SME

Klobásky prevoňali študentský domov. Zvíťazil tím Excalibur

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

 

Pričinili sa o to súťažné tímy v rámci odborno-zábavného podujatia s názvom Klobásovica, ktorú organizovali študenti z Akademického senátu SPU. Organizačný tím úspešne nadviazal na dlhoročnú tradíciu festivalu krajových klobás, ktorú založila Fakulta biotechnológie a potravinárstva (FBP). Princípom bolo pripraviť klobásky podľa vlastnej originálnej receptúry. Súťažné tímy mali na to k dispozícii laboratórium na Katedre  hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov FBP.

O prvenstvo na Klobásovici, spojenej s ochutnávkou klobás, bojovalo deväť tímov s originálnymi názvami a ešte originálnejšími receptúrami, vďaka ktorým sa im podarilo pripraviť chutné produkty - divoké klobásky so štipkou chilli, ktoré strážil vtipný aranžmán s konskou hlavou, poľovnícku klobásu servírovanú na stole ozdobenom vetvičkami z ihličnatých stromov, ESN klobásu z dielne Erasmákov. Súťažil aj tím Naj poľno študent/študentka, ktorý  vsadil na labužníkov a dôvtipne ich lákal na klobásky s medom – medovým prekvapením však bol len vedúci tímu -  víťaz súťaže Najpoľno študent/študentka SPU a včelár Matúš Krajčí z Fakulty ekonomiky a manažmentu. Tím Excalibur z Technickej fakulty (TF) zaujal už na prvý pohľad svojím originálnym kartónovým brnením a výzbrojou. Myšlienku podujatia uvítali aj zahraniční študenti zo Srbska, ktorí sa tiež zapojili do súťaže s vlastnými tímom. Na margo originálnej receptúry vyzdvihli  to, že do klobások použili iba kvalitné suroviny a doma vyrobenú papriku. Zato tím študentiek Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) s názvom Klobásová veselica sa netajil, že chuť klobás sa im podarilo vylepšiť vďaka pridanému syru.

Hodnotiaca komisia udelila 1. miesto tímu Excalibur z TF. Víťazi prezradili, že pri výrobe klobások siahli po recepte starej mamy Jakuba Strmeňa, jedného z členov mužstva. Ďalší členovia - Pavol Rajnič a Tomáš Ševčík podotkli, že základom receptu na víťaznú klobásu bolo veľa cesnaku, dobrá domáca paprika a to, že ju robili s láskou, nie z povinnosti. Druhé miesto získal tím Klobásová veselica. Na našu otázku: „Prečo vaše klobásy chutili porote?“, odpovedali  „strieborné“ študentky FAPZ  bez zaváhania: „Lebo sme zvýšili ich výživovú hodnotu, študujeme totiž program výživa ľudí. Pridali sme do nich tajnú ingredienciu, a tou bol tvrdý syr.“ Osvedčilo sa!

Na treťom mieste bodoval tím z FBP – s názvom Rigor mortis. Ako povedali  „bronzové“ členky tímu, pochádzajúce z rôznych kútov Slovenska,  rozhodli sa skĺbiť to najlepšie zo svojich tradičných receptov. „Použili sme štandardné prísady: cesnak, čierne korenie, štipľavú papriku, muškátový orech a pridali tajnú ingredienciu, ktorú neprezradíme. Študujeme program bezpečnosť a kontrola potravín a preto naším heslom je: hlavne bezpečne!“

Cenu za najlepšiu prezentáciu si odniesol tím Vychodňarsky parobci, Cenu diváka získal Erasmus tím.

„Týmto  podujatím sme chceli nadviazať na predchádzajúce úspešné ročníky a ukázať, že študenti našej univerzity majú vzťah k poľnohospodárstvu“ povedala za organizátorov  Kristína Candráková z FAPZ.  Dodala, že v naštartovanej tradícii organizovania tejto súťaže plánujú pokračovať.

Fotogalériu z podujatia nájdete na: www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/klobasky-prevonali-bernolak-zvitazil-tim-excalibur/

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  4. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  5. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  6. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  8. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon
  1. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  7. LESY SR si držia drevo doma: 99 % produkcie zostáva na Slovensku
  8. Soňa Müllerová: Po päťdesiatke som začala byť sama sebou
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 10 006
  2. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 8 983
  3. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo 6 951
  4. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 4 648
  5. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 4 010
  6. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 411
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 2 385
  8. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari 2 023
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Niekedy päťminútová zastávka, inokedy najdôležitejší moment dňa.


INZERCIA 8. aug

Maroko má v sebe mnoho svetov. Čím viac ich spoznáte, tým väčšmi láka vrátiť sa.


INZERCIA 8. aug

Legendárnu reportáž kúpite ako exkluzívnu prílohu spolu s novinami už dnes.


INZERCIA 8. aug

LESY Slovenskej republiky, š.p., sa dôrazne ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré dnes odzneli na tlačovej konferencii ...


7. aug
SkryťZatvoriť reklamu