SME

Cofely finišuje s rekonštrukciou verejného osvetlenia v Čadci

Nasledovať bude 15-ročná ekonomicky a energeticky efektívna prevádzka siete.

Nasledovať bude 15-ročná ekonomicky a energeticky efektívna prevádzka siete.

Čadca, 3. augusta 2015

V septembri tohto roku plánuje spoločnosť Cofely ukončiť rekonštrukciu verejného osvetlenia (VO) v Čadci a do konca roka začne s jeho prevádzkou. Cofely tým dodrží stanovený harmonogram rekonštrukčných prác uvedených v koncesnej zmluve, ktorú na jar minulého roka podpísala s predstaviteľmi mesta. Dodatočné požiadavky zo strany objednávateľa bude realizovať na základe úspešnosti doriešenia dotácie z programu Munsef vo výške 460 tisíc eur a ďalších objednávok podľa finančných možností mesta.

Čadca riešila problém s neefektívnym a nefungujúcim verejným osvetlením niekoľko rokov. Vzhľadom k tomu, že mesto nedokázalo pokryť náklady na rekonštrukciu VO z vlastných zdrojov, rozhodlo sa vypísať verejnú obchodnú súťaž. Na základe najvýhodnejšej ponuky súťaž vyhrala Cofely, ktorá celý projekt až do jeho odovzdania mestu financuje z vlastných zdrojov. Cofely navyše garantuje dosiahnutie energetických úspor, prostredníctvom ktorých pokryje náklady na rekonštrukciu VO v zmysle základnej koncesnej zmluvy.

Mesto pred vypísaním verejnej obchodnej súťaže zozbieralo podnety týkajúce sa zlepšenia VO od obyvateľov Čadce. Všetky požiadavky boli zahrnuté v spracovanej projektovej dokumentácii, avšak iba časť z nich sa stala súčasťou koncesnej zmluvy. Požadované práce nad rámec základného projektu tak nie sú finančne kryté z garantovaných úspor. Časť finančných prostriedkov potrebných na realizáciu dodatočných požiadaviek obyvateľov a mesta by mala byť krytá z programu Munsef. Cofely a vedenie mesta v súčasnosti spoločne hľadajú ďalšie možné zdroje na dofinancovanie zvyšnej časti požiadaviek.

cofely2-r822_res.jpgRekonštrukčné práce súvisiace s výmenou verejného osvetlenia v Čadci začala Cofely realizovať v júli 2014, teda už mesiac po podpise zmluvy. V rámci rekonštrukcie bude celkovo vymenených 2250 svietidiel, 400 stĺpov verejného osvetlenia, 13 km elektrických nadzemných a podzemných rozvodov a nainštalovaných 63 nových elektrických rozvádzačov a 24 svetelných systémov na osvetlenie prechodov pre chodcov, v zmysle platných zákonov.

Cofely okrem prevádzky VO bude pre mesto aj nakupovať elektrickú energiu. „Vzhľadom k tomu, že Cofely nakúpi a spotrebuje viac ako 30 GWh elektrickej energie ročne, vieme v porovnaní s inými dodávateľmi pre Čadcu dohodnúť výhodnejšie ceny,“ hovorí Jozef Galdun, riaditeľ Žilinskej pobočky Cofely.

Podľa pozitívnych ohlasov zo strany obyvateľov Čadce vieme, že výmena neefektívnych svietidiel s nízkou svietivosťou za moderné a energeticky efektívne LED svietidlá mala význam. Teší nás, že okrem lepšej viditeľnosti v nočných hodinách, zlepšenia svetelného komfortu a zvýšenia bezpečnosti v uliciach a na prechodoch pre chodcov, môže mesto profitovať aj z faktu, že rekonštrukcia nezaťažila mestský rozpočet a ušetrené finančné prostriedky môže využiť na iné potrebné projekty.

Rád by som spomenul, že LED svietidlá, ktoré sa priebežne inštalovali a sú aktuálne už v prevádzke dosahujú oproti pôvodným svietidlám úsporu elektrickej energie vo výške 40 až 60%. Až do ukončenia rekonštrukcie financuje prevádzku systému VO mesto z vlastného rozpočtu, a tak v súčasnosti všetky dosiahnuté úspory pozitívne ovplyvňujú výšku ich prevádzkových nákladov.

V súčasnosti v Čadci prebiehajú finálne rekonštrukčné práce súvisiace s inštaláciou nových a obnovených krytov osvetlenia, vyrovnávajú sa stĺpy, inštalujú sa nové elektrické rozvádzače a upravujú sa povrchy,“ dopĺňa Jozef Galdun.

Od jesene tohto roku Cofely v Čadci preberá prevádzku celej siete verejného osvetlenia. Podľa zmluvy s mestom bude jej správa a údržba trvať 15 rokov. Cofely sa zameria hlavne na zabezpečenie efektívnej a kvalitnej prevádzky s ohľadom na dodržanie garantovanej úrovne energetických úspor.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 696
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 105
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 113
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 268
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Hľadáme ľudí, ktorí pocestujú od Himalájí po Amazóniu a budeme ich za to platiť.


INZERCIA 3 h

Podnikateľov môžu zaskočiť neuhradené faktúry zo silných exportných trhov.


INZERCIA 3 h

Architektonický unikát v dedine Alberobello navštevujú turisti z celého sveta.


INZERCIA 3 h
SkryťZatvoriť reklamu