SME

Hrozia nám v budúcnosti výpadky elektriny?

Domácnosti energiu čoraz častejšie nielen míňajú, ale aj vyrábajú.

Domácnosti energiu čoraz častejšie nielen míňajú, ale aj vyrábajú.

Slovenské domácnosti aj firmy boli v posledných dekádach zásobované energiou od veľkých producentov. Napríklad jadrové elektrárne majú na Slovensku na celkovej výrobe elektriny viac ako polovičný podiel. Na Slovensku nepochádza z obnoviteľných zdrojov ani desatina energie. V budúcnosti však ich zastúpenie porastie a iba málo spotrebiteľov si uvedomuje, že nahrádzanie veľkých energetických zdrojov spaľujúcich uhlie, zemný plyn alebo jadrové palivo menej výkonnými decentralizovanými systémami, môžu sprevádzať aj problémy v distribučných sieťach.

V budúcnosti sa energetika výrazne zmení, a to po celom svete. Domácnosti, biznis centrá aj priemyselné budovy energiu čoraz častejšie nielen míňajú, ale aj vyrábajú. Víziou mnohých krajín je zabezpečovať všetku energiu pre kúrenie aj elektrinu bez využívania fosílnych palív. Napríklad v Nemecku mala vlani elektrina z obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe už tretinový podiel. Do roku 2050 chce nemecká vláda zvýšiť podiel elektriny z vetra, slnka a geotermálnych systémov na 80 %.

obr2-r858_res.jpg

Hlavnou výzvou je zvládnuť ťažko predvídateľné prílevy energie z obnoviteľných zdrojov a zabezpečiť rovnováhu medzi spotrebou a výrobou.

Hlavnou výzvou je zvládnuť ťažko predvídateľné prílevy energie z nespočetných obnoviteľných zdrojov a zabezpečiť rovnováhu medzi spotrebou a výrobou. Odpoveďou je inteligentná infraštruktúra. Takzvané smart grids dokážu regulovať výrobu a spotrebu elektriny, čím zabraňujú preťaženiam sietí. Laicky povedané dozerajú, aby sa vyrobilo iba toľko energie, koľko je v danej chvíli potrebné, prípadne pre nastolenie rovnováhy využívajú systémy pre úpravu spotreby.

V nemeckej dedine Wildpoldsried, ktorá už niekoľko rokov vyrába z obnoviteľných zdrojov viac energie ako míňa, zabezpečujú Smart grids od spoločnosti Siemens, aby dodávky energie zo slnka, vetra či bioplynových staníc neohrozovali stabilitu siete. Nástroje Siemensu pre manažment sietí umožňujú získať lepší prehľad o dátach z distribučnej siete a aplikácia EnergyIP Analytics tiež dáva možnosť analyzovať veľké objemy dát získaných z infraštruktúry.

Siemens sa tiež intenzívne venuje simuláciám, akú by mohli mať optimálne inteligentné siete štruktúru, ako sa budú energetické systémy správať a ako sa budú vyvíjať krivky dopytu. Kľúčové bude zabezpečiť, aby bolo v každej chvíli k dispozícii dostatok energie, preto je do budúcnosti nevyhnutné vyvinúť nové technológie pre konvertovanie a uskladnenie elektriny. Tie zabezpečia, aby bolo dostatok energie dostupnej aj v čase, kedy solárne a fotovoltaické panely či veterné turbíny elektrinu nedodávajú.

Technológie Siemens zohrávajú už dnes v spoľahlivosti dodávok elektriny kľúčovú rolu. Na Slovensku sa napríklad podieľajú na riadení zásobovania elektrickou energiou pre 70 % obyvateľstva, čo predstavuje takmer 1,7 milióna domácností.

Vyvíjať inovatívne riešenia, ktoré zvyšujú stabilitu a efektívnosť v čoraz decentralizovanejších a komplexnejších distribučných sieťach, to je Ingenuity for life.

obr3-r130_res.jpgTechnológie Siemens sa na Slovensku podieľajú na riadení zásobovania elektrickou energiou pre 70% obyvateľstva, čo predstavuje takmer 1,7 milióna domácností.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 833
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 293
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 662
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 139
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 128
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 859
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 361
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 160
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.


INZERCIA 8 h

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili.


16 h

Už po jedenástykrát sa spoločnosť dm drogerie markt stala nositeľkou ocenenia Slovak Superbrands Award.


17 h
SkryťZatvoriť reklamu