SME

Samota, Facebook, disciplína: Prečo práca z domu nie je pre všetkých

Práca z domu vám môže pomáhať aj škodiť. Prečítajte si, na čo si dať pozor.

Tento článok a hypotéku online vám prináša ČSOB.

Namiesto neosobných priestorov pohodlie vlastného domova. Namiesto hlasného rádia a hlučných kolegov obľúbený hudobný playlist hrajúci príjemne v pozadí. A namiesto rutiny od deviatej do piatej pracovná doba podľa vlastných potrieb. Práca z domu je pre mnohých ľudí ideál, ktorý väčšina zamestnávateľov toleruje nanajvýš, ak človek ochorie alebo sa musí starať o dieťa.

Pre tých, čo sa rozhodli pre prácu na voľnej nohe, je home office často vynútenou realitou. Kancelária vo vlastných štyroch stenách má svoje nesporné výhody, no aj úskalia, ktoré všetci poznajú už z čias štúdia. Neustále odbiehanie do chladničky, zapínanie telky, zabíjanie času na Facebooku nenápadne ukrajujú z času a deadline je zrazu nebezpečne blízko.

Navštívili sme štyroch Slovákov, pracujúcich z domu, aby sme zistili, ako vyzerá ich deň, čo im pomáha sústrediť sa a čo považujú za najväčšie výhody a nevýhody home officu. Prečítajte si ich rady.

Mirka Gúčiková, autorka článkov, moderátorka, konzultantka

Zvuky kancelárie môžu byť často rušivé, no zároveň človeka podvedome nútia vykonávať nejakú činnosť. Pri práci z doma má človek dokonalý pokoj... až príliš dokonalý. „Niekedy si púšťam zvuky kaviarne na coffitivity.com,“ vysvetľuje novinárka Mirka. Snaží sa tým vytvoriť dojem, že sa nachádza medzi ľuďmi, čo ju motivuje k práci. V kancelárii stačilo vidieť iných kolegov a pracovať sa jej chcelo automaticky.

Doma to funguje inak. Ideálnu a efektívnu podobu práce hľadá už niekoľko rokov, no nie vždy úspešne. Prezradila nám niekoľko rád, ktorými sa jej efektivitu darí zvyšovať.

Žije v rodinnom dome v Podolí pri Novom Meste nad Váhom a vďaka práci z domu môže robiť to, čo ju baví. Inak by sa musela buď presťahovať do Bratislavy, alebo pracovať v regióne, kde bolo na výber prevažne z administratívnej práce.

Možnosť pracovať z domu začala využívať, keď robila v Nadácii Pontis. Mohli byť tri dni v kancelárii a dva dni doma, čo jej vyhovovalo. Na doma si nechávala pokojnejšiu a kreatívnejšiu časť práce, do kancelárie skôr aktivity, na ktoré potrebovala kolegov alebo niečo vybavovala.

V roku 2012 išla na materskú dovolenku a práca sa na dva roky spomalila. Naplno sa rozbehla až v roku 2014, kedy začala spolupracovať s organizáciou Voices. Teraz je na voľnej nohe a okrem príspevkov do časopisu .týždeň a na portál zenyvmeste.sk, moderuje konferencie a pomáha ľuďom pri príprave prezentácií. S výnimkou moderovania všetko zvláda online.

Na porady so spolupracovníkmi aj konzultácie s klientmi používa Skype. Veľa času trávi aj na e-mailoch a k práci potrebuje aj k Facebook, čo ju najviac vyrušuje v sústredení sa. Našla na to riešenie.

„Nainštalovala som si Facebook blocker a mám ho zapnutý od 00:00 do 15:00. V tomto čase môžem byť na Facebooku len pol hodinu.“ Najlepšie sa jej pracuje nadránom od 5:00 a pred deadlinami. Aby mala prehľad, ako trávi svoj pracovný čas, sleduje aplikáciu RescueTime.

„Na grafe priebežne vidím, ako využívam svoj čas. Je to dobrý nástroj pre každého, kto si zadáva úlohy sám. Mám chuť zlepšovať moje osobné denné ciele, napríklad koľko času strávim písaním. Teraz som mala 5 a pol hodiny na sociálnych sieťach za týždeň a chcela som sa prekonať, aby som mala ešte menej. Baví ma to, lebo nemám šéfa. Všetko je to iba o mne.“

Mirka považuje za výhodu práce z domu aj to, že sa vie viac prispôsobiť svojmu dieťaťu. Najviac toho stihne, keď je v škôlke, potom spolu môžu tráviť čas, byť vonku s kamarátmi a hrať sa.

Pre ženu s malým dieťaťom sa jej zdá práca z domu ako stvorená. Okrem toho, že môžu spolu tráviť viac času, môže byť s ním počas všetkých prázdnin či v čase choroby, čo by bolo v zamestnaní náročnejšie.

Naopak, za najväčšiu nevýhodu považuje slabú sebadisciplínu. Najviac jej pomáha pracovať vonku na terase, kde ju nemá čo vyrušiť a dokáže sa tam výrazne viac sústrediť. Občas jej myšlienky naruší len pes, s ktorým sa rada rozpráva: „Fedor, teraz si dáme kávu.“

Vo vnútri vníma omnoho viac podnetov. Tam je nielen pracujúca žena, ale aj mama v domácnosti. Myslí na to, čo všetko by mala upratať, že treba navariť alebo ožehliť. Keď je najhoršie a práca z domu ju už nebaví, spraví si výlet do Piešťan a pracuje v kaviarňach.

Výletmi sa snaží narušiť stereotyp, ktorý považuje za jednu z nevýhod práce z domu. Okrem toho jej chýba byť aktívnou súčasťou tímu, kde by sa mala od koho učiť a navzájom sa motivovať. Nehovoriac o tom, že keď je všetko hotové, tak pri sebe nemá zainteresovanú osobu, s ktorou by si mohla dať oslavný pohár vína. Jedine cez internet alebo s manželom.

Michal Dragan, freelance marketér pre Google

Prednedávnom pracoval 20 hodín denne a aj cez víkendy, dnes robí štyri hodiny denne. Keď sme prišli k nemu do bytu v Bratislave, akurát končil seriál Vtierka Castle a začínal Hawai 5.0.

„Jój, nebudem vidieť Hawai,“ povzdychol si a začal sa smiať.

„Pozeráš televíziu?“

„Áno, odkedy skončili voľby, tak sa toho akosi neviem zbaviť.“

Počas parlamentných volieb pomáhal so sociálnymi sieťami jednej politickej strane. Trvalo to polroka a zaberalo to takmer celé dni. Jeho úlohou bolo pripravovať a zverejňovať príspevky na Facebooku a odpovedať na každý komentár. Ráno, naobed, večer a občas aj v noci.

Keď sa mi nechce pracovať, tak si dám kávu, pozriem si Doktora Housa, potom si idem kúpiť dva pomaranče.

Keď bolo po voľbách, začal oddychovať. Jasný harmonogram nemá, no pracovný deň mu zväčša začína rozmixovaním grepu s avokádom, kontrolou emailov a vybavením urgentných vecí. Potom pozrie, čo je nové na profiloch, ktoré spravuje a podľa toho sa mu formuje zvyšok dňa. Niekedy nespraví nič, niekedy doháňa cez víkend. Pracovný stôl nemá, najčastejšie robí poležiačky na sedačke.

„Najlepšie sa mi robí jeden až dva dni pred deadlinom. Akonáhle mám veľa času, tak to odkladám na neskôr. Niežeby sa mi nechcelo, ale vtedy mám najlepšie nápady.“

Okrem politického marketingu sa ako externý spolupracovník venuje spravovaniu sociálnych sietí pre Google. Pracuje pre nich už vyše tri roky a na starosti má všetky ich sociálne siete na Slovensku. Osobné stretnutie majú raz za mesiac v Prahe, inak vždy pracuje z domu. Na bežnú komunikáciu s klientmi využíva e-maily a Google Hangouts.

„Nemám potrebu vychádzať von. Keď sa mám stretnúť s ľuďmi, tak sa mi fakt nechce. Stal sa zo mňa strašný introvert.“

Samota a pokoj mu na práci z domu vyhovujú najviac. Považuje to za veľkú úsporu času aj nervov, lebo sa nemusí presúvať do roboty a nestojí v ranných zápchach a preplnenej MHD.

Za výhodu považuje aj možnosť navariť si. Do reštaurácií a kaviarní chodí len minimálne, zdá sa mu to zbytočne neefektívne. Kedysi ich navštevoval, ale presvedčilo ho zamyslenie, že na čo tam bude sedieť, keď môže byť doma.

„Čo ťa doma najviac vyrušuje?“

„Jednoznačne televízor a okrem toho množstvo možností. Keď sa mi nechce pracovať, tak si dám kávu, pozriem si Doktora Housa, potom si idem kúpiť dva pomaranče.“

„Ako sa zvykneš odreagovať?“

Keď si chce oddýchnuť, skladá Lego, číta knihy alebo si ide zašportovať. Venuje sa triatlonu, preto sa snaží športovať aspoň dve hodiny denne. Buď bicykel, plávanie alebo beh. Flexibilný pracovný čas mu umožňuje ísť na plaváreň či hrádzu vtedy, keď je tam najmenej ľudí.

Okrem televízora považuje za nevýhodu práce z domu aj to, že ako človek na voľnej nohe nemá žiadnu dovolenku. 90% jeho klientov je dlhodobých, preto sa o nich musí neustále starať. Nemôže ísť na výlet, kde by nemal prístup na internet. Na výlet sa snaží chodiť raz za mesiac, no aj keď je v Londýne či Budapešti, notebook zapína viackrát do dňa. Vždy si prísne určuje, koľko hodín denne môže odpracovať, vďaka tomu na dovolenke za pár minút alebo hodín urobí to, čo doma za celý deň.

Marek Parajka, výrobca bicyklov Arko bici

Prvé kroky na návšteve u Mareka viedli do garáže. Žije v rodinnom dome v Cíferi a pracovňu má tak čistú a upratanú, akoby to bola obývačka. Všade kov, rámy, nástroje, no žiadna špina. Keď vysvetľoval, že upratal len kvôli nám, prerušilo ho rádio a samé od seba sa pustilo.

„Pretáčala sa páska,“ usmial sa.

V tom začal hrať album Let's Dance od Davida Bowieho.

Marek pracuje z domu od roku 2008, keď sa po štyroch rokoch vrátil domov z Írska. Pracoval v IT pre Lenovo a AT&T, no prestalo ho to baviť. Má dva zváračské kurzy, otec bol autoklampiar, jeden dedo zámočník a druhý kováč a ako dieťa s nimi trávil veľa času.

Pustil sa do výroby a reštaurovania cyklistických rámov a dnes to robí ako jeden z mála na Slovensku a svojich zákazníkov má hlavne v zahraničí.

Oceľové rámy vyrába na zákazku. Žiadne dva nie sú rovnaké a nemá ani na výber z hotovej ponuky. Vyrobiť jeden rám mu zaberie približne dva týždne. Vytvára ich vždy na mieru, podľa dĺžky končatín či veľkosti trupu.

Jeho pracovný deň nie je stabilný, no najviac sa venuje Arko Bici. Väčšinu času mu zaberá výroba rámov a spravovanie sociálnych sietí. Okrem výroby rámov sa spolu s rodičmi venuje aj práci v záhrade a malému sadu. Počas našej návštevy dozrievali čerešne, boli ich plné stromy, už na neho čakali. Aj preto robí od rána do večera, často aj cez víkend.

Práca z domu je pre neho ideálnou možnosťou.

„Príležitosti na homeoffice som vyhľadával už vtedy, keď som pracoval v IT sektore.“

Ochudobnený o sociálne vzťahy sa necíti. Keď si chce oddýchnuť, trávi čas s priateľkou, psom, rodinou a na bicykli. Marek považuje prácu z domu za ideálnu a chcel by tak pracovať aj naďalej.

„Plánujem vlastný domček s otvorenou bránou, kde by som vyrábal rámy a káva by bola pre cyklistov zadarmo. Obytná časť by bola vzadu a vpredu by bola dielňa a showroom pre návštevníkov. Hral by tam David Bowie a ktokoľvek by sa mohol zastaviť.“

Lucia Tužinská, Sales support v Dell

Návšteva u Lucie vyzerala ako letná dovolenka. Odšťavila nám pomaranče, okraje pohárov potrela kokosovým cukrom a pozvala nás na terasu s výhľadom na celú Bratislavu. Práve takto sa odmeňuje, keď dokončí to, čo si na deň naplánovala. Na prácu z domu si nemusela zvykať, prišlo jej to prirodzené. Robí pre Dell a homeoffice využíva už dva roky.

„Najskôr som si myslela, že sa nebudem vedieť prinútiť, ale je to naopak. Viem sa sama motivovať a prinútiť do práce.“

Pracovný deň jej začína o deviatej. Najviac ju motivuje denný cieľ, ktorý musí splniť a malé odmeny, že ak bude mať porobené, tak si napríklad môže sadnúť na terasu.

Z domu môžu pracovať dva dni v týždni, konkrétne pondelky a piatky.

„Keď ideš vo štvrtok z práce, tak kolegom povieš pekný víkend. Psychologicky to funguje super. Kým v nedeľu sa už ľudia pripravujú na pondelok, tak my máme ešte ako keby jeden deň k dobru, čo najviac oceníš vtedy, keď nemusíš ráno cestovať za prácou, nehovoriac keď prší. Máme teda psychologicky akoby štvordňový víkend.“

Podľa Lucie je prvý predpoklad na prácu z domu sebadisciplína. Je potrebné vedieť sa koncentrovať. Za dôležitú považuje aj dôveru. Šéf sa musí vedieť spoľahnúť, že sa stihne urobiť všetko. Jej to pomáha, doma spraví viac.

„V kancelárii je oveľa viac rušivých elementov. Ľudia, kávičky, pauzy, ad hoc otázky. Doma sa dokážem sústrediť lepšie.“

Keď sa cíti, že jej nejde rozmýšľať, tak sa polhodinu pozerá do slnka, niečo si prečíta alebo zavolá mame. Predstieranie práce považuje za najvyčerpávajúcejšiu aktivitu.

Vďaka práci z domu sa jej podarilo rozbehnúť fotografický projekt Lucia Tuzinska Photomoments, lepšie si vie zadeliť čas a naučila sa všímať si aj samu seba.

„Keď si potrebujem ľahnúť, tak si ľahnem. Telo vie najlepšie, čo chce. Po krátkom oddychu sa cítiš produktívnejšie a čerstvejšie.“

Za najväčšie výhody považuje, že si môže variť, môže zostať v pyžame, má väčšiu slobodu v zadeľovaní hraníc a keď je chorá, tak si nemusí brať PN. Za nevýhodu považuje len to, že ju viac bolí chrbát, lebo nemá dobre nastavenú výšku stola a kvalitnú stoličku.

Práca z domu je ideálna pre každého, kto dokáže byť pánom svojho času a neprekáža mu čiastočné odlúčenie od ľudí. ČSOB ako jediná slovenská banka ponúka možnosť online hypotéky, ktorá sa dá vybaviť z pohodlia domova.

Prečítajte si tiež: Keď je domov aj práca. Pozrite si tieto krásne pracovne štyroch Slovákov Čítajte 

Tento článok a hypotéku online vám prináša ČSOB.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Mário Šmýkal pre ČSOB

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu