SME

Nebezpečné parazity

Jedným z najvýznamnejších prenášačov infekčných ochorení v našej zemepisnej šírke je kliešť.

Jedným z najvýznamnejších prenášačov infekčných ochorení v našej zemepisnej šírke je kliešť.

Ak sa vám zdá, že o kliešťoch počúvate rok čo rok, máte pravdu. Výsledky prieskumu však dokazujú, že opatrnosť a prevencia sú stále až na druhom mieste. Medziročný nárast nákazy kliešťovou encefalitídou o 60 percent poukazuje na potrebu pripomenúť si, ako sa pred touto a ďalšími chorobami, ktoré môže zapríčiniť nenápadný suvenír z vychádzky v prírode chrániť.

Na našom území  žije asi 20 druhov kliešťov. Najpočetnejší a najčastejší prenášač ochorení v našom klimatickom pásme je kliešť obyčajný, Ixodes ricinus . Keď spomíname klimatické pásmo - zmeny klímy prispeli k tomu, že výskyt kliešťa sa zvýšil už aj v nadmorských výškach okolo 1000 m n.m, v úplnom bezpečí teda nie ste už ani pri horskej túre. Kliešť dorastá zvyčajne do veľkosti 0,8 mm, je preto veľmi ťažké chrániť sa pred ním len tým, že si budete dávať pozor. Kliešť okrem najznámejšej kliešťovej encefalitídy môže na človeka preniesť celý rad závažných ochorení- Lymskú boreliózu, Ehrlichiózu, Bartonelózu, Babeziózu.

Príznaky najčastejšieho ochorenia - kliešťovej encefalitídy sú zamieňané s chrípkou. Niekedy dokonca prvé štádium choroby prebieha bezpríznakovo. U silných jedincov môže ochorenie v prvej fáze, ktorá nastupuje do 7- 14 dní od infikovania skončiť, a získajú celoživotnú imunitu podobne ako po očkovaní. Ak je však organizmus oslabený - a stačí stres, únava, prechladnutie, zmena prostredia - ochorenie môže prepuknúť v plnej sile a postihnúť mozog a mozgové obaly. V tomto prípade sa hospitalizácii nevyhnete.

Kliešťom sa najlepšie darí vo vlhkom a teplom trávnatom poraste. To, ako vyhľadávajú svoju obeť a prečo na niekoho „idú“ a na iných zase nie zatiaľ nie je jasné. Sedávajú na vrcholkoch stebiel trávy a na vhodného hostiteľa sa prichytia predným párom nôh. Tak, ako im vlhko a teplo vyhovuje v prírode, uťahujú sa zvyčajne na vlhké teplé miesta s tenšou pokožkou aj u človeka. Pri prehliadke po vychádzke začnite práve medzi prstami, na slabinách, trieslach, genitáliách, na spodnej časti brucha, nezabudnite na pazuchy, krk, vlasy - no skontrolujte aj zvyšok - kliešť sa môže prisať kdekoľvek. Veľkú pozornosť venujte najmä pokožke detí a buďte naozaj dôslední.

Včasnou prehliadkou a zachytením prisatého kliešťa môžete sami výrazne znížiť riziko nákazy. Niektoré vírusy prenášané kliešťom potrebujú dlhší čas na to, aby sa v dostatočnom množstve dostali do krvi hostiteľa, na nákazu kliešťovou encefalitídou však stačia dve hodiny od prisatia. Kliešť môže byť prisatý 24 a viac hodín a fáza najintenzívnejšieho satia a vylučovania infikovaných slín nastupuje práve po tomto čase. Po pobyte v prírode vyperte aj oblečenie, ktoré ste mali na sebe - kliešťa si môžete doniesť aj na ňom - hlavne na materiáloch s drobnými chĺpkami - flanel, menčester. Prehliadnite aj svojho domáceho miláčika -  kliešťa vám môže priniesť aj na domáci trávnik, či priamo do postele.

Ak sa už stane, že prisatého kliešťa objavíte, konajte rýchlo ale s rozvahou. Zabudnite na dusenie kliešťa vazelínou, hustou mydlovou penou, krémom. V strese začne sať rýchlejšie a vylučovať väčšie množstvo infikovaných slín. Pokiaľ je to možné, nechytajte ho holými rukami - obzvlášť, ak na nich máte malé  ranky - aj to môže byť cesta pre infekciu. Ak kliešťa rozpučíte, vírus babeziózy si môžete do tela vniesť aj pošúchaním očí cez spojivku. Vytáčanie kliešťa je tiež zastaraná metóda - nefunguje ani smer, ani protismer ani krúženie okolo rany. Kliešťa sa vám môže podariť vybrať aj takto, no zvyšuje sa riziko jeho porušenia, oddelenia hlavičky od tela a skomplikovanie vyberania, ktoré nie raz musí dokončiť až profesionál. Poznatky o anatómii klepietok, ktorými sa kliešť zacvakne hovoria o tom, že účinnejšie je kliešťa vykývať.

Účinnou pomôckou vám bude súprava Atix je to moderná zdravotnícka pomôcka na bezpečné odstraňovanie kliešťov. Prípravok je v sprejovej forme a svojím silným kryogénnym účinkom kliešťa zmrazí, čím dôjde k uvoľneniu jeho ústneho ústrojenstva. Vďaka tomu sa obmedzí prenos patogénnych mikroorganizmov na hostiteľa. Špeciálne vyvinutá pinzeta,  ktorá je súčasťou balenia, následne umožní kliešťa jednoducho odstrániť. Inštruktážne video ako správne používať ATIX si pozrite na www.zmrazkliesta.sk

text-r455_res.jpg

ATIX si môžete kúpiť v lekárni, cena 10 €

 

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 750
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 429
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 438
  4. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 784
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 772
  6. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 508
  7. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 489
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 014
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové pivné kúpele a bazén s tryskami a protiprúdom. Jedinečný resort s hotelovým servisom štartuje novú sezónu s novinkami.


INZERCIA 53m

Pre všetkých ľudí čo trpia bolesťami, a majú málo relaxu, sme pripravili zvýhodnenú ponuku masážnych kresiel s dopravou zdarma.


INZERCIA 56m

Metropolis púta pozornosť svojím vzhľadom v tvare písmena M, ale aj tým najvyšším štandardom bývania a služieb.


INZERCIA 14 h
SkryťZatvoriť reklamu