SME

Nový Ružinov pripravil prekvapenie: nekonvenčný rezidenčný park

Nad rámec pôvodných plánov sa do projektu zapája mladý tím slovenských krajinných architektov. Tí v novej štvrti navrhli a budú...

Výstavba Nového Ružinova pokračuje v plnom prúde. Potom, ako developer v novembri pripravil pre záujemcov ochutnávku v podobe vzorového bytu, prichádza ďalšie príjemné prekvapenie. Nad rámec pôvodných plánov sa do projektu zapája mladý tím slovenských krajinných architektov. Tí v novej štvrti navrhli a budú realizovať nekonvenčný rezidenčný park, ktorý bývanie v novovyrastajúcej štvrti pozdvihne na novú úroveň.

park-cz-mensi-r452_res.jpg

Prvá fáza projektu je 10 mesiacov po spustení predaja prakticky vypredaná a v druhej je obsadenosť takmer dvojtretinová. Aj napriek výborným predajom sa developer CZ Slovakia rozhodol projekt ešte vylepšiť. „Na základe rozhovorov s klientmi sme si uvedomili, že aj keď náš projekt ponúka vysoko nadštandardný podiel zelených plôch a je blízko voľnej prírody, priamo v areáli mu chýba priestor, kde by sa stretávali susedia a tvorila sa miestna komunita,“ vysvetľuje Juraj Juritka, investičný riaditeľ CZ Slovakia, a dopĺňa: „Máme záujem, aby sa ľudia v Novom Ružinove cítili príjemne a dobre sa im tu bývalo, preto sme sa rozhodli nad rámec pôvodných plánov do projektu zainvestovať a vytvoriť tu mestský park, ktorým projekt posunieme na vyššiu kvalitatívnu úroveň.“

Spolupráca s krajinným architektom

Na spoluprácu si vybrali Laboratórium architektúry krajiny založené krajinným architektom Michalom Marcinovom. Ten je čerstvým držiteľom ceny CE ZA AR 2016 v kategórii Exteriér (za vyhliadku na žilinskom kopci Straník). Ako spoluautor sa výrazne podieľal na novootvorenom bratislavskom parku na Belopotockého ulici a tiež na víťaznom  súťažnom projekte obnovy Šafárikovho námestia „Spôsob našej práce je zadanie podrobne skúmať.  Je pre nás nudne jednoduché k projektu pristúpiť povrchne, navrhnúť prvky a pekne ich niekam umiestniť. Snažíme sa kriticky premýšľať nad tým, čo robíme, pre koho to robíme a ako to, čo robíme, bude fungovať,“ hovorí Michal Marcinov. So svojimi spolupracovníkmi  tak v Novom Ružinove namiesto klasického mestského dvora vytvorili návrh rezidenčného parku.

Netradičné ihrisko

Návrh počíta s tým, že park nebude len miestom pre deti, ale pre všetky vekové skupiny. Aj preto sa architekti snažili, aby spoločné vonkajšie priestory tvorili jeden celok, ktorý budú môcť  využívať všetci obyvatelia novej štvrte. V parku nenájdete tradične umiestnené detské ihrisko. Jednotlivé hracie prvky sú rozptýlené po celom areáli. A s výnimkou hojdačiek, ktoré sú však neobvykle umiestnené do kruhu, sa tu nenachádzajú takmer žiadne typizované herné prvky. Darmo by ste napríklad hľadali klasickú vežu so šmýkačkou, ktorá býva základnou detskou atrakciou. Architekti namiesto toho pracovali s terénom a vytvorili val narúšajúci monotónny rovinatý charakter pozemku. Naň umiestnili povrchovú šmýkačku, ktorá má veľkú výhodu – eliminuje riziko pádu z výšku, pretože je celá na úrovni terénu. Detské prvky sa snažili navrhnúť spôsobom, ktorý najmenším umožní vytvárať si svoj vlastný svet. Funkciu preliezačky plní napríklad tunel z  vŕbového prútia či rovnako prútené iglú. „Nekonkrétnosťou formy a inakosťou použitých materiálov otvárame priestor detskej fantázii. Chvíľu to môže byť kozmická raketa, potom pirátska loď alebo obchod, jednoducho nech si deti samé tvoria svoj príbeh,“ vysvetľuje Zuzana Jurečková, spoluautorka parku.

detail-1-r180_res.jpg

More zelene a trávový labyrint

V novom parku nájdete minimum spevnených plôch, dominantná bude zeleň. Medzi domami pribudne takmer stovka stromov a súčasťou výsadby budú aj lúčne zmesy a kríky ruží, ktoré budú tvoriť akúsi intímnu zónu a prirodzene odčleňovať balkóny bytov na prvom poschodí od okolia. Namiesto umelých či betónových povrchov architekti v maximálnej možnej miere využili miestne vodopriepustné materiály – najmä dunajský štrk, ktorý sa nachádza v okolí. Ten tvorí napríklad bezpečnostné plochy pod hracími prvkami či podklad pre jedinečný prvok parku - trávové bludisko. Zelený labyrint vyrastie na ploche 225 m2 a bude tvorený z tráv dorastajúcich až do výšky človeka. Stane sa nielen herným, ale aj okrasným prvkom a tiež oddychovou zónou. Relaxovať v parku sa bude dať aj aktívne - napríklad na basketbalovom ihrisku či pri grilovačke s priateľmi. Obyvateľom budú najskôr k dispozícii dva priestory na grilovanie, výhľadovo však môžu pribudnúť aj ďalšie.

detail-2-r682_res.jpg

Park sa bude rozvíjať

Autori o svojom návrhu hovoria: „Nesnažíme sa nahrádzať prírodu, tej je v okolí dosť. Našim cieľom bolo užívateľsky naplniť priestor uprostred Nového Ružinova.“ A to sa im, zdá sa, podarilo. Ich riešenie však nie je definitívne. Ponúka flexibilitu a môže sa rozšíriť napríklad o komunitnú záhradu, ďalšie miesta na grilovanie alebo nové hracie prvky. Jednoducho, dokáže sa prispôsobiť vývoju a  želaniam budúcich obyvateľov novej štvrte. 

Prvá fáza projektu Nový Ružinov bude skolaudovaná začiatkom roka 2017. Kolaudácia druhej fázy je naplánovaná do konca roka 2017. Výhradným predajcom projektu, ktorý poskytuje i služby hypotekárneho špecialistu, je spoločnosť HERRYS. Návštevu novootvoreného vzorového bytu si môžte zarezervovať na stránke www.novyruzinov.sk/vzorovy-byt

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 18 357
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 936
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 546
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 958
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 462
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 431
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 944
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 504
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 9 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 9 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu