SME

Využite bezplatné poradenstvo Slovenskej advokátskej komory

Slovenská advokátska komora pri príležitosti osláv 25. výročia prijatia zákona o slobodnom výkone advokácie a Dňa Advokácie ponúka občanom bezplatné právne poradenstvo.

Slovenská advokátska komora pri príležitosti osláv 25. výročia prijatia zákona o slobodnom výkone advokácie a Dňa Advokácie ponúka občanom bezplatné právne poradenstvo. V stredu 22. apríla 2015 poradia advokáti občanom v čase od 9-14 hod v Košiciach. 

Známy košický advokát Tomáš Illeš je jedným z najmladších členov predsedníctva Slovenskej advokátskej komory. Pred rokom bol zvolený do najvyššieho vedenia tejto, na Slovensku najväčšej stavovskej organizácie. Okrem advokácie pôsobí aj v pedagogickej oblasti na Pracovisku právnych kliník na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Preto sme sa ho spýtali na zopár praktických rád vo vzťahu advokát-klient.

Ako si máme vybrať advokáta?

Nájsť si dobrého advokáta je veľmi dôležité. Častokrát je to osoba, na ktorú sa klient obráti až v závere riešenia svojho problému a preto je dôležitý výber takého advokáta, ktorý nielen svojimi odbornými, ale aj ľudskými kvalitami bude garanciou ochrany záujmov klienta.  Niekto si advokáta  hľadá cez známosti, iný si prezerá referencie advokátskych kancelárii. Dôležité je si všimnúť už pri prvom stretnutí, ako na vás daný človek pôsobí, akú má kanceláriu, či si stojí za slovom a dodržuje dohody, termíny a podobne. Či vás informuje o krokoch a činnostiach, ktoré je potrebné urobiť. Pri výbere právneho zástupcu vám môže byť nápomocná aj stránka www.sak.sk a sekcia vyhľadávania advokátov podľa regiónov a podľa typov právnych úkonov.

Je preto zrejme veľmi dôležitá kvalitná vysokoškolská príprava budúcich koncipientov zameraná na praktické znalosti práva a na etiku povolania.

Byť advokátom je celoživotná výzva a skutočné povolanie. Správať sa pritom eticky znamená bojovať za práva klienta za všetkých okolností a  hľadať všetko čo by mu mohlo pomôcť pri riešení jeho prípadu, avšak vždy pritom voliť zákonné prostriedky. Ak zákon zlyháva, je advokát povinný na takéto zlyhanie poukázať často aj za cenu prípadných, pre klienta nepriaznivých dopadov. K tomuto vedieme aj budúcich mladých kolegov na Pracovisku právnych kliník na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach v rámci tzv. klinického právneho vzdelávania. Tu majú študenti a budúci advokátski koncipienti prvýkrát možnosť stretnúť sa s praktickou aplikáciou práva pri príprave právnych dokumentov, podaní a riešení praktických prípadov. Veľmi dôležitý je rozvoj ich komunikačných a argumentačných schopností, ktorými budúci advokát musí nevyhnutný disponovať. Veľmi prospešné sú tiež simulované súdne spory organizované v spolupráci s košickým súdom, na ktorom si študenti majú možnosť vyskúšať pozíciu advokáta na súde, či už na strane žalobcu alebo žalovaného. Za jednu z najdôležitejších úloh klinického právneho vzdelávania okrem rozvoja praktických zručností budúcich právnikov však považujem rozvoj ich etickej integrity, ktorá im má napomôcť riešiť etické dilemy, s ktorými sa advokáti nie raz pri výkone svojej činnosti stretávajú.

Aké najčastejšie problémy trápia klientov v regióne nášho mesta?

Myslím, že typovo sa problémy, ktoré trápia klientov v našom regióne, veľmi nelíšia od iných regiónov. Ide najčastejšie o rôzne pracovné, rodinné, obchodné alebo trestné kauzy, ktoré reflektujú sociálnu a ekonomickú situáciu v krajine a danom regióne. V tejto súvislosti by som skôr upriamil pozornosť na skutočnosť, že iba advokát, ktorý je zapísaný v zozname vedenom Slovenskou advokátskou komoru je oprávnený poskytovať právne služby vo všetkých oblastiach práva vrátane trestného. Tu by som upozornil na takzvaných pokutníkov, ktorí ponúkajú svoje lacné služby verejnosti. Občania v snahe ušetriť často naletia rôznym podvodným ponukám. Každý by si však mal uvedomiť, že na rozdiel od advokáta vás pokutník nemôže zastupovať pred súdom a obhajovať v trestnom konaní. Mnohí si pri výbere pokútnika neuvedomia, že ten nie je poistený pre prípad zodpovednosti za škodu, ktorú im svojim neodborným poskytnutím služby môže spôsobiť, pričom pre advokátov je poistenie zákonnou povinnosťou.

Čo v prípade, že klient nemá dostatočné finančné prostriedky na právnu pomoc?

Advokáti poskytujú svoje služby aj ľuďom v materiálnej núdzi v 12 Centrách právnej pomoci. Klientom, ktorých príjem nepresahuje 1,6‑násobok životného minima, advokáti v centrách radia v občianskoprávnych, pracovnoprávnych a rodinnoprávnych veciach. Klienti platia od 24 do 40 eur. Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory prijalo uznesenie, aby každý advokát minimálne 4x ročne prijal ustanovenie Centra právnej pomoci na poskytnutie právnej služby osobám v materiálnej núdzi. Solidarita a pomoc advokátov ľuďom v materiálnej núdzi totiž patrí k noblese našej profesie. Advokáti budú aj tento rok 22. apríla počas Dňa advokácie radiť bezplatne v  Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline a v Banskej Bystrici. V Košiciach nás konkrétne nájdete na mestskom úrade v čase od 9-14hod.

POZVÁNKA

Slovenská advokátska komora pri príležitosti osláv 25. výročia prijatia zákona o slobodnom výkone advokácie a pri príležitosti Dňa advokácie 2015 aj tento rok uskutoční v Košiciach bezplatné právne poradenstvo.

V stredu 22. apríla 2015 Vás pozývame v spolupráci s primátorom Richardom Rašim do priestorov Mestského úradu, kde Vám regionálni advokáti poradia v oblastiach pracovného, obchodného, civilného i trestného právna.

Poradenstvo sa uskutoční v čase od 9.00 do 14.00 hod. v miestnostiach F001 a F002 na prízemí traktu F na Triede SNP 48/A.

Tešíme sa na Vás!

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 161
  2. Každý piaty zomrie 8 927
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 775
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 658
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 840
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 10 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu