Hrozia nám v budúcnosti výpadky elektriny?

Domácnosti energiu čoraz častejšie nielen míňajú, ale aj vyrábajú.

Slovenské domácnosti aj firmy boli v posledných dekádach zásobované energiou od veľkých producentov. Napríklad jadrové elektrárne majú na Slovensku na celkovej výrobe elektriny viac ako polovičný podiel. Na Slovensku nepochádza z obnoviteľných zdrojov ani desatina energie. V budúcnosti však ich zastúpenie porastie a iba málo spotrebiteľov si uvedomuje, že nahrádzanie veľkých energetických zdrojov spaľujúcich uhlie, zemný plyn alebo jadrové palivo menej výkonnými decentralizovanými systémami, môžu sprevádzať aj problémy v distribučných sieťach.

V budúcnosti sa energetika výrazne zmení, a to po celom svete. Domácnosti, biznis centrá aj priemyselné budovy energiu čoraz častejšie nielen míňajú, ale aj vyrábajú. Víziou mnohých krajín je zabezpečovať všetku energiu pre kúrenie aj elektrinu bez využívania fosílnych palív. Napríklad v Nemecku mala vlani elektrina z obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe už tretinový podiel. Do roku 2050 chce nemecká vláda zvýšiť podiel elektriny z vetra, slnka a geotermálnych systémov na 80 %.

obr2-r858_res.jpg

Hlavnou výzvou je zvládnuť ťažko predvídateľné prílevy energie z obnoviteľných zdrojov a zabezpečiť rovnováhu medzi spotrebou a výrobou.

Hlavnou výzvou je zvládnuť ťažko predvídateľné prílevy energie z nespočetných obnoviteľných zdrojov a zabezpečiť rovnováhu medzi spotrebou a výrobou. Odpoveďou je inteligentná infraštruktúra. Takzvané smart grids dokážu regulovať výrobu a spotrebu elektriny, čím zabraňujú preťaženiam sietí. Laicky povedané dozerajú, aby sa vyrobilo iba toľko energie, koľko je v danej chvíli potrebné, prípadne pre nastolenie rovnováhy využívajú systémy pre úpravu spotreby.

V nemeckej dedine Wildpoldsried, ktorá už niekoľko rokov vyrába z obnoviteľných zdrojov viac energie ako míňa, zabezpečujú Smart grids od spoločnosti Siemens, aby dodávky energie zo slnka, vetra či bioplynových staníc neohrozovali stabilitu siete. Nástroje Siemensu pre manažment sietí umožňujú získať lepší prehľad o dátach z distribučnej siete a aplikácia EnergyIP Analytics tiež dáva možnosť analyzovať veľké objemy dát získaných z infraštruktúry.

Siemens sa tiež intenzívne venuje simuláciám, akú by mohli mať optimálne inteligentné siete štruktúru, ako sa budú energetické systémy správať a ako sa budú vyvíjať krivky dopytu. Kľúčové bude zabezpečiť, aby bolo v každej chvíli k dispozícii dostatok energie, preto je do budúcnosti nevyhnutné vyvinúť nové technológie pre konvertovanie a uskladnenie elektriny. Tie zabezpečia, aby bolo dostatok energie dostupnej aj v čase, kedy solárne a fotovoltaické panely či veterné turbíny elektrinu nedodávajú.

Technológie Siemens zohrávajú už dnes v spoľahlivosti dodávok elektriny kľúčovú rolu. Na Slovensku sa napríklad podieľajú na riadení zásobovania elektrickou energiou pre 70 % obyvateľstva, čo predstavuje takmer 1,7 milióna domácností.

Vyvíjať inovatívne riešenia, ktoré zvyšujú stabilitu a efektívnosť v čoraz decentralizovanejších a komplexnejších distribučných sieťach, to je Ingenuity for life.

obr3-r130_res.jpgTechnológie Siemens sa na Slovensku podieľajú na riadení zásobovania elektrickou energiou pre 70% obyvateľstva, čo predstavuje takmer 1,7 milióna domácností.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 695
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 377
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 11 768
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 676
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 983
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 627
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 384
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 10 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

19 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

19 h
SkryťZatvoriť reklamu