Odvykanie od alkoholu je ťažká, no jediná cesta z problémov

Závislosť od alkoholu je duševná choroba, ktorú treba liečiť. Základom úspechu je vôľa, pomôcť môže aj nová redukčná liečba.

K najtradičnejším novoročným predsavzatiam patria sľuby zbavovania sa zlozvykov. Je veľmi jednoduché svojim priateľom s pohárom šampanského pri ohňostroji veselo deklamovať, ako prestanete fajčiť alebo piť. Potom však prichádza prvý január, druhý január, zrazu je marec. „Vravel som, že tento rok, ale nepovedal som, kedy presne,“ odpovedáte na zvedavé otázky. Zbaviť sa zlozvyku je veľmi ťažké, no stokrát ťažšie je zbaviť sa naozajstnej závislosti.

texte-r844_res.jpg

Predsavzatie nestačí, vyhľadajte pomoc

Ak máte vy alebo niekto z vašich blízkych problémy s alkoholom, existuje jediné riešenie – dopracovať sa do stavu úplnej abstinencie. Znie to jednoducho, no oslobodiť sa od závislosti je jednou z najťažších vecí. Aj pre zdanlivú jednoduchosť bývajú často ľudia závislí od alkoholu nepochopení: veď kto naozaj chce, jednoducho prestane, nie? Nie, naozaj to takto nefunguje.

Boj chémie v mozgu s vôľou

Závislosť vzniká v mozgu a súvisí s vyplavovaním látky dopamín, inak nazývanou aj hormón odmeny. Pri pití alkoholu sa táto látka uvoľňuje v mozgu a spôsobuje pocit uspokojenia. Za normálnych okolností však po určitom množstve vypitého alkoholu mozog reaguje stopnutím ďalšieho pitia. Pri dlhodobom nadmernom užívaní alkoholu sa však táto reakcia otupuje až dovtedy, kým mozog nestratí schopnosť stopnúť pitie. Ak nastane toto štádium, ide naozaj o ochorenie mozgu a nie o slabosť človeka. A ochorenie vyžaduje liečbu a pomoc, nie odsudzovanie.

Abstinencia postupnou redukciou

Ako prestať piť? Starou známou cestou je okamžitá abstinencia spojená s terapiou. Novým spôsobom liečby je však aj postupná redukcia pitia  pomocou farmakoterapie. Pacient berie lieky, ktoré obmedzujú chuť na alkohol a postupne tak znižuje dávky až dosiahne úplnú abstinenciu. Táto liečba je samozrejme podporovaná psychoterapiou a veľmi podrobne sa sleduje jej účinnosť. Je vhodná najmä pre pacientov, ktorí sú vo vysokom štádiu ochorenia a nemajú silu na to, aby začali abstinovať radikálne. Vďaka redukcii je možné okrem iného obmedziť vysokorizikové pitie u tých pacientov, ktorým hrozia zdravotné komplikácie.

Abstinencia vyžaduje podporu okolia

Veľmi dôležitou súčasťou akejkoľvek terapie je však aj podpora okolia. Ak má niekto z vašich blízkych problém s alkoholom, potrebuje v prvom rade pochopenie a citlivý prístup. Prvým krokom by malo byť vaše hĺbkové zoznámenie sa s problematikou alkoholizmu. Druhým samozrejme úprimný rozhovor s pacientom. Ak si nie ste istí, či sa správate vhodne, obráťte sa s otázkami na odborníkov, radi vám pomôžu. Dôležité je si uvedomovať, že za konanie vášho blízkeho nenesiete zodpovednosť, vašou úlohou je mu pomôcť a povzbudiť ho.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 702
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 831
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 726
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 997
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 768
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 8 802
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 489
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 13 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

22 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

22 h
SkryťZatvoriť reklamu