Medzi svetovou päťdesiatkou v Astane

Poznáme víťazov národného kola súťaže ISOVER Multi-Comfort House Students Contest 2015.

Účasť študentov zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave (SvF STU) na celosvetovej súťaži ISOVER Multi-Comfort House Students Contest 2015 v hlavnom meste Kazachstanu v Astane (27. – 30. máj 2015) bola naozaj výnimočná. Obstáť najprv v celoslovenskom národnom kole, resp. získať postupové umiestnenie – už to bolo prvým úspechom študentov, bakalárov študijného programu pozemné stavby a architektúra SvF STU Bc. Emy Kiabovej a Bc. Romana Ruhiga, ktorí pod vedením hosťujúceho profesora Ing. arch. Pavla Paňáka vytvorili osobitý architektonický návrh multikomfortného obytného objektu v reálnych, pre nás extrémnych klimatických podmienkach pre hlavné mesto Kazachstanu – Astana, ako súčasť areálu EXPO 2017. Študentom sa tak naskytla jedinečná možnosť, následne po národnom kole odprezentovať svoj projekt spolu s ďalšími 49, ktoré vybrala porota z ostatných štátov - na celosvetovom fóre.

Témou XI. ročníka medzinárodnej študentskej architektonickej anonymnej súťaže ISOVER Multi-Comfort House Students Contest 2015, vypísanej divíziou ISOVER - firmy Saint-Gobain Construction Products, s.r.o. bola vízia obytnej zóny v pasívnom štandarde pre hlavné mesto Kazachstanu – Astana.

V roku 2017 bude Astana sídlom svetovej výstavy EXPO 2017. Astana s nadmorskou výškou 347 metrov je druhým najchladnejším hlavným mestom na svete. Extrémne kontinentálne podnebie spôsobuje, že teploty v Astane sa pohybujú v rozmedzí od -52 do +42 °C. V rámci príprav nového komplexu pre EXPO 2017 bola v Astane začatá výstavba troch funkčných celkov, ktoré zahŕňajú výstavnú zónu pre EXPO 2017, rezidenčnú zónu a rozvojovú zónu. Rozvojová zóna predstavuje územie, ktoré sa bude ďalej developersky rozvíjať aj po ukončení svetovej výstavy. Práve časť tohto územia je určená pre výstavbu obytnej štvrte v pasívnom štandarde, ktorá bola zadaním študentskej architektonickej súťaže ISOVER Multi-Comfort House Students Contest 2015.

Cieľom súťaže bolo ponúknuť víziu komfortného bývania pre obyvateľov využívaním progresívnych izolačných materiálov obalových konštrukcií, voľbou správneho tvaru teplo-výmenného plášťa a taktiež pomocou využitia pasívnych urbanistických a architektonických prostriedkov eliminovať extrémne klimatické pomery.

Do národného kola bolo zaslaných 13 návrhov. Porota národného kola zasadala dňa 14. 4. 2015 v zložení : Ing. arch. Ľubomír Závodný, ÚAOB, FA STU Bratislava – predseda, Ing. arch. Darina Lalíková, PhD., Vydavateľstvo EUROSTAV, Ing. arch. Mária Nováková, Vydavateľstvo Jaga, Ing. arch. Andrej Alexy, ÚKAIS, FA STU, Ing. arch. Pavol Pokorný, SKA, Ing. Vladimír Šimkovic, IEPD Bratislava Ing. arch. Vladimír Hain, 2. cena v národnom kole 2011, Ing. Vladimír Balent, Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.

V zmysle súťažných podmienok boli ocenené tri prvé návrhy prvou, druhou a treťou cenou. Druhé miesto získali študenti Katedry architektúry študijného programu PSA, SvF STU v Bratislave – Bc. Ema Kiabová, Bc. Roman Ruhig, Idea hory ako „Habitat“ je v tomto prípade silným architektonickým konceptom s využitím južnej orientácie v danom klimatickom prostredí. Obytná hora predstavuje zakomponovanie prírodného aspektu do architektúry, čím sa charakterovo viaže k architektonickým objektom výstaviska. Na škodu je nevyužitý podzemný priestor a prílišná racionalita buniek, ktorá kontrastuje s prelínaním architektúry a prírodného prostredia.

vizualizácia 1 smernica dohodári
vizualizácia 2 smernica dohodári
vizualizácia 3 smernica dohodári

Doc. Ing. arch. Elena Dohňanská /Mgr. Valéria Kocianová

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 267
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 760
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 876
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 571
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 471
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 2 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 15 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu