SME

Bývalý primátor Bratislavy randí s kráľovnou vied

Málokto vie, že doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc., zasvätil väčšinu svojho života vyučovaniu mladých ľudí v prepojení na svet vedy a techniky.

Málokto vie, že bývalý primátor Bratislavy, doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc., zasvätil väčšinu svojho života vyučovaniu mladých ľudí v prepojení na  svet vedy a techniky a v tejto sfére sa aj naďalej úspešne realizuje. Na pôde Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, v roli pedagóga, vychováva nové generácie mladých vedeckých talentov a nezanedbáva ani svoju výskumnú činnosť.

V časoch jeho vedeckých začiatkov bolo cestovanie dosť obmedzené. Po roku 1989 mal však, vďaka práci vo verejnej činnosti, možnosť navštíviť mnohé zákutia našej planéty a spoznať veľa zaujímavých ľudí. Už počas svojich vysokoškolských rokov zistil, že ho baví objavovať nové veci, a tak sa prihlásil na doktorandské štúdium. „Počas neho dozrelo vo mne rozhodnutie zostať na škole a stať sa vysokoškolským učiteľom. Ruka v ruke s pedagogickou činnosťou ide na škole aj vedecká činnosť,“ prezrádza celoživotný milovník kapely The Beatles, ktorý považuje za svoj najväčší životný úspech prijatie zákona o vysokých školách, ktorý posunul naše vysoké školy do európskeho vzdelávacieho priestoru. Bol prijatý v roku 2002 a s obmenami funguje dodnes. 

Ako dieťa mal vo výbere povolania menší hokej, ale najviac rezonovali predstavy o práci manažéra, herca či učiteľa. Svojím spôsobom si ich už stihol všetky vyskúšať a hrdo sa hlási k poslednému variantu, ktorý je v ňom vraj zakódovaný. Jeho najobľúbenejšími filmami z tematického prostredia sú Kód enigmy o zakladateľovi informatiky Alanovi Turingovi, ako aj film o Madam Curie, ktorý ukázal, že aj ženy dokážu robiť špičkovú vedu.

Veda a technika Vám doprajú dostatok vzrušenia, keď sa Vám podarí urobiť objav, niekedy stačí posun v riešení problému, ktorý dlho odolával a zrazu je tu riešenie, často jednoduché, ale Vám pripadá krásne. Fascinuje ma, že sme schopní vymyslieť veci, o ktorých sme si ešte včera mysleli, že to nedokážeme. Napríklad auto, ktoré samo chodí po ceste a nepotrebuje šoféra. Alebo nájsť spôsob, ako nazrieť do tela človeka, aby sme mu pomohli s liečením jeho choroby, bez toho, že by sme ho museli otvoriť,“ hovorí so zanietením vedec, ktorý sa vraj s dlhými vlasmi podobal na Paľa Hammela, takže v prípade autobiografického filmu sa vopred hlási na túto úlohu.

„ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ absolvovali v priebehu októbra šestnásť celodenných podujatí v ôsmych krajoch Slovenska, počas ktorých odznelo 80 interaktívnych prednášok. Na Vedeckú roadshow sa prihlásilo vyše 15 000 tínedžerov. Na www.vedanadosah.sk nájdeš v sekcii „Vedecká roadshow“ fotky z podujatí, videá, interaktívne prednášky, pokusy i ďalšie zaujímavé sekcie.

Vedeckú roadshow „ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ ti prináša Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu PopVaT, ktorého cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk

Načítavam video...

techsmeskfoto-490x298-r561_res.jpg

cvti-podvalb-r943_res.jpg

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 743
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 210
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 101
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 118
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 258
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Hľadáme ľudí, ktorí pocestujú od Himalájí po Amazóniu a budeme ich za to platiť.


INZERCIA 1 h

Podnikateľov môžu zaskočiť neuhradené faktúry zo silných exportných trhov.


INZERCIA 1 h

Architektonický unikát v dedine Alberobello navštevujú turisti z celého sveta.


INZERCIA 1 h
SkryťZatvoriť reklamu