SME

Moderne zariadenú domácnosť chce mať polovica Slovákov

Od rodiny a priateľov si ľudia príliš požičiavať nechcú, odhodlá sa k tomu len 14 % opýtaných. Na druhej strane Slováci nemajú zábrany požiadať rodinu a priateľov o pomoc pri samotnej rekonštrukcii.

Viac ako polovici Slovákov záleží na tom, aby mali moderne a štýlovo zariadený byt alebo dom. Podľa tohto kritéria si rekonštruujú svoje domácnosti hlavne ľudia z Košického a Trnavského kraja. Ako ďalej vyplýva z prieskumu Poštovej banky, klienti, ktorí potrebujú peniaze na rekonštrukciu, uprednostňujú spotrebný úver pred hypotékou. Nemusia totiž zakladať nehnuteľnosť, peniaze môžu použiť na čokoľvek a vybavia ho jednoducho a rýchlo bez predkladania potvrdenia o príjme. Priemernú očakávanú výšku úveru na rekonštrukciu ľudia odhadujú na približne 6 500 eur.

„Od rodiny a priateľov si ľudia príliš požičiavať nechcú, odhodlá sa k tomu len 14 % opýtaných. Ak sa už rozhodnú požiadať svojich najbližších o pôžičku, tak sú to skôr ľudia z Banskobystrického a Prešovského kraja,“ uvádza Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky.

Na druhej strane však Slováci nemajú zábrany požiadať rodinu a priateľov o pomoc pri samotných rekonštrukčných prácach. „Požičiavať si peniaze od rodiny nie je nič príjemné, napriek tomu, že je to rozšírené. Neexistuje záväzný platobný kalendár alebo sa nemusí dodržať, čo narúša vzťahy v rodine. Zvlášť v dnešnej, ekonomicky nestabilnej dobe, ľudia môžu mať problém so zabezpečením príjmu, odhadom svojej finančnej spôsobilosti a strach z budúcnosti majú aj tí, ktorí zo svojich úspor požičiavajú,“ vysvetľuje sociologička Lýdia Marošiová.

Až 70 % opýtaných sa považuje za dobrých domácich majstrov a do plánovaných rekonštrukcií sa pustia svojpomocne za asistencie rodiny, priateľov, prípadne len s menšou pomocou od remeselníka. Najviac kutilov pochádza z Nitrianskeho a Trnavského kraja. Remeselníkov a stavebné firmy oslovujú podľa očakávaní častejšie ľudia z Bratislavského a Žilinského kraja. „Na vidieku, ale aj v mestách v niektorých susedských, priateľských či záujmových spoločenstvách, stále pretrvávajú modely svojpomoci. Ľudia si pomáhajú navzájom podľa toho, čo môžu alebo vedia urobiť. Spoločne tak generujú materiálne alebo iné hodnoty podstatne lacnejšie, ako keby mali za ne platiť,“ dodáva L. Marošiová.

Slováci si najčastejšie rekonštruujú svoje byty a domy koncom jari a v letných mesiacoch. V tomto roku sa podľa prieskumu Poštovej banky na rekonštrukciu chystá 62 % domácností. „Takmer polovica opýtaných chce maľovať a stierkovať. Viac ako tretina ľudí sa pustí do rekonštrukcie kúpeľne a toalety. A minimálne jedna štvrtina bude meniť podlahy vo svojom byte či dome,“ dodáva A. Tkáčová. Kompletnú rekonštrukciu bytu plánuje len jeden z desiatich opýtaných.

Druh rekonštrukcií sa líši aj podľa toho, kto o nej rozhoduje. Pokiaľ má posledné slovo žena, zmení svoj vzhľad detská izba a obývačka a vymieňať sa bude hlavne nábytok. Muži zase preferujú hrubšiu rekonštrukciu, ako je výmena okien, strechy alebo podláh. „Žensko-mužské preferencie pri prestavbe bývania môžu súvisieť s deľbou pozícií, ktoré ženy na Slovensku tradične zastávajú. Zatiaľ čo muž zväčša dom buduje, žena ho zariaďuje. Tiež vzdelanie mužov je viac technicky orientované, preto prirodzene uvažujú nad tým, čomu rozumejú,“ vysvetľuje L. Marošiová.

Medzi netypické a zvláštne rekonštrukcie, ktoré Slováci realizovali alebo majú ešte len v pláne realizovať patria napr. rekonštrukcia voliéry pre papagájov, rekonštrukciu murovanej “kadibudky” vybavenej elektrinou na chalupe, spojenie dvoch jednoizbových bytov do jedného s pribudovaním balkóna, rekonštrukcia záhradného domčeka na slovenskú izbu na oslavy a „pijálesy“, nahrávacie štúdio a ďalšie.

Spotrebný úver Dobrá pôžička od Poštovej banky

Ak klient požiada o Dobrú pôžičku do 20. júla 2015, môže získať 5 000 € za 70 € mesačne. Podmienkou je podiel na vlastníctve nehnuteľnosti, ale bez potreby jej založenia. Samozrejme, záujemcovia môžu zažiadať o ľubovoľnú výšku pôžičky od 300 € až do 30 000 €, podľa svojich potrieb. Úrokové sadzby sa pri Dobrej pôžičke pohybujú už od 7,9 % p. a. a klient ju môže získať bez poplatku za spracovanie úveru.

O Dobrú pôžičku je možné požiadať na ktoromkoľvek z viac ako 1 500 obchodných miest Poštovej banky. Pre väčšinu klientov Poštovej banky stačí na jej vybavenie občiansky preukaz. Bližšie informácie o produkte nájdete na www.postovabanka.sk.

*Príklad výpočtu RPMN: Pri Dobrej pôžičke vo výške 5 000 €, s úrokovou sadzbou 9,50 % p. a., s počtom mesačných splátok 108 vo výške 70 €, so 100 % zľavou z poplatku za spracovanie úveru je RPMN vo výške 9,93 % a celková suma, ktorú musí spotrebiteľ zaplatiť, je 7 477,03 €.

**Prieskum pre Poštovú banku pripravila agentúra 2muse na vzorke 517
respondentov.

 

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 843
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 634
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 146
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 994
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 141
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 914
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 383
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 158
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pripnutie žltého narcisu na hruď vyjadruje spolupatričnosť, podporu a vnáša do života nádej.


10 h

Renomovaná značka áut Nissan prichádza s novým vylepšeným modelom Qashqai.


11 h

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.


INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu