SME

Dobré vtipy nevymreli. Kde ich môžete nájsť a zabaviť sa?

Smiech je najlepší liek na choroby, tak sa hovorí. Ak sa chcete rýchlo a jednoducho zabaviť, ideálne sú vtipy.

Smiech je najlepší liek na choroby, tak sa hovorí. Ak sa chcete rýchlo a jednoducho zabaviť, ideálne sú vtipy.

Na internete môžete zájsť zábavného obsahu naozaj kopec - rôzne druhy obrázkov, animácií, GIFov, videí, komplexnejší zábavný obsah a iné druhy multimédií. Niekedy je to ale príliš komplikované, zložité, náročné na čas a sústredenie a tak sa ľudia najčastejšie vracajú k overenej veci - vtipom. Vtipy sú staré už ako ľudstvo samotné a prežili zatiaľ každú dobu od praveku po stredovek.

Kedysi boli vtipy aj „diablovým nástrojom“

V starovekom Grécku boli vtipy považované za prostriedok spoločenskej satiry a táto ich funkcia sa dostala do popredia v podstate vždy, keď prišlo k zhoršeniu spoločenských pomerov kdekoľvek vo svete. U nás boli najviac populárne politické vtipy a to tak za čias Rakúsko-Uhorskej Monarchie, ako aj počas komunistického režimu.

Nie vždy však boli vtipy spojené len s politickou situáciou - počas stredoveku boli pokladané za pohanský zvyk a najmä v období silnejúceho vplyvu cirkví sa snažili vtipy a smiech celkovo prezentovať cirkevní predstavitelia ako samotné dielo diabla a pekiel. Vtipy ale dokázali prežiť aj toto „temné“ obdobie a pretrvali dodnes.

To, či bol vtip dobrý, záviselo v minulosti najmä od podania. Aj obsahovo priemerný vtip mohol byť úspešný, ak ho podal človek s darom reči a so schopnosťami hovoriť pointy vtipov prekvapujúco a zábavne zároveň. Ako však klesal význam ústneho podania a nastúpilo písané slovo, dôležitejším sa stal práve obsah vtipov - a to bez ohľadu na to, či išlo o krátky vtip na pár slov, alebo dlhší na niekoľko viet a s vlastným dejom.

Ako je to dnes?

Doba samozrejme pokročila - kým ešte pred 10 alebo 15 rokmi ste mohli nájsť najviac vtipov v novinách alebo tlačených publikáciách, dnes už vytláča túto formu digitálna podoba vtipov, najmä cez rôzne online stránky a webové portály venované zábave. Pamätáte ešte napríklad na tenké knižočky, ktoré vychádzali raz za mesiac a mohli ste si ich kúpiť v PNS stánkoch?

Vtipy sú však dnes v papierovej podobe stále nažive, avšak už nie v takom rozsahu, ako kedysi. Najmä bulvárnejšie denníky, týždenníky, noviny a časopisy ich uverejňujú ako doplnok, ide však už len o okrajový obsah a rozsah v porovnaní s minulosťou. V dnešnej digitálnej a internetovej online dobe sa všetko sústredí práve do internetového priestoru.

To je trocha výhoda, pretože môžete nájsť vtipy oveľa ľahšie a jednoduchšie, na druhú stranu, stráca to určité nostalgické čaro. Vtipy si však našli cestičku k divákovi tak trocha obkľukou a to cez tzv. stand up výstupy v rôznych baroch a podnikoch - aj keď už nejde o také vtipy ako to bolo kedysi.

Nájdite si vtipy kdekoľvek

Dnešný internet ponúka naozaj neobmedzené možnosti, kde sa dajú vtipy nájsť. Môžete využiť napríklad vyhľadávač Google a dať si hľadať aj konkrétny druh vtipov, napríklad vtipy o policajtoch, vtipy o zvieratách, politické vtipy alebo vtipy o blondýnkach. Navyše, cez vyhľadávač môžete nájsť nielen slovenské, ale aj české webové portály zamerané na vtipy.

Novinkou sú aj sociálne siete, napríklad známa sociálna sieť Facebook. V nej sa dajú vytvárať rôzne druhy skupín alebo fanúšikovských stránok a na svete ich existujú tisíce. Slovenských stránok síce nie je toľko, ale existujú tu napríklad komunitné a fanstránky ako napríklad Vtipy:) alebo Vtipné Vtipy. Zaujímavou je aj uzavretá skupina Vtipy, Žarty, Kameňáky, Haluze.

Hľadáte viac?

Vtipy a celkovo aj zábavný obsah rôzneho druhu ponúka tiež známy portál Bratm.sk, ktorý patrí pod značku Webnoviny. Na webe nájdete nielen klasické písané vtipy, ale napríklad aj na úvod spomínané obrázkové vtipy, animované vtipy, meme vtipy a tiež aj animácie a videá. Portál je plný zábavného obsahu a určite ho odporúčame, ak si chcete zlepšiť náladu!

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 106
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 15 370
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 990
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 585
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 484
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 989
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 401
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 11 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 11 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 21 h
SkryťZatvoriť reklamu