SME

Cykloturistický trip stavbárov

Cyklistika na Stavebnej fakulte STU naberá na atraktivite. O tom svedčí aj záujem študentov o Cykloturistický trip. Ide už o druhý ročník podujatia.

cykloturistický trip stavbárov

Cyklistika na Stavebnej fakulte STU naberá na atraktivite. O tom svedčí aj záujem študentov o Cykloturistický trip. Ide už o druhý ročník podujatia, ktoré si kladie za cieľ nielen zoceľovať študentov po fyzickej stránke,ale najmä rozširovať študentom obzory v iných oblastiach. Cestou spoznávame nové miesta i mestá, stretávame zaujímavých ľudí, navštevujeme významné stavby, či už historické objekty alebo cenami ovenčené novostavby. Našim cieľom je samotná cesta, pričom sa čo najviac snažíme propagovať SvF. Navštevujeme stredné školy, či už gymnázia alebo stredné odborné školy, kde oslovujeme budúcich uchádzačov o štúdium.

Trasa prvého ročníka viedla z Bratislavy do Banskej Štiavnice, pričom našu skupinu tvorilo 7 statočných. Tohtoročné podujatie už bude tvoriť viac ako 20 členný pelotón. Čaká nás 300 kilometrov, pričom trasa vedie cez tri štáty (Slovensko, Česko a Rakúsko). Pôjdeme päť dní a každá časť nášho tripu preverí naše schopnosti.

cykloturistický trip stavbárov

Prvá etapa: Bratislava - Trnava.

Celá akcia začne slávnostným štartom spred SvF. Naša cesta povedie starou Račou, kde sa napojíme na cyklotrasu JuRaVa. Prejdeme Svätým Jurom a Pezinkom, pričom sa zameriame na historické skvosty týchto prekrásnych miest. V Pezinku nás čaká prvá zo zastávok, a to v umeleckom kováčstve a zámočníctve Rodekov. V Šenkviciach nás privítajú vo vinárstve Repa winery, kde si pozrieme ako sa z hrozna stáva víno. V neďalekom Fajdalesi nenecháme ujsť symbol vinárstva ELESKO - monumentálnu travertínovú sochu božieho oka, ktoré stráži tamojšie vinice. Budmerice nás iste očaria svojím zámkom a navštívime tu aj „budmerickú izbičku“, teda akési malé múzeum tamojšieho folklóru. Do Trnavy to bude už len na skok, kde našu prvú etapu zakončíme v pivovare Sessler, kde nás tunajší sládek(remeselník, ktorý má na starosti výrobu sladu) oboznámi s výrobou očarujúceho zlatého moku.

Druhá etepa: Trnava - Brezová pod Bradlom.

Druhá etapa bude na kultúrne zastávky chudobnejšia, ale zas v plnej miere preverí naše telesné schránky prechodom Malých Karpát. Hneď ráno navštívime Strednú priemyselnú školu stavebnú a gymnázium Jána Hollého. Následne vyrazíme z Trnavya malebnými dedinkami prejdeme až na úpätie Malých Karpát, kde si nás už z diaľky bude viesť Smolenický zámok. Po krátkej návšteve zámku a miestneho múzea Molpír zamierime k zrúcanine hradu Dobrá voda. Prejdeme lesom a snáď nás cestičkydovedú až do Brezovej pod Bradlom. Túto etapu zakončíme slávnostným výstupom na Mohylu Milana Rastislava Štefánika (Bradlo).

cykloturistický trip stavbárov

Tretia etapa: Brezová pod Bradlom - Skalica.

Táto etapa by mala mať regeneračný charakter, a preto pomalým tempom navštívime Myjavu a tamojšie gymnázium.  Očakávať nás budú aj v neďalekom gazdovskom dvore v obci Turá Lúka. Následne vyrazíme zvlnenou krajinou smer Skalica, pričom pôjdeme mimo hlavných dopravných ťahov v dotyku s CHKO – Biele Karpaty. V slobodnom kráľovskom meste Skalica nás už bude očakávať sprievodca, ktorý nám ukáže miestne pamiatky, medzi inými aj Dom kultúry Skalica od architekta Dušana Jurkoviča, kalváriu či rotundu sv. Juraja z 11. storočia.

Štvrtá etapa: Skalica - Gajary.

Po návšteve Hodonína (Česká republika) sa napojíme na eurovelo 13 - cyklotrasu, ktorá vedie naprieč celou Európou v dĺžke 9000 km. Eurovelo 13 býva označované tiež aj ako Cesta železnej opony. Zastavíme sa v jednom z najstarších kostolov na Slovensku – v kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch (11. stor.). Minieme ropné polia pri Gbeloch a budeme si užívať krásnu prírodu lemujúcu rieku Moravu. Etapu zakončíme vo Veľkých Levároch, návštevou múzea Habánskej kultúry.

Piata etapa: Gajary - Bratislava.

Posledných 60 kilometrov nášho putovania povedie stále popri Morave. Cez most Slobody vybehneme do Schlosshofu (Rakúsko) a na sútoku Moravy a Dunaja vystúpime na hrad Devín. Následne popod konzolu River Parku prídeme až do samého srdca Bratislavy. A komu ostane síl, môže sa ísť zabávať rovno na nábrežie, kde bude začínať bratislavský Majáles.

Link na facebook:

https://www.facebook.com/pages/Cyklistika-na-svf/5440391323559634https://www.facebook.com/events/932261616818062/

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 818
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 415
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 906
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 254
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 077
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 834
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 780
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 2 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 2 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 13 h
SkryťZatvoriť reklamu