SME

Nedajte sa oklamať nekvalitným realitným maklérom

Obchod s nehnuteľnosťou robíme zväčša raz, možno dvakrát v živote. Nájdime si dostatok času na zbieranie informácií.

„Realitný trh má v súčasnej dobe dosť zlé meno. Je to aj vďaka maklérom, ktorí netušia ako by mali robiť túto prácu, nevzdelávajú sa, nenasledujú nové marketingové trendy či možnosti a prácu robia len pre peniaze. Myslia si, že v realitných vodách rýchlo zbohatnú, čo je veľký omyl,“ hovorí Renáta Foťková riaditeľka zvolenskej pobočky ARCHEUS, sieť realitných kancelárií.

zvfotkova-r563_res.jpg

„Je smutné a mňa osobne to mrzí a zaráža, že v dnešnej dobe si ľudia nedajú záležať na výbere realitnej kancelárie a kvalifikovaného makléra. Je im jedno, komu dajú nehnuteľnosť predávať napriek tomu, že vo väčšine prípadov je to ich najväčší, najdrahší či jediný majetok, na ktorý museli ťažko robiť,“ pokračuje.

Riaditeľka zvolenskej pobočky ARCHEUS vidí problém hlavne v tom, že ľudia veľakrát ani nedostanú možnosť stretnúť sa s profesionálom v podobe realitného makléra. Je také množstvo realitných maklérov, že majú veľmi malú pravdepodobnosť stretnúť niekoho certifikovaného, školeného a niekoho, kto túto prácu robí so srdcom. Myslí si, že na trhu je zbytočne veľa maklérov, chýbajú im dostatočné informácie v danej problematike, nepracujú preto, aby ich práca napĺňala, ale iba pre peniaze.

zvarcheuspobocka-r394_res.jpg

Aj preto im nezáleží na tom, ako a za koľko predajú nehnuteľnosť. „Chcú len zarobiť. Viacerí makléri, ktorí pracujú aj niekoľko rokov v realitách, doslova prežívajú. Je škoda, že to ľudia nevidia. Maklér musí byť v prvom rade obchodník telom aj dušou,“ dodáva Renáta Foťková. Podľa nej sa kvalitný realitný maklér má čím pochváliť a nehanbí sa za to. Ak nemá za sebou úspechy, netreba s ním strácať čas. Samozrejme, že šancu treba dať aj nováčikom.

Sama začala v realitách pracovať iba v roku 2013 a po 10-mesačnej skúsenosti z danej realitnej kancelárie odišla. „Veľmi rýchlo som zistila, ako obchodníčka s deväťročnými skúsenosťami z obchodu, že smerovanie tej realitnej kancelárie sa mi nepáči napriek tomu, že na trhu je viac ako 10 rokov. Preto som sa rozhodla ešte v tom istom roku otvoriť novú pobočku, ktorú smerujeme najlepšou cestou ako je to dnes možné aj vďaka sieti pobočiek ARCHEUS,“ vysvetľuje. Dobrý maklér nemá problém otvorene hovoriť o svojich obchodoch. Nie je dôležité koľkoročnú prax má človek, ale čo dokázal a kam sa posunul.

zvarcheuslogo-r296_res.jpg

Riaditeľka pobočky si myslí, že nastal čas aby ľudia začali viac preberať v možnostiach, ktoré im trh dáva: „Keď si idú kúpiť nový televízor, počítač či auto informujú sa, čo je pre nich lepšie. A to isté by mali robiť, keď sa rozhodnú kupovať či predávať nehnuteľnosť. Nemali by brať prvé čo príde. Jedná sa o veľké peniaze na to, aby boli k výberu svojho makléra ľahostajní. Mali by sa zaujímať o to ako s ním boli spokojní jeho klienti, mali by hľadať informácie o jeho výsledkoch z predaja a hlavne nájsť pripraveného realitného makléra.“

Vysvetlila tiež, načo je dôležité dávať si pozor: „V prvom rade chcem upozorniť na maklérov s príliš veľkou ponukou a príliš malými províziami. Je dôležité, aby si ľudia uvedomili, že ak má maklér v ponuke 300 nehnuteľností, nemusí to znamenať, že je šikovný, usilovný a svojej práci rozumie. Na 100 percent viem povedať, že ak má maklér v ponuke veľmi veľa nehnuteľností, nemôže im venovať dostatočný čas a nedokáže s ňou správne pracovať. Taký maklér nevie robiť svoju prácu. Jednoducho sa len spolieha na šťastie, a to čím viac má ponúk tým je väčšia pravdepodobnosť, že niečo predá. A nie raz sa stretávam s tým, že makléra vidia prvý aj poslednýkrát, keď si príde naplniť ponuku a urobiť fotky bytu. Samozrejme to v tom lepšom prípade. Najhoršie čo môže byť je, keď maklér ani nejde osobne do bytu. Ak chce maklér niečo predávať, musí to poznať a je otázne ako to spozná, keď to nevidí. A presne tu sa vraciam na začiatok, ak má maklér v ponuke 300 bytov logicky je v nadľudských silách ísť do každého bytu osobne. Aj toto hovorí o práci makléra.“

Renáta Foťková vysvetľuje, že by si ľudia mali dávať pozor na maklérov s nízkou províziou. „Ak realitná kancelária a samozrejme aj maklér fungujú tak ako majú, to znamená majú vlastnú kanceláriu, webovú stránku, kvalitnú inzerciu, vlastného advokáta, má takáto kancelária aj vysoké náklady. Ak maklér pracuje za nízku províziu je to na úkor niečoho iného. Napríklad zlej inzercie, zlého právneho servisu, nedostatku peňazí na reklamu, málo času venuje klientovi, a to pre klienta znamená veľmi dlhú dobu predaja alebo predaj za veľmi nízku cenu, čo samozrejme nechce. A v tom najhoršom prípade dokonca právne komplikácie s prevodom nehnuteľnosti a po tom zrejme nikto netúži.“

Každému odporúča sa na predaj či kúpu dobre pripraviť a vybrať si správne meno, ktoré ho bude zastrešovať. Vie, že je to problém, lebo skutočne dobrých maklérov je na trhu ako šafránu. Aj ona stále hľadá človeka, čo by sa chcel vzdelávať, pracovať na sebe, aby zapadol do ich fungujúceho tímu. „Pripraviť sa na obchod je veľmi dôležité pretože to nie je chleba, čo kupujeme každý deň. Obchod s nehnuteľnosťou robíme zväčša raz, možno dvakrát v živote. Preto si musíte pripraviť dostatok času na zbieranie informácií,“ dodáva na záver rozhovoru. 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 699
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 519
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 689
  5. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 10 594
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 991
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 683
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 419
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 11 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


20 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


20 h
SkryťZatvoriť reklamu