Hasiči z obce Sveržov dostali nové zásahové vozidlo

Sedeli celá rodia pri vianočnom stole, keď zazvonil telefón, že strýkovi horí stodola s maštaľou.

Sedeli celá rodia pri vianočnom stole, keď zazvonil telefón, že strýkovi horí stodola s maštaľou.

Spomienka na udalosti spred niekoľkých rokov v obci Sveržov mrazí po chrbte. Na Prvý sviatok vianočný, sa predsa nič také nemôže stať... A predsa. Rodine Hankovských začala horieť stodola. Sedeli práve pri vianočnom stole, keď sa po vystrašenom telefonáte ich dcéry museli zdvihnúť a vo sviatočných „tesilákoch“ bežali ratovať strechu nad hlavou.

Miestni dobrovoľní hasiči boli na mieste rýchlo. Voda z v tom čase jediného funkčného hydrantu nestačila. „Stodola horela ako papier, hrozilo, že sa chytí dom. Chlapi ochladzovali steny domu prúdom vody z hadíc. Ľudia hádzali do plameňov sneh. Všade bola panika,“ prezrádza Matúš Hankovský.

„Zrazu môj ujo vybehol a hovorí, že má vo vnútri zváračské fľaše, ktoré môžu vybuchnúť, ľudia sa stiahli. Ale nič sa, našťastie, nestalo. Stihli sme vytiahnuť auto. Aj traktor sme tu mali, ale ostal celý. Ešte na ňom vidieť na zadnom okne ohorené sklo. Na druhý deň to vyzeralo hrozne, ľudia išli do kostola, pozerali sa na spúšť. Bol to smutný pohľad. Dali sme sa celá rodina do práce a začali sme veci upratovať. Za pár dní bolo po všetkom,“ doplnil Matúš Hankovský.

Požiar domu rodiny Hankovských sa zapísal do histórie zásahov miestneho dobrovoľného hasičského zboru. V čase osláv najväčšieho sviatku v roku naskákali do mundúrov a pomáhali susedom hasiť. V tom čase mali vo výbave jedno auto bez nádrže s vodou. Od tých čias sa však veci zmenili.

Uplynulý víkend, desať rokov po zásahu, im v garáži „pristálo“ nové profesionálne hasičské auto Iveco so 750-litrovou nádržou. Pomoc prišla z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, od ministra Róberta Kaliňáka si ho prevzali so zatajeným dychom.

„Pocit radosti sa nedá opísať,“ prezrádza starosta Pavol Ceľuch, „sú tu hasiči, ktorí sa po rokoch služby v dobrovoľnom hasičskom zbore dožili staroby. Roky zasahovali v obci bez riadnej profesionálnej techniky a dlhé roky túžili po takejto výbave. Dnes sú svedkami veľkého zadosťučinenia,“ dodal starosta.

Sveržovčania vedia, čo je požiar i povodne. Zažili oboje. „Stojíte na brehu a neviete, čo máte robiť, voda sa valí a valí,“ hovorí miestny obyvateľ Jozef Zuščin, „čo strachu sme zažili. Tu, na tomto moste, sme zastavovali drevá, ktoré brala voda so sebou,“ dodal.

Podľa veliteľa dobrovoľných hasičov Jána Ceľucha, budú zásahy s novým autom jednoduchšie. S dvomi autami si chlapi lepšie rozložia sily, 750-litrová nádrž umožní rýchlejšie a efektívnejšie výjazdy.

Pomoc smeruje celkovo do 1400 obcí. 500 z nich dostane zásahové vozidlo Iveco, 300 obciam zrekonštruujú hasičské autá na podvozku Tatra, 600 obcí s dobrovoľnými hasičmi získa nové protipovodňové prívesy. Časť protipovodňovej techniky obce dostanú aj vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je spolufinancovaný z Kohézneho fondu.

Vladimír Tošovec

Foto: autor

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 711
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 376
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 896
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 230
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 029
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 812
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 806
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 10 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 24 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu