SME

Betón je cool aj pre skatepark

V dňoch 23. a 24.10.2014 sa v bratislavskom, štyrmi hviezdičkami opentlovanom, hoteli Saffron uskutočnil 10. ročník Betonárskych dní (BD).

V dňoch 23. a 24.10.2014 sa v bratislavskom, štyrmi hviezdičkami opentlovanom, hoteli Saffron uskutočnil 10. ročník Betonárskych dní (BD). Hlavným bonusom hotela je blízkosť k fakulte a priestranná kongresová sála s galériou (obr. 1). Aj napriek pretrvávajúcej kríze v stavebníctve sa organizátorom podarilo pripraviť bohatý a zaujímavý program. Novinkou jubilejného ročníka bolo spojenie BD s 5. post kongresovým kolokviom Slovenského národného komitétu fib  ( Fédération internationale du béton). Účastníci si spojenie dvoch odborných akcií pochvaľovali (dostali dve akcie za jedno vložné), je to trend, ktorý sa iste uplatní aj v budúcnosti.

 

V úvode BD si pri príležitosti životných jubileí prevzali z rúk dekana Stavebnej fakulty STU prof. Alojza Kopáčika ocenenia traja významní odborníci v oblasti betónových stavieb: prof. Jaroslav Procházka a Ing. Pavel Čížek z Česka a doc. Ivan Harvan z SvF STU.

Zo 73 príspevkov uvedených v zborníku zaujali najmä príspevky v sekcií Hlavné referáty. Prof. Hugo Corres z Technical University Madrid prezentoval analýzu vysokých stavieb, na projektovaní ktorých sa v poslednom období podpísal. Dr. Miguel F. Ruiz predstavil elipsovitú betónovú škrupinovú konštrukciu nákupného centra v Chiasso (Švajčiarsko) s rozmermi 95 x 52 x 22 m. Prof. Jiří Stráský z VUT Brno potešil architektonickým a konštrukčným riešením nových plochých oblúkových mostov. Viacpoľové oblúkové mosty boli podľa jeho projektov postavené v Oregone (USA) i v Česku. Ing. Pavel Čížek, nestor montovaných stavieb, ktorý dlhé roky pôsobil aj na Slovensku, upozornil na nesporné výhody prefabrikovaných konštrukcií budov, priemyselných i športových hál postavených v posledných rokoch v ČR. Na území Bratislavy je postavených viac ako 30 budov s počtom 18 až 33 podlaží. Na príklade výškových bodov Milenium Tower II, Centrál a Panorama City v Bratislave poukázal Ing. Daniel Bukov na kľúčové problémy a možnosti ich riešenia pri overovaní ich spoľahlivosti. Na záver sekcie Hlavné referáty zaujal predseda Komory stavebných inžinierov Slovenska prof. Vladimír Benko analýzou problémov spojených s návrhom nového stavebného zákona.

Aby informácia o jubilejnom 10. ročníku BD nevyznela iba ako formálny odpočet prezentovaných príspevkov, upozorním na príspevok nezainteresovaného mladého človeka s “vášnivým vzťahom k betónu“ aj napriek tomu (či práve preto?), že dotyčný nie je absolventom stavebného inžinierstva. K betónu sa dostal cez skateboarding a stavbu skateparkov. Namiesto životopisu citujem z jeho blogu: „betón je môj najobľúbenejší materiál a práca s ním ma robí šťastným. moje znalosti nie sú načítané z kníh, získal som ich praxou - teóriu nepoznám. čo sa týka skateparkov, je to ideálny materiál z viacerých dôvodov: hlučnosť je najmenšia zo všetkých materiálov, ktoré sa používajú pri výstavbe skateparkov. životnosť je najdlhšia - drevený povrch vydrží tak dva roky, železo koroduje. betónové skateparky vydržia aj tridsať rokov. údržba je najjednoduchšia. ak sa to raz poriadne spraví, jediné čo treba urobiť je pozametať nečistoty z povrchu. betón je najlepšie tvarovateľný a pri správnom technologickom postupe sa z neho dá urobiť naozaj akýkoľvek tvar zatiaľ čo pri dreve ste obmedzený hrúbkou a tuhosťou preglejky, pri železe vlastnosťami plechu. betón príde v takmer tekutej forme a za pár hodín je z neho materiál tvrdý ako kameň. Za týchto pár hodín sa z neho dá urobiť povrch hrubý ako ten najhorší asfalt alebo povrch hladký ako “detská prdelka...“. Kto si chce prečítať celý blog nájde ho na stránke http://ogurcak.blog.sme.sk/c/340289/concrete-finishing-alebo-rucne-hladenie-betonu.html

 

Na záver BD 2014 pripravili usporiadatelia odbornú exkurziu na stavenisko Panorama City v Bratislave. Stavbou sprevádzali a odborný výklad poskytli Ing. Daniel Bukov, spoluautor projektu betónových nosných konštrukcií, zástupcovia realizačnej firmy Chemkostav a zástupcovia stavebného dozoru firmy Gleeds. Účastníci exkurzie boli oboznámení s projektom aj procesom realizácie a mali možnosť si prezrieť nosnú konštrukciu polyfunkčného objektu s dvomi bytovými vežami s 34 nadzemnými podlažiami.

 

Juraj Bilčík,

garant BD 2014

 

 pohľad na rokovanie bd 2014 počas odbornej sekcie (foto p. paulík)

 Obr. 1 Pohľad na rokovanie BD 2014 počas odbornej sekcie (foto P. Paulík)

 pohľad na rokovanie bd 2014 počas odbornej sekcie (foto p. paulík)

 Obr. 2 Kolaudácia betónového bazénu 1. etapy skateparku v Kežmarku (2013) (foto P. Putnoki)

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 701
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 659
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 718
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 996
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 730
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 9 416
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 470
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 12 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


21 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


21 h
SkryťZatvoriť reklamu