SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Klobásky prevoňali študentský domov. Zvíťazil tím Excalibur

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

 

Pričinili sa o to súťažné tímy v rámci odborno-zábavného podujatia s názvom Klobásovica, ktorú organizovali študenti z Akademického senátu SPU. Organizačný tím úspešne nadviazal na dlhoročnú tradíciu festivalu krajových klobás, ktorú založila Fakulta biotechnológie a potravinárstva (FBP). Princípom bolo pripraviť klobásky podľa vlastnej originálnej receptúry. Súťažné tímy mali na to k dispozícii laboratórium na Katedre  hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov FBP.

O prvenstvo na Klobásovici, spojenej s ochutnávkou klobás, bojovalo deväť tímov s originálnymi názvami a ešte originálnejšími receptúrami, vďaka ktorým sa im podarilo pripraviť chutné produkty - divoké klobásky so štipkou chilli, ktoré strážil vtipný aranžmán s konskou hlavou, poľovnícku klobásu servírovanú na stole ozdobenom vetvičkami z ihličnatých stromov, ESN klobásu z dielne Erasmákov. Súťažil aj tím Naj poľno študent/študentka, ktorý  vsadil na labužníkov a dôvtipne ich lákal na klobásky s medom – medovým prekvapením však bol len vedúci tímu -  víťaz súťaže Najpoľno študent/študentka SPU a včelár Matúš Krajčí z Fakulty ekonomiky a manažmentu. Tím Excalibur z Technickej fakulty (TF) zaujal už na prvý pohľad svojím originálnym kartónovým brnením a výzbrojou. Myšlienku podujatia uvítali aj zahraniční študenti zo Srbska, ktorí sa tiež zapojili do súťaže s vlastnými tímom. Na margo originálnej receptúry vyzdvihli  to, že do klobások použili iba kvalitné suroviny a doma vyrobenú papriku. Zato tím študentiek Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) s názvom Klobásová veselica sa netajil, že chuť klobás sa im podarilo vylepšiť vďaka pridanému syru.

Hodnotiaca komisia udelila 1. miesto tímu Excalibur z TF. Víťazi prezradili, že pri výrobe klobások siahli po recepte starej mamy Jakuba Strmeňa, jedného z členov mužstva. Ďalší členovia - Pavol Rajnič a Tomáš Ševčík podotkli, že základom receptu na víťaznú klobásu bolo veľa cesnaku, dobrá domáca paprika a to, že ju robili s láskou, nie z povinnosti. Druhé miesto získal tím Klobásová veselica. Na našu otázku: „Prečo vaše klobásy chutili porote?“, odpovedali  „strieborné“ študentky FAPZ  bez zaváhania: „Lebo sme zvýšili ich výživovú hodnotu, študujeme totiž program výživa ľudí. Pridali sme do nich tajnú ingredienciu, a tou bol tvrdý syr.“ Osvedčilo sa!

Na treťom mieste bodoval tím z FBP – s názvom Rigor mortis. Ako povedali  „bronzové“ členky tímu, pochádzajúce z rôznych kútov Slovenska,  rozhodli sa skĺbiť to najlepšie zo svojich tradičných receptov. „Použili sme štandardné prísady: cesnak, čierne korenie, štipľavú papriku, muškátový orech a pridali tajnú ingredienciu, ktorú neprezradíme. Študujeme program bezpečnosť a kontrola potravín a preto naším heslom je: hlavne bezpečne!“

Cenu za najlepšiu prezentáciu si odniesol tím Vychodňarsky parobci, Cenu diváka získal Erasmus tím.

„Týmto  podujatím sme chceli nadviazať na predchádzajúce úspešné ročníky a ukázať, že študenti našej univerzity majú vzťah k poľnohospodárstvu“ povedala za organizátorov  Kristína Candráková z FAPZ.  Dodala, že v naštartovanej tradícii organizovania tejto súťaže plánujú pokračovať.

Fotogalériu z podujatia nájdete na: www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/klobasky-prevonali-bernolak-zvitazil-tim-excalibur/

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  5. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  2. Čo vám nikto nepovedal o kráse, materstve a ADHD dospelých
  3. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať?
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  6. Príďte do Piešťan na oslavy 80. výročia víťazstva nad fašizmom
  7. Víno z LESOV SR žiari: Úspech na Vienale 2024
  8. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 333
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 488
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 5 009
  4. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 963
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 3 877
  6. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 3 739
  7. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 640
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 3 239
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rastislav Schmieger vymýšľa stroje, ktoré formujú budúcnosť priemyslu.


INZERCIA 20 h

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


INZERCIA 20 h

Darujte kúsok svojho času a zmeňte svet okolo seba.


INZERCIA 20 h

Špeciálnu prílohu k MS v hokeji 2025 nájdete v denníkoch SME a Korzár už dnes.


INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu