SME

Chráni bunky, podporuje plodnosť, udržiava mladosť – selén

Tento základný stopový prvok a dôležitý antioxidant chráni naše bunky pred voľnými radikálmi, je nevyhnutný pre zdravú pokožku a vlasy, bez neho by sa netvorili dôležité hormóny ...

Tento základný stopový prvok a dôležitý antioxidant chráni naše bunky pred voľnými radikálmi, je nevyhnutný pre zdravú pokožku a vlasy, bez neho by sa netvorili dôležité hormóny, narušil by sa reprodukčný proces, pečeň by neplnila svoju funkciu...

Selén si náš organizmus sám vyrobiť nevie. Do stravy sa dostáva hlavne z pôdy. Jeho hlavným zdrojom sú rastliny a z rastlinných krmív prechádza do mäsa hospodárskych zvierat.

Deficit v pôde a rastlinách

Slovensko patrí medzi krajiny s nízkou koncentráciou selénu v pôde (0,2 – 0,33 mg/kg), čo sa následne odráža v jeho nízkom obsahu v potravinách a tým i v našom organizme. Keďže selén je súčasťou enzýmu glutationperoxidázy, ktorý prispieva k našej ochrane pred voľnými radikálmi, pri jeho nedostatku výrazne klesá aj aktivita tohto enzýmu. Znížená antioxidačná ochrana organizmu môže oslabiť imunitu a vyústiť do mnohých ochorení.

Čo nám bez neho hrozí?

jamieson selén 100 µgĽudia, ktorí prijímajú nevyváženú stravu postrádajúcu selén, bývajú často úzkostliví, unavení a trpia depresiami. Jeho nedostatok zvyšuje riziko kardiovaskulárnych a onkologických ochorení, môže mať na svedomí chronické zlyhanie obličiek, pečene i zápal pankreasu. Nedokáže bez neho správne fungovať štítna žľaza, hrozí degenerácia kostí a kĺbov. Znížená hladina selénu v organizme zhoršuje stav pacientov so svalovou dystrofiou, reumatoidnou artritídou či sklerózou multiplex. U tehotných žien môže mať jeho deficit súvis so vznikom Downovho syndrómu a jeho absencia v strave detí môže spôsobiť zastavenie ich rastu a oneskorený pohlavný vývoj. Kvalita kože, nechtov a vlasov, dokonca aj náš zrak, podliehajú vplyvom selénu. Veľmi dôležitá úloha sa mu pripisuje v reprodukčnom procese. Výskumy poukazujú na veľmi nízku hladinu selénu v krvnej plazme u neplodných mužov (selén ovplyvňuje pohyblivosť spermií) a na zvýšené riziko samovoľného potratu u tehotných žien s nízkou hladinou tohto minerálu v organizme.

Jeho dlhotrvajúci nedostatok urýchľuje starnutie - dochádza k tuhnutiu podkožného väziva, naša pokožka už nie je taká pružná, prehlbujú sa vrásky. Zároveň sa zhoršuje sa priebeh klimaktéria.

Koľko selénu potrebujeme?

Ženy by si mali strážiť dennú dávku okolo 55 µg, tehotné ženy 60 µg a dojčiace matky asi 70 µg. Na Slovensku je priemerný denný príjem len 37 µg.

Kde ho nájdeme?

Selén sa nachádza vo vnútornostiach, v mäse, ale aj v mliečnych výrobkoch - najmä v masle, vo vajciach a rybách – predovšetkým morských (sleď, tuniak, sardinky). Vyznávačky vegetariánskej stravy môžu siahnuť po celozrnných obilninách, pšeničných klíčkoch, šošovici, cesnaku, cibuli, brokolici, paradajkách, avokáde, citrusových plodoch. Azda najviac ho obsahujú para orechy a výdatným zdrojom selénu sú aj huby.

jamieson selén s betakaroténom a vitamínmi c a eKeďže pôda v našej zemepisnej šírke a v Európe vôbec je chudobná na tento prvok, aj pri pestrej a zdravej strave je vhodné ho dopĺňať. Najlepšie vo forme biologicky dostupných prírodných výživových doplnkov, ako je napríklad Selén kanadskej firmy Jamieson, ktorý sa získava patentovanou technológiou z pivovarských kvasníc. V lekárňach je dostupný aj v komplexe – Selén s betakaroténom a vitamínmi C a E (prísun výživných látok práve v tomto komplexe by mohol mať podľa odborných výskumov pozitívny vplyv na zníženie úmrtnosti spôsobenej mozgovou porážkou). Vďaka použitiu vysokokvalitných technológií a kontrolných testov kvality, v súlade s programom 360 Pure, čo je 360 krokov kontroly kvality, prináša spoločnosť Jamieson najbezpečnejšiu, najčistejšiu a najefektívnejšiu výrobu prírodných výživových doplnkov.

Pri suplementácii je potrebné vedieť, že selén je chemicky podobný síre a ak ho je v tele nadbytok, síru nahradí. Predávkovanie (viac ako 200 µg denne pri dlhodobom podávaní) sa prejavuje nervozitou, nevoľnosťou, poruchami trávenia, vypadávaním vlasov, lámavosťou nechtov užívaní selénu sa poraďte so svojím lekárom.

Koho najviac ohrozuje nedostatok selénu?

- mladých ľudí, ktorí nekonzumujú vyváženú stravu (najmä študenti)

- vegetariánov, pretože ich denný príjem selénu je zväčša pod hranicou 10 µg

- starších ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nekonzumujú dostatok mäsa

- tehotné a dojčiace ženy (vyvíjajúci sa plod a dojča odčerpávajú selén)

- fajčiari (ich telo vo zvýšenej miere využíva selén k aktivácii obrany organizmu proti škodlivým látkam)

- chronicky chorí jednotlivci, u ktorých tráviace poruchy zvyšujú riziko nedostatku selénu

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 155
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 747
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 838
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 810
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 549
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 1 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 15 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


23 h
SkryťZatvoriť reklamu