Vďaka investíciám sú Košice na rok 2030 dobre pripravené

Rozhovor s generálnym riaditeľom KOSIT a. s. Ing. Mariánom Christenkom

KOSIT oslavuje 15 rokov od svojho založenia. Ako hodnotíte toto obdobie?

História vzniku spoločnosti sa datuje do roku 2001, keď Mesto Košice vypísalo medzinárodný tender na predaj vlastnej  spaľovne ekonomickému subjektu. Vyhrali sme ho a spolu s Mestom Košice založili spoločný podnik na zber, zvoz a zneškodnenie komunálneho odpadu, ako aj na letnú a zimnú údržbu komunikácií. Dnes je KOSIT moderná akciová spoločnosť, ktorá na vysokej profesionálnej úrovni poskytuje komplexné služby v oblasti odpadového hospodárstva. Patrí medzi päť najvýznamnejších spoločností na Slovensku zaoberajúcich sa týmto náročným a spoločensky veľmi citlivým priemyselným odvetvím. Ročne nakladá s vyše 100-tisíc tonami odpadu. Poskytujeme služby pre zhruba 260-tisíc obyvateľov východného Slovenska a pre približne 500 podnikateľských subjektov. Zamestnávame viac ako 400 pracovníkov.

Premyslená koncepcia: „Dovolím si tvrdiť, že Košice dnes v mnohých smeroch vedú na Slovensku rebríček miest v oblasti nakladania s odpadmi,“ hovorí generálny riaditeľ KOSIT a. s. Ing. Marián Christenko.

Čo sa zmenilo od vášho pôsobenia na poste generálneho riaditeľa?

Môj príchod do spoločnosti je spojený s rokom 2014, keď pôvodní talianski akcionári odpredali svojich 66 % investičnej banke WOOD & Company, pričom 34 % zostalo vo vlastníctve mesta. KOSIT naďalej pôsobí ako hlavný poskytovateľ služieb v oblasti čistenia, zberu a zneškodnenia odpadu pre Košice, pričom začal rozvíjať nové obchodné aktivity. Za ten čas sa vďaka dôslednému prístupu k zákazníkom a obchodným partnerom výrazne zvýšila kvalita poskytovaných služieb. Dokončili sme projekt výstavby horúcovodu, ktorý zásobuje teplom a teplou vodou 20-tisíc obyvateľov mestskej časti Košice - Nad jazerom a niekoľko ďalších priemyselných subjektov a ďalej pracujeme na modernizácii spaľovne. Dovolím si tvrdiť, že Košice dnes v mnohých smeroch vedú na Slovensku rebríček miest v oblasti nakladania s odpadmi.

Vozová flotila: Pribudlo do nej 12 nových áut.

Požiar na zariadení turbogenerátora pre KOSIT znamenal značnú stratu a vyžadoval si akútne riešenie. V akej kondícii je spaľovňa dnes?

Požiar v spaľovni zásadným spôsobom zasiahol do života spoločnosti. Oheň značne poškodil technologické zariadenie, došlo k prerušeniu výroby elektriny a jedna z dvoch spaľovacích liniek musela byť odstavená z prevádzky. Jej rekonštrukcia pokračuje v súlade s požiadavkami Európskej únie na ochranu ovzdušia. Dúfam, že pri tomto tempe budeme môcť spaľovaciu linku spustiť už v mesiaci  júl.

Aké sú environmentálne dopady spaľovania?

Košická spaľovňa v oblasti emisií dodržuje stanovené európske limity. Disponuje funkčným emisným monitorovacím systémom a umožňuje okrem kontrolných orgánov aj verejnú kontrolu znečisťovania ovzdušia. To znamená, že sme pod permanentnou kontrolou verejnosti aj orgánov štátnej správy. Inštalované zariadenie na čistenie spalín nám zabezpečuje čistenie spalín pod stanovené emisné limity platné v Európskej únii spĺňajúce kritéria pre najlepšie dostupné technológie.

Ako využívate energiu, ktorá vzniká pri spaľovaní odpadov?

Energetickým zhodnotením sa rozumie spálenie odpadu, pričom para, ktorá sa pri spaľovaní vytvára, sa využíva na výrobu elektrickej energie a tepla. Ročne spaľovňa takto zhodnotí cca 100-tisíc ton odpadu, pričom celková kapacita je omnoho vyššia.

Rekonštrukcia spaľovne určite stojí nemalé financie. Ako sa tento jav odrazí na peňaženkách Košičanov?

Prerušenie  spaľovania odpadu znamenalo zníženie spaľovacej kapacity spaľovne, a tým aj pokles tržieb za zneškodňovanie odpadu a, samozrejme, aj výpadok tržieb za predaj elektriny. Napriek tejto udalosti život spoločnosti nezastal, ba práve naopak. Zamestnanci a riadiace štruktúry dokázali tento stav zvládnuť tak, že zákazníci nepocítili obmedzenie ani zníženú kvalitu našich služieb. Navzdory investíciám, ktoré len za minulý rok presiahli sumu 6 miliónov eur sa od roku 2010 cena za zhodnotenie odpadu pre Mesto Košice nezmenila, a to i napriek tomu, že inflácia za toto obdobie dosiahla kumulovanú výšku 11 %.

Aká je budúcnosť spaľovne v Košiciach?

Európska únia stanovila záväzný cieľ obmedziť skládkovanie do roku 2030 na maximálne 10 %. Košičania môžu byť právom hrdí, že tento cieľ už plnia. Treba si však uvedomiť, že všetko niečo stojí a okrem každodennej údržby drahej technológie, je potrebné ďalej investovať do modernizácie a zvyšovania efektivity.

Do roku 2021 plánujete preinvestovať celkovo cca 51 miliónov eur. Aktuálne žiadate o príspevok z eurofondov 8 miliónov eur. Na čo budú tieto financie použité?

Na začiatku musím poznamenať, že iba jedna pätina z celkových plánovaných investícií je vynútených. V štádiu projektovej prípravy sú dva rozsiahle projekty. Jedným z nich je výstavba nového čistenia spalín pre kotol K1, ktorý bude spĺňať emisné limity stanovené EÚ aj po roku 2018. Druhým projektom je zásadná zmena spracovania odpadu pred energetickým zhodnotením v spaľovni na stredisku Divízie spracovania odpadov. Prínosom by mala byť vyššia miera materiálového zhodnotenia odpadu a príprava odpadu pre spaľovňu, so snahou dosiahnuť jeho požadovanú výhrevnosť  a homogenizáciu. Ďalšie projekty, pri ktorých sa už s financovaní z fondov Európskej únie neráta, sú spojené s ďalším využitím tepla pri spaľovaní odpadu, a to jednak na vybudovanie skleníkového hospodárstva (pestovanie napríklad paradajok) a jednak na inštaláciu ďalšej turbíny, hlavne pre výrobu elektrickej energie pre vlastnú spotrebu.

5 zberných dvorov: K trom doterajším pribudli v júli dva nové zberné dvory v mestskej časti Košice – Šaca a v mestskej časti Košice - Ťahanovce.

Aké výhody môžu pocítiť Košičania už dnes?

V júli sme otvorili dva nové zberné dvory v mestskej časti Košice – Šaca a v mestskej časti Košice - Ťahanovce. Košičania len minulý rok priniesli do troch zberných dvorov 7 684 ton odpadu. Keďže zberných dvorov je dnes už päť a  firmy a organizácie môžu priviesť odpad aj priamom na spaľovňu, čakacie doby i priemerná vzdialenosť k najbližšiemu zbernému dvoru sa skrátia. KOSIT a. s. obnovil svoju vozovú flotilu o 12 áut. Do roku 2020 by malo Slovensko zvýšiť prípravu na opätovné použitie a recykláciu odpadu z domácností najmenej na 50 %, a preto sme v Košiciach umiestnili ďalších 500 nových kontajnerov na triedený zber. Košičania majú teraz k dispozícii 2 855 kontajnerov na plast  papier, biele a farebné sklo, kov, viacvrstvové kombinované obaly. Na nákup použila spoločnosť vlastné zdroje a financie z Recyklačného fondu, čo znamenalo investíciu vo výške 92 625 eur.

Ako sú na tom Košičania s triedením odpadu?

V roku 2015 obyvatelia Košíc vytriedili celkovo 12 846 ton odpadu. Oproti roku 2014 ide o 6-percentné zlepšenie. Nové smetné nádoby by mali prispieť k motivácii občanov odpad triediť ešte viac. Záleží nám na tom, aby Košice boli čisté a Košičania spokojní. Naša spoločnosť sa snaží o otvorenú komunikáciu s verejnosťou. Zriadili sme bezplatnú Zelenú linku pre obyvateľov a zákazníkov. Máme aj kontaktné miesto vo vestibule Magistrátu mesta Košice. Aktivity spoločenskej zodpovednosti berie KOSIT vážne. V roku 2015 sme odštartovali veľkú iniciatívu „Za čistejšie Košice“. Zriadili sme občianske fórum na sociálnej sieti, akcie, zbery, diskusie, súťaže, čo by malo viesť k rozumnejšiemu nakladaniu s odpadom zo strany obyvateľstva. Orientujeme sa aj na najmladšiu generáciu, deti učíme triedeniu odpadov v Škôlke Ježka Separka a v rámci Centra environmentálnej výchovy v Kokšov-Bakši, kde ponúkame zážitkové vzdelávacie programy o odpadoch materským, stredným i vysokým školám. Teší nás ich záujem a s hrdosťou môžem oznámiť, že momentálne máme termíny vyplnené do marca 2017.

FOTO: (ARCHÍV)

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 703
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 861
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 729
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 999
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 781
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 8 561
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 498
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 13 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

22 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

23 h
SkryťZatvoriť reklamu