SME

Slovenské mestá čakajú zmeny. Čo všetko nám prinesú?

Koncept Smart City sa udomácňuje aj v našich mestách.

Na Slovensku aj po celom svete dnes žije v mestách vyše polovica obyvateľstva a do roku 2050 má tento podiel celosvetovo dosiahnuť 66 %.

Urbanizácia prináša obrovské výzvy, napríklad v podobe tlakov na energetické a dopravné infraštruktúry. Veľké svetové mestá na to reagujú víziami zastrešenými pod koncept nazývaný smart cities.
Princíp inteligentných miest je prepojenie budov, energetická infraštruktúra, ale aj dopravy tak, aby dosiahovali čo najväčšiu efektívnosť a úspornosť. Hromadná doprava musí byť plynulá, ekologická a integrovaná, aby presvedčila viac ľudí vymeniť osobné autá za autobusy, vlaky, električky či trolejbusy, zároveň je potrebné vybudovať parkovacie systémy, ktoré komunikujú so systémamy riadenia dopravy a mhd tak aby si mohli vodiči vybrať najefektívnejšiu alternatívu prepravy.

Cesta za takýmito víziami nie je jednoduchá a potrebné zmeny sa nedajú urobiť zo dňa na deň. Vyžadujú nasadenie moderných technológií, ktoré dokážu medzi sebou komunikovať a tým do miest vnesú inteligenciu. Viaceré ambície sa darí napĺňať už dnes, a to nielen vo svete, ale aj na Slovensku.

Moderné systémy spoločnosti Siemens pre zefektívnenie hromadnej dopravy, pre uľahčenie parkovania a pre riadenie križovatiek, zabezpečujú plynulejšiu a ekologickejšiu dopravu v mestách. Riešenie pre preferenciu mestskej hromadnej dopravy napríklad zrýchľuje jazdy bratislavských električiek v Dúbravke, na Starom moste a Radlinského ulici. Električka vysiela v rádiovej sieti informácie o tom, kam ide a na základe čoho jej dáva softvér automaticky na križovatkách prednosť v jazde.

V hlavnom meste tiež Siemens nasadzuje inteligentné riešenia pre parkovanie a pre navádzanie vozidiel do garáží či na parkoviská, ktoré odbremeňujú ulice od prebytočných áut hľadajúcich parkovacie miesta – takéto vozidlá pritom tvoria až 40 % vnútromestskej automobilovej dopravy.
obr2-r724_res.jpg

Stĺpy verejného osvetelenia je možné využiť na senzory integrovaného parkovacieho systému


V Poprade zase zefektívňuje dopravu riešenie Sitraffic smartGuard. Ide o cloudový systém dopravnej centrály pre riadenie dopravy, ktorý sa dá využívať prostredníctvom webového rozhrania cez počítač, tablet alebo smartfón. Celkovo riadia systémy Siemens dopravu na viac ako 250 svetelných križovatkách na Slovensku, cez ktoré prejde denne 9 miliónov automobilov.

Zefektívňovaním dopravy však prínos pre pohodlné, bezpečné a ekologické mestá nekončí. Moderné verejné osvetlenie Siemens dnes zabezpečuje svetlo pre takmer 1 milión Slovákov, čo prispieva k zvyšovaniu bezpečnosti ľudí a k znižovaniu kriminality. Vždy sú pritom dôležité aj náklady, ktoré mestám vznikajú s osvetlením ulíc a údržbou lámp.

Počas 20 rokov prevádzky verejného osvetlenia v Bratislave Siemens napriek zvýšeniu počtu svetelných bodov o pätinu a zvýšeniu funkčnosti lámp z dvoch tretín na takmer 100 %, pomohol znížiť spotrebu elektrickej energie hlavného mesta na osvetlenie o 40 %.

Prinášať obyvateľom miest vyššiu bezpečnosť a plynulejšiu dopravu s prihliadnutím na ekológiu, znamená zvyšovať kvalitu života pre súčasné aj budúce generácie. To je Ingenuity for life.

obr3-r824_res.jpgModernizácia verejného osvetlenia zvýšila počet svetelných bodov o pätinu a  znížila spotrebu elektrickej energie hlavného mesta na osvetlenie o 40 %.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 698
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 519
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 10 693
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 688
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 989
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 677
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 415
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 11 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


20 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


20 h
SkryťZatvoriť reklamu