SME

Využite bezplatné poradenstvo Slovenskej advokátskej komory

Slovenská advokátska komora pri príležitosti osláv 25. výročia prijatia zákona o slobodnom výkone advokácie a Dňa Advokácie ponúka občanom bezplatné právne poradenstvo.

Slovenská advokátska komora pri príležitosti osláv 25. výročia prijatia zákona o slobodnom výkone advokácie a Dňa Advokácie ponúka občanom bezplatné právne poradenstvo. V stredu 22. apríla 2015 poradia advokáti občanom v čase od 9-14 hod v Žiline. 

Žilinčanka Andrea Havelková, najmladšia členka Slovenskej advokátskej komory, dokázala skombinovať náročnú kariéru advokátky a matky. Svojich 24 hodín sa snaží každý deň rozložiť medzi rodinu a advokátsku prax. O tom ako sa jej darí dodržiavať work-life balance sme sa jej opýtali pri chutnom zákusku, ktorý nám sama upiekla. Je totiž aj vynikajúcou cukrárkou.

Ako ste sa stali advokátkou? Neinklinovali ste skôr k otvoreniu vlastnej cukrárne?

(Smiech) J   Nie, nie. Nakoľko moje vlohy byť dobrou advokátkou vo mne odhalil môj otec ešte v časoch, kedy mojim jediným kulinárskym umením bolo varenie čaju a  kávy. Už počas štúdia na Právnickej fakulte Univerzity Komenského som niekoľko rokov pracovala v Advokátskej kancelárii JUDr. Pavla Malicha. Povolanie advokáta si ma podmanilo   a od toho času som nad inou alternatívou ani nepremýšľala. Po skončení fakulty bola preto moja voľba jasná a aj vďaka môjmu skvelému školiteľovi – JUDr. Pavlovi Kuricovi som sa pre advokáciu definitívne nadchla.      

Čo by ste odporúčali ľuďom, ako by sa mohli „vyhnúť“ službám advokáta, aby nemali sporné záležitosti a nemuseli obhajovať svoju pravdu v súdnych sporoch?

Moja odpoveď bude zrejme ako zo začarovaného kruhu, pretože k predídeniu sporných záležitostí   a súdnym sporom, je podľa môjho názoru najlepšou prevenciou práve   „nevyhnúť“ sa službám advokáta a  zájsť k nemu po radu včas. Najmä v momente vstupovania do zmluvných, či iných záväzkových vzťahov, alebo predtým, než uskutočňujeme kroky, ktoré je potrebné posúdiť aj právne. Mojou skúsenosťou je, že dobrá rada na začiatku sa i napriek počiatočným vyšším nákladom stáva v závere jednou z najlepších investícií. Je potrebné nebáť sa mýtov o nás advokátoch a našich údajne prehnaných odmenách, keďže staré príslovie hovorí „dobrá rada nad zlato.“

Vzťah advokáta a klienta je v značnej miere o dôvere. Súhlasíte s týmto tvrdením?

Jednoznačne. Dôvera medzi advokátom a klientom je základom dobrého fungovania tohto vzťahu a teda následne aj základom kvalitne poskytovaných právnych služieb zo strany advokáta.   Preto je potrebné si zvoliť advokáta až po tom, ako máte možnosť sa   s ním osobne stretnúť, zistiť Vaše vzájomné sympatie, či antipatie. Počas poskytovania právnych služieb je potrebné so svojim advokátom komunikovať, konať právne kroky len s jeho vedomím, prípadne dokonca len s jeho súhlasom a o všetkých skutočnostiach ho vždy včas informovať. V opačnom prípade sa sám klient oberá o kvalitné právne služby.     

  Prezradíte nám ako sa určuje cena právnych služieb?

Obvykle dohodou medzi advokátom a klientom. Potrebné pri určovaní, avšak aj prípadnom hodnotení výšky odmeny advokáta, je brať vždy na zreteľ zodpovednosť, ktorú advokát za poskytnuté právne služby znáša a to aj zodpovednosť doslova hmotnú za prípadnú škodu vzniknutú v dôsledku alebo v súvislosti s ním poskytnutými právnymi službami. Pre tieto prípady sú advokáti aj povinne poistení, čo je zásadným rozdielom   medzi členmi Slovenskej advokátskej komory a inými osobami, ktoré poskytujú právne poradenstvo   a nie sú advokátmi, či notármi a pod. Mnoho ľudí totiž pri voľbe „právneho poradcu“ uprednostňuje ako kritérium najmä cenu a nie kvalitu. V dôsledku toho však môžu byť ich následné náklady zavinené poskytnutím nekvalitného právneho poradenstva niekoľkonásobne vyššie. Navyše verejnosť nerozlišuje medzi pojmami právnik a advokát. Základný rozdiel je najmä v tom, že advokátom sa právnik stáva až po tom,   čo po ukončení vysokoškolského vzdelania absolvuje niekoľkoročnú prax u školiteľa - advokáta, vykoná advokátske skúšky, je   bezúhonný a navyše je pre prípad, že by spôsobil v rámci výkonu svojho povolania klientovi škodu je pre tieto prípady   poistený. To zabezpečuje klientom podstatne väčšiu mieru ochrany ich nárokov než je tomu u osôb, ktoré nie sú zo zákona oprávnené poskytovať právne služby a ktoré na tomto poli len pokútničia.                   

Čo v prípade, že klient nemá dostatočné finančné prostriedky na právnu pomoc?

Advokáti poskytujú svoje služby aj ľuďom v materiálnej núdzi v 12 Centrách právnej pomoci. Klientom, ktorých príjem nepresahuje 1,6 násobok životného minima, advokáti v centrách radia v občianskoprávnych, pracovnoprávnych a rodinnoprávnych veciach. Klienti platia od 24 do 40 eur. Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory prijalo uznesenie, aby každý advokát minimálne 4x ročne prijal ustanovenie Centra právnej pomoci na poskytnutie právnej služby osobám v materiálnej núdzi. Solidarita a pomoc advokátov ľuďom v materiálnej núdzi totiž patrí k noblese našej profesie. Advokáti budú aj tento rok 22. apríla počas Dňa advokácie radiť bezplatne v   Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline a v Banskej Bystrici.  

Po náročnom dni, kedy ste zavalená prácou, aký je pre vás ideálny relax?

(toto na odľahčenie, aby sme sa opäť vrátili k téme rodina, work-life balance)

Ideálny relax je pre mňa moja rodina   a najmä moja 4 – ročná dcéra, ktorá ma v okamihu vytrhne z pozície „šéfky“ advokátskej kancelárie zvyknutej od rána rozdávať len pokyny a príkazy zamestnancom. Pod jej velením sa zo mňa stáva obratom „poslušná mamička“ plniaca túžby svojej ratolesti, pri čom rýchlo zabúdam na problémy, nad ktorými si od rána do večera v kancelárii lámeme hlavy. Samozrejme, že výborným relaxom je pre mňa aj šport   - najmä lyže, či beh a pokiaľ mám chvíľku kľud, neodolám dobrej detektívke.  

 


POZVÁNKA

Slovenská advokátska komora pri príležitosti osláv 25. výročia prijatia zákona o slobodnom výkone advokácie a pri príležitosti Dňa advokácie 2015 aj tento rok uskutoční v Žiline bezplatné právne poradenstvo.

V stredu 22. apríla 2015 Vás pozývame v spolupráci s primátorom Igorom Chromom do priestorov Mestského úradu, kde Vám regionálni advokáti poradia v oblastiach pracovného, obchodného, civilného i trestného právna.

Poradenstvo sa uskutoční v čase od 9.00 do 14.00 hod. v Malej zasadačke mestského úradu.

Tešíme sa na Vás!

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  2. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  3. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  4. V púpave je všetko, čo potrebujete
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  6. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  8. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  1. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  2. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  3. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  4. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  5. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  6. V púpave je všetko, čo potrebujete
  7. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  8. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 243
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 565
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 7 621
  4. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 921
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 5 443
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 569
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 3 375
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 2 641
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kubániho dvory v centre Zvolena vám výmenu uľahčia. A vy na tom ešte ušetríte.


INZERCIA 5 h

Slnečné námestie je iba jedným z mnohých nápaditých riešení, ktoré do nitrianskej mestskej časti pribudnú.


INZERCIA 5 h

Trend inovácií preniká aj do zbierok v uliciach.


INZERCIA 5 h
SkryťZatvoriť reklamu