maximálna odolnosť proti poškodeniu. Športové hodinky sa dajú kúpiť podľa výbavy od niekoľko pár Eur až po niekoľko stoviek Eur tých najvyšších modelov, najdrahších značiek.

 

Spoločenské hodinky

michael kors, dámske hodinkytissot, pánske hodinkySpoločenské hodinky nie sú len hodinkami do spoločnosti. Tieto hodinky sa nosia zakaždým, keď sa nechystáte za športom, do hôr alebo niekam, kde by hrozilo hodinkám extrémne zaťaženie. Spoločenské hodinky sa najčastejšie delia podľa použitého hodinového strojčeka vo svojich útrobách. Masovo sa aj u tohto typu hodiniek nasadzujú nenáročné "quartzky", ale začalo sa blýskať na lepšie časy a tak sa späť derú mechanické a automatické strojčeky. A nezabudnite, drahšie mechanické hodinky časom prakticky nestrácajú hodnotu. Dôvodom je aj používanie kvalitných materiálov, ako sú špičkové ocele, titán, striebro, zlato, platina, zafírové sklo, atď. Rovnako ako u športových hodiniek, aj tu sa oplatí siahnuť hlbšie do vrecka a kúpiť hodinky značkové.

 

Univerzálne hodinky

tommy hilfiger, pánske hodinkyguess, dámske hodinkyUniverzálne hodinky sú asi najčastejšou voľbou a to preto, že spĺňajú estetické požiadavky spoločenských hodiniek a zároveň sú dostatočne odolné, aby ste s nimi mohli za športom a do prírody. Mali by byť vašou voľbou, ak nechcete kupovať viacero hodiniek, ale aj tu platí, že nie je dobrý nápad na nich šetriť.

 

Aké sú ďalšia kritéria?

Vzhľad

Vzhľad hodiniek je najčastejším parametrom výberu a aj preto sa tu objavuje najviac chýb. Hodinky si pochopiteľne vyberáte také aké sa vám páčia, ale veľmi dôležité je, aby sa tiež hodili k štýlu vášho obliekania .

Strojček

Prevažná väčšina hodiniek má v sebe quartzový strojček, ktorý je presný a nenáročný na prevádzku ale poháňaný batériou. Lepšie spoločenské hodinky používajú mechanické strojčeky, dnes už väčšinou s automatickým strojčekom.

Materiál

Dôležitou súčasťou výberu je kontrola použitého materiálu. Samozrejme kvôli trvanlivosti, ale aj kvôli potenciálnej alergii. Nie každý znesie na svoje ruky kov alebo kožu. Našťastie sa vyrábajú aj plastové a látkové remienky .

Krycie sklo

V dnešnej dobe sa síce už s klasickým sklíčkom asi nestretnete ale pre istotu si overte či na vami vybraných hodinkách je nejaká odolnejšia verzia skla, napríklad minerálne alebo v lepšom prípade zafírové sklo. Tie sú odolné proti nárazu a v prípade zafírového skla aj proti poškrabaniu.

Osvetlenie

Hodinky, ktoré vám neukážu čas v noci nie sú príliš užitočné a preto si overte či majú osvetlenie alebo dostatočne luminiscenčné ručičky a ciferník.

Vodotesnosť

Ak je na hodinkách uvedená vodotesnosť 10m, neznamená to, že sa môžete potápať s hodinkami do hĺbky 10 metrov.

3 ATM  30m odolné voči striekajúcej vode a dažďu
5 ATM  50m môžete sa s hodinkami sprchovať alebo si umývať ruky pod tečúcou vodou
10 ATM  100m potápanie bez dýchacieho prístroja alebo plávanie
 20 ATM a viac  200m a viac hĺbkové potápanie

Rozmery a hmotnosť

Často podceňované vlastnosti. Nezabúdajte, že na útlom zápästí masívne hodinky nemusia vyzerať dobre a nosiť ich celý deň by mohla byť tiež slušná drina.

Samozrejme hodinky sa vyberajú aj podľa toho kto ich bude nosiť. Pre dieťa sú vhodné iné hodinky ako pre dospelú osobu. Ďalšie rozdelenie je medzi pánov a dámy. Nájdeme však aj unisex hodinky.

Tak neváhajte a vyberajte.
Nezabudnite, tie pravé hodinky nájdete práve u nás.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 163
  2. Každý piaty zomrie 8 940
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 777
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 603
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 835
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.


15m

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu