SME

Energokontrol vsadil na zvyšovanie hospodárnosti

Spoločnosť Energokontrol, s.r.o., Považská Bystrica poskytuje už dvadsať rokov komplexné služby v oblasti tepelnej energetiky, a to od procesu výroby cez distribúciu až ku konečnému spotrebiteľovi.

Spoločnosť Energokontrol, s.r.o., Považská Bystrica poskytuje už dvadsať rokov komplexné služby v oblasti tepelnej energetiky, a to od procesu  výroby cez distribúciu až ku konečnému spotrebiteľovi.

Činnosť spoločnosti je zameraná na priemyselný sektor, komunálnu a bytovú sféru ale aj na individuálnu bytovú výstavbu.

Optimálne riešenia

Firma spočiatku pôsobila v lokálnych podmienkach Považskej Bystrice. Svoju činnosť postupne rozšírila na oblasť okresu, neskôr kraja s aktuálnym dosahom na celé Slovensko. Ako tvrdí majiteľ firmy Ing. Antonín Heimlich, jej pôsobenie v segmente tepelného hospodárstva je ustálené. 

Firma zabezpečuje projekčnú i realizačnú činnosť v oblasti výroby, od zdrojov rozvodov tepla až po meranie spotreby. Projektuje najmä kotolne, obnoviteľné zdroje a výmenníkové stanice. Trendom v oblasti úspory energie je momentálne regulácia vnútorných alebo vonkajších rozvodov tepla a teplej vody. Energokontrol navrhuje optimálne riešenia, ktoré eliminujú straty

Nadregionálny rozmer
Spoločnosť Energokontrol mala spočiatku lokálny charakter. Gro jej činnosti spočívalo v spolupráci s bytovým družstvom v oblasti meračov tepla a vody, hydraulického vyregulovania rozvodov UK a TÚV.

Taktiež s POV BYTom, pre ktorý Energokontrol zabezpečoval kompletné služby - od rekonštrukcie kotolní, výmenníkových staníc, rozvodov tepla, vybudovania a servisu dispečingu tepelného hospodárstva, hydraulického vyregulovania vonkajších i vnútorných rozvodov UK a TÚV až po servis meračov tepla. Zmenou vlastníka POV BYTu a teplárne táto spolupráca padla na nulu. „Je to škoda, pretože do Považskej Bystrice chodia firmy z rôznych častí Slovenska a my chodíme zasa pracovať do iných lokalít,“ komentuje situáciu majiteľ.

Obnoviteľné zdroje

Firma ovláda široké spektrum trhu v segmente tepelného hospodárstva. Okrem montáže kogeneračných jednotiek, potrubných rozvodov, vnútorných či vonkajších rozvodov tepla a teplej vody realizuje všetky druhy kotolní pre menšie i veľké objekty. Zákazníkmi sú bytové podniky, vzdelávacie inštitúcie, zdravotnícke strediská, DSS, bytové, ale aj podnikateľské budovy.

Do popredia čoraz viac vstupujú obnoviteľné zdroje. Firma reflektuje na všetky novinky. Ako nás informoval Antonín Heimlich, aktuálne začínajú
s realizáciou tepelných čerpadiel. Prioritnú účasť majú však aj v dodávke a servise objektových a bytových meračov tepla, s následným rozúčtovaním nákladov. Ako však uvádza majiteľ firmy, položiek činností je viac. „Dodávame a vykonávame hydraulické vyváženie rozvodov, zabezpečujeme dodávky prevádzkových rozvodov silnoprúdov, najmä na kotolniach  a výmenníkových staniciach, zabezpečujeme odborné prehliadky tlakových nádob plynu i poradenstvo v oblasti energetiky,“ spresňuje.

Dodáva, že medzi strategických partnerov patrí firma Byterm Žilina, kde v poslednom čase začali s komplexnou rekonštrukciu vnútorných rozvodov budov. Z realizácie jednotlivých diel plynie podľa neho i servisná činnosť, ktorú zabezpečujú v rámci vlastných kapacít.

Odbornosť sa vypláca
Ako sme už v úvode spomenuli, široké portfólio poskytovaných služieb umožnilo firme rozšírenie pôsobnosti v rámci celého Slovenska.
Medzi najväčšie zákazky radí majiteľ firmy rekonštrukciu tepelných rozvodov v Novej Dubnici, kde si práce vyžadujú niekoľkomesačnú spoluprácu silných subdodávateľských firiem. Z ostatných realizácií upriamuje pozornosť na rekonštrukciu plynových kotolní v bilingválnom gymnáziu Sučany či nemocnice v Čadci, čo sú investičné akcie v rozsahu státisíc eur.

Vsadili na komplexnosť
Stálym partnerom firmy je spoločnosť DCa THERM v Dubnici nad Váhom, kde vykonávajú všetky činnosti spojené s prevádzkou tepelného hospodárstva. „Pre Dubnicu sme zrealizovali kogeneračnú jednotku, zabezpečujeme im rekonštrukciu kotolní, výmenníkových staníc, ale i kompletnú prevádzku dispečerského pracoviska, servisujeme reguláciu vonkajších rozvodov teplej vody a ústredného kúrenia,“ informuje majiteľ. Dodáva, že spolupracujú i s firmami, ktoré vykonávajú zateplenie budov v oblasti preregulovania sústavy UK, čo je podmienkou priznania fondov.

Rozširovanie špecializácie
Za roky pôsobenia firmy došlo k viacerým zmenám, ktoré ovplyvnili nielen štruktúru portfólia, ale i rozsah dodávaných prác. „Neustále sa snažíme sledovať najnovšie trendy v tepelnej energetike a rozširovať svoje oprávnenia,“ hodnotí stav Heimlich. „Ideme do obnoviteľných zdrojov, oprávnenie sme získali na fotovoltalické systémy, solárne systémy, tepelné čerpadlá, taktiež na azbest, s čím súvisí rekonštrukcia bytových domov. Najnovšie sa zameriavame aj na oblasť solárnych systémov rodinných domov, čo je podporené štátnym fondom do 10 kW,“ približuje.

Čo sa dodávok prác týka, tie sú podľa neho v čoraz väčšom rozsahu, čo je náročné nielen z hľadiska organizácie prác, ale aj samotnej logistiky.

Vlak je rozbehnutý
Slovensko sa riadi európskou legislatívou, ktorá má do roku 2022 rozplánované etapy oblastí, v ktorých sa má postupne zvyšovať hospodárnosť v oblasti energetiky.
Aj keď mnohí vlastníci bytov či iných objektov už prehodnotili náklady na energie, veľa budov je energetiky zanedbaných. Ako tvrdí pán riaditeľ, v tomto segmente je pole pôsobnosti široké. „Aj keď je konkurencia veľká, práce je dosť pre každého. Je na podnikateľoch, ako sa v tomto smere zorientujú. Nároky na kvalitu sú čoraz vyššie, čo vyžaduje neustále vzdelávanie a získavanie certifikátov. Keďže je to finančne náročný proces, okruh záujemcov sa zužuje. Pre nás
z toho plynie, že pokiaľ chceme kráčať s dobou, musíme neustále bojovať.“

energokontrol2-r836_res.jpg

energokontrol3-r500_res.jpg

energokontrol4-r728_res.jpg

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 623
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 551
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 059
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 857
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 606
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 10 210
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 093
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 134
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 15 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 15 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 28. mar
SkryťZatvoriť reklamu