SME

V Trnave slávnostne otvorili stredisko duálneho vzdelávania

Spolupráca medzi trnavským závodom spoločnosti ZF Slovakia a SOŠ automobilovou dostala nový rozmer.

Spolupráca medzi trnavským závodom spoločnosti ZF Slovakia a SOŠ automobilovou dostala nový rozmer. Priamo v priestoroch spoločnosti sa bude môcť pripravovať pre prax viac ako 200 mladých ľudí ročne. 

TRNAVA. Slávnostným prestrihnutím pásky a príhovormi pozvaných hostí otvorili uplynulý týždeň v závode spoločnosti ZF Slovakia v Trnave nové Stredisko duálneho vzdelávania. Priestory, ktoré budú slúžiť na prípravu stredoškolákov študujúcich v systéme duálneho vzdelávania vystavali úplne nanovo za sedem mesiacov a spĺňajú tie najprísnejšie štandardy. 

paska-trnava-r562_res.jpg

Foto: Prestrihnutím pásky sa otvorilo nové stredisko duálneho vzdelávania 

Na troch poschodiach sa nachádzajú nielen najmodernejšie stroje, ale aj dielňa ručného obrábania či zázemie so šatňami, sociálnymi zariadeniami a kanceláriou majstrov odbornej výchovy.

Prvých študentov duálneho vzdelávania v maturitných, ktorých čas sa bude deliť minimálne rovným dielom medzi teoretické vyučovanie v škole a praktické vzdelávanie v závode ZF Slovakia tu privítajú v septembri 2017. Terajší prváci totiž absolvujú celý prvý ročník, vrátane praxe v škole. Do duálneho vzdelávania sa v Trnave zapoja študenti odborov mechanik nastavovač, nástrojár a mechanik špecialista automobilovej výroby.

 nove-priestory-trnava-r416_res.jpg

Foto: Nové priestory pre ručné obrábanie

 „Ponúkame štúdium v odboroch, bez ktorých sa dnes nezaobíde žiadna moderná strojárska spoločnosť. Mladých ľudí naučíme pracovať na najmodernejších strojoch, počas praxe im zabezpečíme bezplatné stravovanie, pracovnú obuv a oblečenie.  Čo je však najdôležitejšie, po skončení štúdia sa postaráme o ich pracovnú budúcnosť,“ povedal Jozef Martinovič, prokurista – vedúci odboru Technické služby spoločnosti ZF Slovakia.

Duálne vzdelávanie v ZF Slovakia je podľa jeho slov správnou voľbou pre všetkých, pre ktorých je dôležité mať  po skončení strednej školy v rukách zaujímavú profesiu a prácu vo veľkej firme. 


Prax ako pridaná hodnota

Prepojenie teórie  a praxe, ktoré je hlavnou myšlienkou duálneho  vzdelávania, bolo aj ústredným motívom príhovorov pozvaných hostí. Na slávnostnom otvorení  vystúpil nielen Dr.h.c. Peter Doll, predseda predstavenstva ZF Slovakia, ale aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš, prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Juraj Sinay a riaditeľ Strednej odbornej školy automobilovej v Trnave Jozef Ormandy. 

„Počiatky praktického vzdelávania a našej spolupráce so strednými školami siahajú do roku 2005. Volali sme to vtedy  všelijako, dnes je to duálny systém vzdelávania. Predsavzali sme si, že budeme naše deti vychovávať a vzdelávať a tejto úlohy sme sa zhostili naplno,“ povedal vo svojom príhovore Dr.h.c. Peter Doll.

Ten si je podľa vlastných slov vedomý, že v závode nezostanú po ukončení duálneho vzdelávania pracovať  všetci študenti. Verí však, že zostanú v Trnave a okolí, aby boli aj naďalej prospešní pre mesto a pre región. 

„Mám radosť, že dnes sme sa tu, v nových podmienkach a kvalite, vrátili tam, kde môžeme pripraviť množstvo mladých ľudí pre život a poskytnúť im možnosť dôstojnej existencie,“ povedal župan Tibor Mikuš. 

Na jeho slová nadviazal aj Juraj Sinay, ktorý vysoko ocenil aktivitu ZF Slovakia: „Ďakujeme, že ste krásnym príkladom toho, že to ide. Že namiesto sťažovania sa, že je nedostatok odborného personálu, ste si vysúkali rukávy a rozhodli ste sa ich vychovať.“

 

Dobrý zamestnávateľ

Spoločnosť ZF Slovakia patrí k najväčším zamestnávateľom nielen v regióne Trnavy, ale aj Levíc. Je strategickým dodávateľom komponentov pre takmer všetky svetové automobilky a zameriava sa na výrobu osobných spojok, dvojhmotových zotrvačníkov, meničov, tlmičov, stabilizátorov a guľových čapov. 

Spoločnosť má viac ako storočnú tradíciu a celosvetovo pre ňu pracuje takmer 140-tisíc zamestnancov.

student-trnava-r710_res.jpg

Foto: Prax je najlepšia učiteľka

A ako sa stať súčasťou duálneho vzdelávania v ZF Slovakia? Stačí vyplniť nezáväzný registračný formulár na stránke www.zf.com/sk v sekcii Duálne vzdelávanie  a poslať ho na korešpondenčnú adresu spoločnosti.

Po zaevidovaní žiadosti budú všetci záujemcovia pozvaní na osobné stretnutie. Tí, ktorí úspešne absolvujú prijímacie konanie v spoločnosti, dostanú potvrdenie o prijatí.  Potom už len stačí urobiť prijímačky na Strednú odbornú školu automobilovú v Trnave, na Strednú odbornú školu technickú v Tlmačoch alebo na Strednú odbornú školu Pod amfiteátrom v Leviciach a štúdium začne začiatkom nového školského roka.

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 558
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 430
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 913
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 266
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 102
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 845
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 763
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 3 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 3 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 14 h
SkryťZatvoriť reklamu