SME

Mincovna ponúka raritnú sadu s legendárnym kniežaťom Pribinom

Sada exkluzívnych razieb, ktoré pripomínajú bájneho kniežaťa, vznikla podľa návrhu slovenského výtvarníka Miroslava Hrica.

Sada dvoch exkluzívnych razieb, ktoré pripomínajú bájneho kniežaťa Pribinu, vznikla podľa návrhu slovenského výtvarníka Miroslava Hrica. Emisia je zaujímavá nielen vďaka veľmi nízkemu nákladu. K atraktivite týchto medailí prispieva i skutočnosť, že ich motívy boli pôvodne určené pre zlatú mincu o nominálnej hodnote 100 euro.

 b-img9911pribina700-r493_res.jpg

Foto: Pražská mincovna/Michal Mikulenka

Len dvadsať kolekcií z rýdzeho zlata! A z toho polovica v leštenom prevedení proof. Podobné čísla platia i pre striebornú variantu razieb pripomínajúcu nitrianskeho kniežaťa Pribinu. V úpravách patina a standard mincovna vyrobí len dvadsať sad, naopak najpočetnejšia je skupina s leštenými razbami proof: ale i tých vznikne len dvesto.

 

Každá nesie unikátne číslo

 

Nielen pre zberateľov a milovníkov umenia je isto zaujímavá informácia, že emisia patrí medzi číslované. Každá jednotlivá razba je teda unikátom s jedinečným poradovým číslom umiestneným na hrane. Rýdzi kov, umelecky hodnotný návrh, číslovanie a celkom nízky náklad sú kritéria, ktoré sľubujú vysokú pravdepodobnosť budúceho zhodnotenia. „Táto sada patrí do nášho programu nazvaného Nevydané návrhy mincí. V ňom realizujeme zaujímavé návrhy, ktoré boli pôvodne určené pre mince rôznych nominálnych hodnôt,“ poznamenal mincmajster Pražskej mincovne Ondřej Koňařík. Konkrétne Hricové návrhy s kniežaťom Pribinom mali zdobiť pamätnú sto eurovú mincu.

 

Pribinov portrét

 

Lícna strana prvého návrhu Miroslava Hrica prináša umelecký profil kniežaťa Pribinu. Do portrétu je zakomponovaný tiež dobový päťdielny šperk a letopočet Pribinovho úmrtia 861. Do vlasov výtvarník skryl dobovú postavu z plakety z náleziska v Bojnej. Medzikružie s textom v opise je tiež riešené v duchu archeologického nálezu v Bojnej, niektoré medené a pozlátené postavy svätcov mali rovnakým spôsobom riešené medzikružie. Opis uvádza názov medaile – NITRIANSKE KNIEŽA PRIBINA.

 

Rubová strana kladie dôraz na hlavné mesto vtedajšieho kniežactva Nitru (v tej dobe sa nazývala Nitrava). V štylizovanom štvoroblúkovom tvare, zdobeným perlovcom, je v centru mestský hrad s kostolom, pod hradbami je terajší názov mesta. Medzikružie je riešené rovnako ako na lícnej strane, v dobovej trojuholníkovej grafike je možné prečítať opis SLOVENSKÁ MEDAILA a letopočet 2011, kedy boli uvedené do obehu pamätné mince s touto tematikou.

nitranskekniezapribinaau5b-r634_res.jpg

 Foto: Pražská mincovna/Ladislav Gášek

Nechýbajú archeologické nálezy

 

Podobizeň trochu zroneného panovníka je i na lícnej strane druhého návrhu Miroslava Hrica. Pribina bol panovníkom Nitrianskeho kniežactva v rokoch 825 – 833, než sa stalo súčasťou Veľkomoravskej ríše pod Mojmírom I. Zosadený nitriansky knieža potom odišiel až za rieku Sálu, kde bol v rokoch 840 – 861 vládcom Blatenského kniežactva, ktorého metropolou bol Blatnohrad, dnešný Zalavár. Kompozíciu doplňujú figurálne motívy na medených pozlátených plieškoch z nálezu na slovenskom hradišti Bojná v pohorí Považský Inovec. Text v opise rámuje ľavý okraj medaile, letopočet 861v dolnej časti pripomína úmrtie kniežaťa, ktorý zahynul, verný franskému kráľovi Ludvíkovi Němcovi, v bitke s Moravanmi.

 

Rubová strana rovnako ako lícna čerpá z archeologického nálezu v Bojnej. Obradné predmety, ktorých sa našlo šesť, boli zrejme súčasťou prenosného oltára misionárov z 9. storočia a sú svojím prevedením úplne unikátne. Kompozíciu strany dotvára nitriansky hrad s bazilikou svätého Emeráma (Jimrama) z 13. storočia a biskupským palácom, ktorý je rezidenciou biskupa a sídlom biskupstva dodnes.

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 23 186
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 768
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 939
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 357
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 305
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 894
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 633
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 8 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 8 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 18 h
SkryťZatvoriť reklamu