SME

Prevody medzi bankami sú jednoduchšie vďaka SEPA a IBANu

Už 2 roky je Slovensko aktívnou súčasťou SEPA, systému, ktorý zjednocuje platby v krajinách s menou Euro.

Už 2 roky je Slovensko aktívnou súčasťou SEPA, systému, ktorý zjednocuje platby v krajinách s menou Euro.

Spoločná meno Euro je jedným zo základných kameňov Európskej únie. Eurozóna, čiže krajiny, v ktorých je zároveň aj národnou menou a jediným platidlom, predstavuje spoločný priestor pre realizovanie nielen hotovostných, ale aj bezhotovostných operácií. Na zjednotenie a zjednodušenie realizácii práve bezhotovostných platieb slúži aj nový formát čísla účtu zvaný IBAN.

Čo je to SEPA

SEPA je skratka od anglického Single Euro Payments Area, čiže preložené do slovenčiny Jednotná oblasť platieb v Euro. Cieľom projektu SEPA je zrušiť národné hranice pri platbách v bezhotovostnom medzibankovom priestore, čiže dalo by sa zjednodušene povedať, že ide o niečo podobné, ako je Schengen pri klasických fyzických hraniciach medzi štátmi.

Bez ohľadu na to, v ktorej krajine máte účet, môžete vďaka SEPA využívať výhody jednotného trhu. V praxi to znamená, že fyzické osoby aj podnikatelia môžu zasielať a prijímať platby v Euro mene za rovnakých podmienok, práv a povinností. Nezáleží na tom, či máte účet v malej banke na Slovensku alebo v najväčšej banke napríklad v Nemecku.

Vďaka systému SEPA nie je potrebné napríklad, aby ste mali jeden účet vedený v domovskej krajine a ďalší v krajine, kde napríklad pracujete, len preto, aby ste mohli napríklad zaplatiť inkaso. SEPA platby budú vykonávané podľa rovnakých pravidiel, rovnakými postupmi a s rovnakými štandardami vo všetkých SEPA krajinách, kam patria nielen krajiny EÚ.

Kto všetko používa IBAN

V súvislosti so systémom SEPA, ale nielen priamo s ním, bolo na Slovensku tiež zavedené nové číslo účtu a to v tvare IBAN. Ide o medzinárodnú štandardizovanú formu čísla bankového účtu, ktorá zlepšuje, zjednodušuje a urýchľuje medzinárodné bezhotovostné platby. Skratka je odvodená od slov International Bank Account Number.

Vďaka IBANu je možné rýchlejšie a presnejšie automatizované bezhotovostných platieb, ale aj jednoznačnejšia identifikácia účtu, krajiny a banky príjemcu platby, čo tiež urýchľuje medzibankové operácie. Vďaka systému SEPA a čísla bankového účtu v tvare IBAN by tak malo platiť, že kdekoľvek v EÚ viete poslať peniaze do 24 hodín.

IBAN je tvorený najviac 34 znakmi písmen a číslic a v písomnej forme je jeho tvar rozdelený na skupiny po 4 znaky. Prvé dve veľké písmená sú kód krajiny, nasledujú 2 kontrolné znaky a potom 30 znakov, v ktorých sú zahrnuté kód banky, číslo účtu a základné číslo účtu. IBAN pre banky na Slovensku má vždy 24 znakov.

Prevod starých čísel účtu na nové

V súvislosti s IBANom sa hovorilo veľmi často aj o prevode zo starého na nové číslo účtu. V princípe by vám mal váš poskytovateľ finančných služieb, čiže banka, automaticky poskytnúť nové číslo účtu v správnom tvare, vidieť ho môžete napríklad aj v internet bankingu a tiež na papierovom výpise z účtu.

Väčšina bánk ho má tiež na svojich webstránkach, avšak tu ide viac o orientačný prevod, ako záväzný, keďže takúto informáciu poskytujú banky naozaj len pre svojich klientov. Aj ostatné typy online prevodníkov na internete na rôznych portáloch a webstránkach slúžia len pre orientačný prevod starého čísla účtu na nový tvar vo formáte IBANu.

Netreba tiež zabúdať ani na to, že po uplynutí prechodného obdobia je potrebné už aj pri platbách na cudzie účty zadávať príkaz s novým formátom účtu a to platí tak pre platby súkromným osobám, ako aj pre štátnu a verejnú správu.

Rýchly online konvertor

Jednou z možností, kde nájsť online prevodníky zo starého čísla účtu na IBAN, je aj portál určený pre podnikateľov - Podnikám.sk, ktorý patrí do skupiny portálov iSITA. Medzi kalkulačkami vhodnými pre podnikateľov a podnikanie nájdete aj jednoduchý IBAN konvertor a môžete tak jednoducho a rýchlo na základe svojho starého čísla účtu zistiť jeho tvar v novom formáte.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 843
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 600
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 087
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 936
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 140
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 910
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 383
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 102
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pripnutie žltého narcisu na hruď vyjadruje spolupatričnosť, podporu a vnáša do života nádej.


9 h

Renomovaná značka áut Nissan prichádza s novým vylepšeným modelom Qashqai.


10 h

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.


INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu