SME

Zdravotníctvo v TSK je v červených číslach

V centre pozornosti samosprávneho kraja budú tento rok najmä nemocnice.

V centre pozornosti samosprávneho kraja budú tento rok najmä nemocnice. Jeho cieľom je nájsť východiská zo súčasnej nepriaznivej ekonomickej situácie zdravotníckych zariadení.

Osobné stretnutia trenčianskeho župana Jaroslava Bašku so zástupcami všetkých troch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktorými sú Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica a Nemocnica s poliklinikou Myjava, pokračovali začiatkom marca ďalšími pracovnými stretnutiami za účasti riaditeľov nemocníc, primárov, vedúcich sestier jednotlivých oddelení a vedúcich zamestnancov organizačných útvarov.

Analýza stavu nemocníc s návrhom opatrení

Dôvodom zhotovenia takejto analýzy je dlhodobo pretrvávajúca nepriaznivá ekonomická situácia všetkých troch nemocníc a hľadanie východísk na jej riešenie.

Okrem troch nemocníc bola analýza odprezentovaná aj poslancom v komisii sociálnej pomoci a zdravotníctva, v komisii pre financie, rozpočet a investície, rade predsedov. Na konci marca sa ňou zaoberalo aj krajské zastupiteľstvo.

Odstránenie dlhov nemocníc bude niekoľkoročná práca

Prioritou Trenčianskeho samosprávneho kraja je dostať tri nemocnice do vyrovnaného hospodárenia, následne odstraňovať modernizačný dlh a hľadať dlhodobé riešenia, ktoré zabezpečia zachovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti a trvalú udržateľnosť týchto nemocníc v systéme zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Analýza zdravotníctva bola spracovaná na základe podkladov, ktoré predložili riaditelia zdravotníckych zariadení v mesiacoch august – október 2014, ako aj jednotlivé organizačné útvary Trenčianskeho samosprávneho kraja. Objektívne popisuje stav v nemocniciach s návrhom operatívnych opatrení a hovorí aj o strategických scenároch, o ktorých budú rokovať krajskí poslanci.

Súčasnosť a prognózy

Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach vyprodukovala k 31. 12. 2014 stratu vo výške 1,6 milióna eur. Nemocnica s poliklinikou v Myjave vyprodukovala stratu k 31. 12. 2014 vo výške 652-tisíc eur a Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici vyprodukovala stratu k 31. 12. 2014 vo výške 1,5 milióna eur. Spolu tak nemocnice vyprodukovali stratu za jeden rok vo výške 3,75 milióna eur.

Aj napriek tomu, že Trenčiansky samosprávny kraj za obdobie 2003 - 2013 prispel svojim trom nemocniciam viac ako 11,5 milióna eur, ich hospodársky výsledok k 30. 6. 2014 bol v mínuse vo výške viac ako 27-tisíc eur a ich celkové záväzky sa vyšplhali na takmer 40 miliónov eur.

Analýza ukázala, že nemocnice v Trenčianskom kraji majú modernizačný dlh vo výške takmer 20 mil. eur. Do piatich rokov je potrebné do nemocníc investovať finančné prostriedky vo výške takmer 17 mil. eur (budovy, zariadenie a pod.)

Z týchto nelichotivých čísel je vidieť, že dostať nemocnice do vyrovnaného hospodárenia nebude jednoduchá a krátka cesta.

Takmer 10 rokov nebola vôľa prijať zásadné rozhodnutie

Situáciu s nemocnicami je potrebné riešiť. Ak sa nezačne hneď, podľa prognózy by všetky tri nemocnice v roku 2016 mali dosiahnuť záporný hospodársky výsledok vo výške takmer 4,8 mil. eur, čo je oproti roku 2014 nárast o viac ako 1 mil. eur a zadlžovanie bude pokračovať.

V závere minulého roka trenčiansky župan Jaroslav Baška zdôraznil, že ani jedna z nemocníc v Trenčianskom kraji sa nebude predávať, ale určite musia prejsť zmenou. Svoje stanovisko nemení. Je pripravený spolu s krajskými poslancami hľadať také riešenie, ktoré zabezpečí obyvateľom samosprávneho kraja kvalitnú zdravotnú starostlivosť, nad ktorej rozsahom kraj nestratí kontrolu. Jednou z možností, ako to dosiahnuť, je profesionálne manažovanie všetkých troch nemocníc externým manažmentom.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 19 066
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 926
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 546
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 955
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 434
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 424
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 936
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 9 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 9 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu