SME

Znásobené víťazstvo našich študentov na pôde strechárov

Zo šiestich vysokých škôl Českej a Slovenskej republiky sa študentom zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave podarilo obsadiť dve prvé miesta a jedno tretie miesto.

Študentská súťaž so zameraním na strechy a strešné konštrukcie – Memoriál Antonína Fajkoše, má už v poradí štvrtý ročník úspešne za sebou. Vyhlasovateľ tejto súťaže  český časopis Střechy–Fasády–Izolace, spolu s priateľmi docenta Fajkoša, už začiatkom roka na konferencii Izolace 2015 v Prahe, slávnostne vyhlásil výsledky tejto súťaže. Zo šiestich vysokých škôl Českej a Slovenskej republiky sa študentom zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave podarilo obsadiť dve prvé miesta a jedno tretie miesto.

znásobené víťazstvo našich študentov na pôde strechárov

Doc. Ing. Antonín Fajkoš, CSc. vyučoval na Stavebnej fakulte VUT v Brne a popri pedagogickej činnosti bol aj členom vedeckej rady Európskej spoločnosti pre výskum striech, prednášal doma aj v zahraničí, publikoval v odborných časopisoch a je autorom, alebo spoluautorom niekoľkých vysokoškolských skrípt, katalógov a kníh. Jeho vystúpenia na odborných podujatiach a prednáškach patrili k tým najlepším, dokázal strhnúť, upútať a zreteľne vysvetliť podstatu problému. Jeho prednášky na fakulte boli tak nevšedné, výnimočné, že na ne chodili študenti aj zo starších ročníkov, ktorí ich už v minulosti absolvovali. Na týchto prednáškach platilo, že čo slovo vyučujúceho, to perla. Žiaľ v roku 2010 nás predčasne opustil vo veku nedožitých 61 rokov, preto je táto súťaž určená práve študentom, ktorým sa docent Fajkoš celý život venoval.

Samotná súťaž vznikla z iniciatívy jeho blízkych priateľov, ktorí si priali vytvoriť trvalú spomienku a zároveň pamiatku na tohto významného odborníka na strechy, ktorý predčasne podľahol zákernej chorobe. Poslaním tejto súťaže je hlavne motivovať talentovaných študentov, podporiť ich záujem o nové vedomosti spojené so strechami a možno v budúcnosti aj zaplniť docentove prázdne miesto.

Ako to tento ročník všetko dopadlo a kto rozhodoval o výsledkoch súťaže? Členovia poroty v zložení prof. Ing. Jozef Oláh, PhD. – predseda poroty, Ing. Gabriela Fajkošová, Josef Krupka, Ing. Josef Remeš, Ing. Tomáš Petříček a Ing. Alena Georgiadisová určili v nezávislom hodnotení jednotlivých víťazov. Celkovo bolo do súťaže prihláseným 20 projektov a súťažilo sa v troch tradičných kategóriách (Detail, Grafická práca, Textová práca) a jednej novej (Junior Star). Nám študentom Stavebnej fakulty STU v Bratislave sa podarilo obsadiť dve prvé miesta a jedno tretie miesto. Jednotlivé ocenenia sme získali v týchto kategóriách:

znásobené víťazstvo našich študentov na pôde strechárov

1.miesto v kategórii Detail:

Bc. Jakub ČURPEK

Názov práce: Riešenie detailov vegetačnej strechy plavárne

Vedúci práce: prof. Ing. Jozef Oláh, PhD.

 

„Vo svojej práci som sa venoval riešeniu detailov strechy objektu novostavby krytej plavárne. Samotný objekt je zastrešený dvoma typmi strešnej konštrukcie (zakryvenou a plochou). Konštrukciu strešného plášťa som riešil ako vegetačnú s extenzívnou zeleňou. Bolo potrebné vyriešiť viaceré problematické detaily na oboch typoch strešnej konštrukcie, pričom hlavným a zároveň najzložitejším detailom, ktorý som riešil bol detail dvojitého žľabu odvodnenia zakrivenej strechy nad 50 metrovým plaveckým bazénom. Do súťaže som zaslal výkresovú dokumentáciu, ktorá obsahovala okrem pôdorysov, rezov a pohľadov, hlavne výkres detailov strechy, axonometriu hlavného detailu a tepelnotechnické posúdenie detailu.

Počas riešenia tejto práce som získal pomerne veľa nových vedomostí z oblasti strešných konštrukcií, čo malo za následok, že som začal ešte viac bažiť po nových vedomostiach. Samotné prvé miesto v tejto súťaži je pre mňa poctou a taktiež silným povzbudením do budúcna pri riešení ďalších projektov. Osobne si myslím, že táto súťaž, ale aj ďalšie iné, sú dobrým nástrojom, ktorý podnecuje tvorivosť a snahu študentov byť s vedomosťami o krok vpred.

V rámci prvého miesta som bol ocenený pekným diplomom spolu s krištáľovým pohárom, digitálnym fotoaparátom, USB kľúčom, ročným predplatným časopisu Střechy – Fasády – Izolace a darčekovou taškou od firmy BRAMAC, za čo organizátorom súťaže veľmi pekne ďakujem.“

znásobené víťazstvo našich študentov na pôde strechárov 

1.miesto v kategórii Grafická práca:

Ing. Kamil BINEK

Názov práce: Vegetačná strecha kostola

Vedúci práce: prof. Ing. Jozef Oláh, PhD.

 

„V danej práci som riešil zastrešenie objektu fary, pastoračného centra (oblúkovou strechou) a kostola (šikmou pultovou strechou) na rôznej materiálovej báze nosných prvkov ako drevené priehradové nosníky, lepené lamelové nosníky a železobetón. Celý objekt mal pripomínať loď (kostol) prerážajúcu vlnu (fara s pastoračným centrom).

Projekt som riešil v rámci zadania diplomovej práce. S vegetačnou strechou som sa stretol už minulý rok, kde som riešil zastrešenie plavárne, ktorá mala svojím tvarom pripomínať ruky plavca pri disciplíne známej ako prsia (predný pohľad). S touto prácou som získal minulý rok druhé miesto v rovnakej kategórií ako teraz. Keďže som už vedel o mnohých problémoch, ktoré sa vyskytnú pri projektovaní tejto strechy, vedel som im predchádzať jednoduchšie, ale aj tak bol projekt mimoriadne náročný.

Do súťaže som poslal celú výkresovú dokumentáciu aj so statickým posúdením a výkresom tvaru strechy a vizualizáciou celého objektu. Bol som rád, že moja tvrdá práca bola ohodnotená prvým miestom, čo zahŕňa aj veľmi pekné ocenenia od sponzorov ako pamätný diplom, krištáľové vyobrazenie doc. Fajkoša spolu s uvedením oceneného miesta v danej kategórií. Samozrejme digitálny fotoaparát, kompaktné flash disky a darčekovú tašku od spoločnosti BRAMAC spolu s predplatným časopisu Střechy – Fasády – Izolace, to sú veľmi hodnotné dary, za ktoré veľmi pekne ďakujem.“

 znásobené víťazstvo našich študentov na pôde strechárov

3.miesto v kategórii Textová práca:

Ing. Kamil BINEK, Ing. Peter BUDIAK

Názov práce: Príspevok vegetačných striech k životnému prostrediu

Vedúci práce: prof. Ing. Jozef Oláh, PhD.

 

„Táto práca, ktorej sme autormi s inžinierom Budiakom, by sa dala nazvať ako drobným pokračovaním publikácie Príručka k návrhu a realizácii vegetačných striech (vydaná začiatkom marca 2014), ktorej sme spoluautori s profesorom Oláhom. S týmto príspevkom sme sa zúčastnili fakultného kola Študentskej vedeckej konferencie Stavebnej fakulty STU v Bratislave v roku 2014, v kategórií Humanitné vedy, kde sme obsadili pekné druhé miesto.

Práca už v svojom názve jednoznačné poukazuje čoho sa týka. Životné prostredie je ľudskou stavebnou činnosťou veľmi ovplyvňované, čo môžeme pocítiť v klimatických zmenách. Názory že tráva patrí pred dom a nemá čo robiť na streche je podľa nás nesprávny. Mali by sme si brať príklad z vyspelých štátov, z ktorých môžem spomenúť Nemecko alebo Japonsko, v ktorých bol uplatnený zákon, že každá budova v meste, ktorá zaberá viac ako 1000m2 pozemku, musí vyčleniť 1/5 strechy na vegetáciu . Tráva a drevené porasty, ktorými sa táto strecha vyznačuje pozitívne vplývajú na klímu daného prostredia, na zadržiavanie vody a má aj mnohé ďalšie výhody.

Do súťaže sme poslali textovú časť spolu s prezentáciou. Tretie miesto nás veľmi potešilo, sponzori boli opäť veľmi štedrí. K pamätnému diplomu sme dostali prenosné flash disky, darčekovú tašku od firmy BRAMAC a predplatné časopisu Střechy – Fasády – Izolace, za čo sa chceme srdečne poďakovať.

Veríme, že zapájanie sa študentov do takýchto súťaží podnecuje tvorivú činnosť a nabáda k zúročeniu vedomostí a ich prehlbovaniu.“

Bc. Jakub Čurpek, Ing. Kamil Binek, KPSl 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 703
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 861
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 734
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 002
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 793
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 8 341
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 513
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 2m

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 14 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


22 h
SkryťZatvoriť reklamu