SME

Postrach ústnej dutiny menom parodontitída

Dá sa tomuto ochoreniu predísť? Opýtali sme sa stomatológa, MUDr. Róberta Mikuláša.

Môže sa stať, že vám jedného dňa stomatológ pri bežnej prehliadke oznámi, že máte začínajúci zápal ďasien, ktorý treba liečiť, pretože je prvým príznakom parodontitídy. A boj s postrachom nielen ústnej dutiny, ale aj peňaženky sa môže začať. Dá sa tomuto ochoreniu predísť? Opýtali sme sa stomatológa, MUDr. Róberta Mikuláša.

 

Čo je parodontitída?

 

"Parodontitída je zápal parodontu, ktorý sa skladá z ďasna, periodontia, cementu a  dentoalveolárneho výbežku, pričom zápal postihuje ďasno a teda, je to prvé štádium zápalu parodontu," vysvetľuje MUDr. Róbert Mikuláš zo Smile Clinic. Červené a krvácajúce ďasná nie sú v poriadku. Ak ich na sebe pozorujeme, mali by sme čo najskôr navštíviť svojho stomatológa, ktorý zaháji liečbu. Určite nikto z nás nechce oslňovať bezzubým úsmevom.

 

Príčiny ochorenia

 

Parodontitída môže byť dedičná, ale vo väčšine prípadov k nej môžete prísť nesprávnym čistením zubov. Veľmi častou príčinou je práve zlá ústna hygiena, ale aj neliečené zubné kazy, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu či nevhodné zloženie stravy.  Stomatológ, MUDr. Robert Mikuláš dopĺňa, že za parodontitídou môžu stáť aj lieky, ktoré užívate, alebo napríklad aj nedostatok vápnika. Manuál správnej ústnej hygieny by mal ovládať každý z nás, práve ňou totiž môžeme predísť vzniku kazov a nepríjemnému zápalu.

 

Účinná prevencia

 

Podľa stomatológa sa dá ochoreniu v úplných začiatkoch predísť. Rieši sa  ambulantne, s podporou dobrej ústnej  hygieny, t.j. pravidelným čistením zubov, používaním správnej zubnej kefky - najlepšie z patentovaného mikrovlákna so zaoblenými hrotmi. Mikrovlákna zubnej kefky Lacalut aktiv/2,99€ majú nízku absorpciu vody, po použití kefka vyschne do 30 minút, čo výrazne zamedzuje prítomnosti a rozmnožovaniu baktérií. Taktiež používaním správnej medzizubnej kefky, zubnej pasty, prípadne ústnej vody. „Pacient by nemal zabúdať, že zub má štyri plochy,“ hovorí stomatológ, MUDr. Róbert Mikuláš.  „Zuby by sme si mali čistiť aspoň 2x denne, avšak minimálne hodinu po jedle, pretože napríklad ovocie, šumivé a kyslé nápoje, alebo ovocné džúsy obsahujú kyseliny naleptávajúce sklovinu,“ upozorňuje.

lacalutaktivzubna-pasta-r668_res.jpg

Na trhu sa dá nájsť mnoho produktov s účinnými látkami na prevenciu zápalových ochorení. Rada zubnej starostlivosti Lacalut aktiv svojimi aktívnymi zložkami priaznivo vplýva na prevenciu proti ochoreniu parodontu. Kombinácia účinných látok v zubnej paste Lacalut aktiv, 75ml/ 3,30€ preukázateľne prispieva k posilneniu ďasien a zníženiu ich krvácania. Ústna voda Lacalut aktiv 300 ml/ 4,17€ účinne znižuje počet baktérií, podieľajúcich sa na vzniku plaku.

lacalutaktivustna-voda-r104_res.jpg

„Keď si pacienti uvedomia toto minimum, ktoré môžu urobiť pre zdravie svojich zubov, zistia, že je to finančne menej náročné, ako akákoľvek ambulantná liečba,“ uzatvára stomatológ, MUDr. Róbert Mikuláš.

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 608
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 534
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 817
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 013
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 975
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 644
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 363
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 4 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 18 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu