Aj na Slovensku sa robia svetové vína a my sme ich ochutnali

Aké boli vína zo Žitavských viníc? Prečítajte si hodnotenia someliéra Rastislava Šutáka.

V súčasnosti sa dá už jednoznačne potvrdiť, že vinárstvo Žitavské vinice z Úľan nad Žitavou reprezentujú dva tandemy. Prvým, je partnerstvo Jozefa Teplana a Tomáša Strelingera. Tomáš Strelinger sa stará o vinohrady a Jozef Teplan pracuje pri výrobe vína.

Pivnica to nie je, celá výroba sa sústreďuje v malom, vidieckom domčeku v centre dediny. Nájsť ich je podmienené osobným pozvaním majiteľov. Druhý tandem tvoria vinohrady v obci Černík a prístup, resp. štýl akým táto dvojica chápe význam slova terroir.

Približne 5 hektárov v Nitrianskej vinohradníckej oblasti profituje z pôdneho podložia, ktoré "preferuje" dostatočný objem minerality vo vínach. Zdá sa, že vhodným výberom odrôd (na základe charakteru vín viacerých ročníkov) bude potešením ich vína ochutnávať aj v budúcnosti.

A aké boli vína zo Žitavských viníc ponúkané v eshope vino.sme.sk? Prečítajte si poznámky nášho someliéra Rastislava Šutáka.

Sauvignon 2015 (barrel sample)

Brilantný, číry vzhľad. Moderovaná, broskyňovo – čierno ríbezľová vôňa. Pomalý nástup v "rytme" egrešovej marmelády. Na pocit sladšia chuť s pokojnou kyselinkou. Stredne plné telo s mäkkým ovocným prejavom. Záver je stredne dlhý, grepovo – bylinkový. Pozitívum vína spočíva v absencii napodobňovať Nový Zéland. Vynikne k hydine alebo orientálnej kuchyni.

Hodnotenie someliéra: 85/100
Víno dostupné na začiatku mája 2016

Veltlínske zelené 2015 (barrel sample)

Číre, iskrivé. Zrozumiteľná vôňa zeleného jabĺčka a limetkovej kôry. Podstatne suchšie víno ako predošlé. Už teraz harmonická a dostatočne objemná chuť s charakterom sur lie. Záver je dlhý, minerálny, so stopou muškátového orecha a červeného grepu. Táto odroda tandemu jednoznačne sedí. Potenciál.

Hodnotenie someliéra: 88/100
Víno dostupné na začiatku mája 2016

Devín 2014

Výraznejšia farba ako predchádzajúce vína so zlatistými odleskami. Pomerne intenzívna vôňa. Žlté ovocie, mandarinky, kvetiny. Nesmelý nástup posmeľuje stredne plné telo so sladším prejavom a šťavnatou aciditou. Odrodový charakter zvýrazňuje medovo-korenistý záver. Dochuť stredne dlhá. Jemnejší  Devín s dobre zvládnutou „povinnou jazdou“.

Hodnotenie someliéra: 87/100
Kúpiť víno za 15,53 €

Rizling rýnsky 2014

Odvážna až ambiciózna vôňa. Nastrúhané jablko a pomaranč vo vôni. Neskôr med a púpava. Rýchly nástup v chuti s množstvom informácii. Plné, sladšie telo a vibrujúcou kyselinkou ( zv.cukor 23g/l, 20% cibéb pri zbere). Hladký a harmonický chuťový priebeh speje k dlhému, medovo-bylinkovému záveru. Veľmi kvalitný rizling s potenciálom na 10 rokov.

Hodnotenie someliéra: 90/100
Kúpiť víno za 20,70 €

Noir Cuvée 2013

Cabernet Sauvignon 80% a Merlot 20%. 12 mesiacov v použitých sudoch. Rubínovo – červená farba. Kôstkové ovocie a bazový kvet vo vôni. Po vydýchnutí kasisový likér a karamel. Stredne plné, suché telo so sviežim prejavom červenej ríbezle. Jemná kyselinka a pomerne hladké taníny. Záver pokojný. Dekantáciou získa. Potenciál 2-3 roky.

Hodnotenie someliéra: 86/100
Kúpiť víno za 20,70 €

Hron 2013

15 mesiacov v nových (aj Maďarských) sudoch. Intenzívny, tmavo - červený vzhľad. Fialový okraj. Dynamická, čučoriedkovo – korenistá vôňa. Neskôr aj mäta a pražená káva. Rýchly nástup v chuti s dobrou kyselinkou a čokoládovo-tabakovou trieslovinou. Stredne plné telo a korenistý, energický záver. Napriek „masívnej náloži“ lignínov je pomerne harmonické a pokojné. Moderné a atraktívne víno. Potenciál 3-4 roky.

Hodnotenie someliéra: 88/100
Kúpiť víno za 17,26 €

Milia 28 2013

Záhrada vo vôni. Zelené jablko, ruže, kandizovaná citrusová kôra. Orieškovo – medová chuť so sviežou kyselinkou. Záver je dlhý s muškátovým orieškom a sušenou marhuľou v dochuti. Pekné a hodnotné prírodne sladké víno s vynikajúcou harmóniou. Potenciál: Teraz, plus dva - tri roky.

Hodnotenie someliéra: 89/100
Kúpiť víno za 13,80 €

Shiraz 38 2011

Výrazná červeno -  fialová farba. Koncentrovaná vôňa sirupu z lesného ovocia a čokolády After Eight. Mohutné ale stále svieže telo. Sušené ovocie a orientálne korenie v dlhom závere. Výborne bude so syrom Stilton alebo pistáciovou zmrzlinou. Na vrchole.

Hodnotenie someliéra: 90/100
Víno vypredané :(

Prevádzkovateľom internetového obchodu vino.sme.sk a zároveň predávajúcim je spoločnosť CORNER s. r. o.  Vino.sme.sk Vám ponúka viac ako 1000 druhov vynikajúcich vín z najvýznamnejších svetových, ale aj slovenských vinohradníckych oblastí. Starostlivý výber vín do našej ponuky zaručuje, že produkt ktorý si zvolíte je vždy výborným pomerom kvality a ceny a splní očakávania aj náročných milovníkov vína. Zásoby viac ako 150 000 fliaš vína v našom sklade nám umožňujú rýchlosť dodania a zároveň exkluzivitu tovaru. Okrem toho pri objednávke nad 50€ ako jediní na Slovensku ponúkame dopravu zadarmo. Pri objednávke nad 30€ platíte za dopravu len polovicu.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 973
  2. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 17 142
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 976
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 520
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 454
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 965
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 463
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 10 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 10 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu