SME

Dobrovoľní hasiči sú na povodne lepšie pripravení

Obce v okrese Rimavská Sobota a mesto Revúca dostali nové protipovodňové prívesy.

Obce v okrese Rimavská Sobota a mesto Revúca dostali nové protipovodňové prívesy

Okres Rimavská Sobota patrí medzi tie, v ktorých je najväčšie nebezpečenstvo vzniku povodní po prívalových dažďoch. Aj preto smerovalo 17 nových protipovodňových zásahových prívesov v rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia práve do obcí v tomto okrese. Proti povodniam sa takto posilnilo aj mesto Revúca. „Okrem týchto sedemnástich prívesov sme už štyri odovzdali a ďalšie dva odovzdáme s hasičskými vozidlami Iveco Daily. Som rád, že aj v okrese Rimavská Sobota prežila tradícia dobrovoľného hasičstva, dokonca sa rozvíja. Preto sme pripravení pomôcť,“ povedal počas odovzdávania prívesov na námestí v Rimavskej Sobote minister vnútra Róbert Kaliňák.

Región okolo tohto mesta má za sebou niekoľko ničivých povodní. Jedna z najväčších postihla Rimavskú Sobotu a okolie v roku 1974, kedy voda zatopila celú dolinu i veľkú časť mesta. Pršalo vtedy celý mesiac. Odvtedy rozšírili tok rieky, ale aj dnes je počasie nevyspytateľné. Ďalšiu veľkú povodeň pamätníci spomínajú v roku 2005, v roku 2010 zaznamenali v regióne záplavy po prudkých búrkach, kedy sa vyliali menšie potoky a spôsobili veľké škody. „Výskyt povodní záleží od počasia. Môžem povedať, že povodne sem prichádzajú približne každých päť rokov. V prípade silných dažďov bude pre nás nová technika osožná. Postupne sa s novým vozíkom naučíme pracovať, ak bude treba poskytneme aj pomoc v susedných obciach,“ povedal starosta obce Kráľ František Béreš.

 

Pripravení na povodne

Minister vnútra Róbert Kaliňák považuje vybavovanie dobrovoľných hasičských zborov novou technikou za možnosť pokračovať v projekte, ktorý rozbehli v roku 2013. „V druhom kole sme začali pre tých, ktorí sú najaktívnejší, aj s obnovou vozidlovej techniky, ktorá sa dotýka viac ako 500 obcí, ktoré získajú Iveco Daily. Ďalším 300 obciam rekonštruujeme veľkokapacitné cisterny na podvozkoch Tatra. Ako viete, Slovensko je v poslednom období často skúšané vrtochmi počasia a my chceme na to reagovať. V spolupráci s ministerstvom životného prostredia sme sa rozhodli vážnejšie pristúpiť k zabezpečeniu techniky, ktorá by mala na jednej strane preventívne chrániť obce a mestá pred výkyvmi počasia, prívalovými dažďami, a aby boli v čo najkratšom čase schopní odstrániť následky povodní,“ doplnil Róbert Kaliňák. Protipovodňový zásahový vozík obsahuje niekoľko druhov čerpadiel, elektrocentrálu, osvetľovacie teleso, ochranné bariéry proti vode, ručné náradie a ďalší materiál na boj s veľkou vodou.

„Aj u nás boli v tom kritickom roku povodne, vtedy sme si pomáhali len vrecami. Keby sme vtedy mali k dispozícii tento vozík, určite by nám pomohol. Ako väčšina obcí, ktoré ležia pri rieke Rimava, aj my musíme byť pripravení,“ pripomenul Zoltán Fülöp, veliteľ dobrovoľného hasičského zboru Rimavské Janovce. Podobný názor má aj predseda DHZ Abovce Vojtech Molnár: „V minulosti u nás zatopilo 10 až 15 domov na konci dediny. Vtedy museli zasahovať profesionálni hasiči, pretože my sme nemali takú techniku, aby sme mohli vyčerpávať vodu. S týmto vozíkom to bude pre nás oveľa lepšie.“

Profesionálnu výbavu získavajú obce aj vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia financovanému z prostriedkov Európskej únie. Pomoc smeruje celkovo do 1400 obcí, 500 dostane zásahové vozidlo Iveco Daily, 300 obciam zrekonštruujú hasičské autá na podvozku Tatra, 600 obcí s dobrovoľnými hasičmi získa nové protipovodňové prívesy.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 364
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 776
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 906
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 596
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 169
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 2 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 16 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu