Slováci vedia sporiť. Každý má odložených v priemere 4 850 eur

Práve dnes si pripomíname 90 rokov od milánskeho bankovníckeho kongresu, na ktorom vyhlásili Svetový deň sporenia. Slovákom nie je sporenie vôbec cudzie, práve naopak.

Práve dnes si pripomíname 90 rokov od milánskeho bankovníckeho kongresu, na ktorom vyhlásili Svetový deň sporenia. Hlavný cieľ, ktorým bolo zvýšiť povedomie o význame úspor, sa v prípade Slovákov jednoznačne napĺňa. Svedčia o tom aj aktuálne štatistiky, podľa ktorých máme v bankách uložených 26,3 miliardy €. Na jedného Slováka tak pripadá v priemere 4 850 €. Na konci septembra sme tak mali v bankách usporených o 3,7 % viac ako pred rokom.

Slovákom nie je sporenie vôbec cudzie, práve naopak. Ako uvádzajú štatistiky Národnej banky Slovenska, vklady obyvateľstva v bankách dosiahli v závere tretej štvrtiny tohto roka objem 26,3 miliardy €. Dobrá správa je, že aj podľa Európskej centrálnej banky ešte stále patríme medzi najväčších sporiteľov v EÚ. Kým u nás máme na 100 nasporených eur požičaných necelých 80 €, v Európe je trend skôr opačný. Nižší pomer úverov a vkladov dosahuje už len desiatka krajín únie. Rekordérmi sú Belgičania, ktorí majú na 100 € vkladu len 42 € úveru. Na druhej strane Švédi majú z bánk až dvakrát viac peňazí požičaných, než v nich uložených. V prepočte na hlavu majú najvyššie úspory Luxemburčania, a to až 86 000 €. Naopak, najmenej si bokom dokážu odložiť Rumuni. Tí majú v priemere ušetrených len 1 400 € na hlavu.

Medzi Slovákmi sa už dlhodobo najväčšej obľube v oblasti vkladových produktov tešia terminované účty, hoci medziročný objem vkladov na nich klesol o 5,6 %, čo je o 752 mil. € menej. Napriek tomu, že Slováci si dokážu peniaze odkladať, nezhodnocujú ich efektívne. Až viac ako tretina (34,2 %) všetkých úspor Slovákov je odložená na osobných účtoch, kde sa zhodnocujú len minimálne, alebo vôbec.

5 rád Poštovej banky ako správne sporiť

Sporiť do pančuchy alebo prasiatka je síce lepšie ako nesporiť vôbec, avšak prečo nezískať viac. „Pri vytváraní finančnej rezervy je rovnako dôležité vedieť ako správne sporiť, ale aj to, ako nasporené peniaze efektívne zhodnotiť. Niektorí Slováci však ešte stále držia svoje peniaze doma alebo si nesporia vôbec. V prípade neočakávaných udalostí to však môže mať fatálne finančné následky,“ varuje Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

Poštová banka preto prináša 5 užitočných rád ako správne hospodáriť s peniazmi:

1. Z každej mesačnej výplaty, si odložte 10 %. To vám umožní vytvárať si potrebnú finančnú rezervu.

2. Ušetrené peniaze nedržte zbytočne na bežnom účte, zhodnocujú sa vám minimálne, prípadne vôbec. Na účte si nechajte odloženú sumu vo výške 1 mesačného platu. Dokážete tak bez problémov pokryť neočakávané výdavky, ako sú pokazená práčka či rozbité okno.

3. Bokom by ste mali mať ušetrenú sumu približne vo výške aspoň 3 až 6 mesačných platov. Vyberte si taký sporiaci produkt, ktorý vám umožní mať vaše peniaze veľmi rýchlo k dispozícii, ale zároveň vám umožní peniaze zhodnocovať. Je to vaša železná rezerva pre prípad straty zamestnania či dlhodobej práceneschopnosti.

4. Zvyšné nasporené peniaze si presuňte na vhodný vkladový produkt. Zaujímavé úročenie ponúkajú napríklad termínované vklady od Poštovej banky.

5. Peniaze si za žiadnu cenu nenechávajte odložené doma. Pri správnom investovaní vám vaše peniaze budú nielen zarábať, ale vyhnete sa riziku krádeže alebo znehodnoteniu infláciou.

Pre tých, ktorí chcú svoje nasporené peniaze ďalej efektívne zhodnocovať, no boja sa rizika, je vhodným produktom termínovaný vklad. Jeho najväčšou výhodou je, že výška úrokovej sadzby je garantovaná po celú dobu viazanosti vkladu. Navyše sú všetky vklady až do výšky 100 000 € chránené v rámci Fondu na ochrany vkladov. Klient sa tak nemusí obávať, že by o svoje úspory mohol prísť. Poštová banka už dlhodobo ponúka pri vkladových produktoch jedny z najvýhodnejších úrokových sadzieb na trhu. Napríklad pri viazanosti na 48 mesiacov je úročenie až 2,3 %. Navyše, založenie a vedenie termínovaného vkladu je bezplatné.

Druhou možnosťou efektívneho zhodnocovania úspor je využitie vkladných knižiek. Jej zriadenie a vedenie je v Poštovej banke zadarmo. Navyše ponúka jednoznačne najvyššie úročenie na vkladnej knižke na trhu a to až 1,5 %. Výpovedná lehota Zlatej vkladnej knižky je len tri mesiace, takže klient má svoje peniaze veľmi rýchlo k dispozícii. Zároveň umožňuje kedykoľvek si privkladať ďalšie úspory. Aj tento vklad je chránený v zmysle zákona o ochrane vkladov.

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 711
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 324
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 882
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 212
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 028
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 794
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 842
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 9 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 23 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu